ik ben Tessa en ik ben een chocaholic!

There you have it.

Ik ben uit de kast!

Jarenlang ging ik er prat op dat ik nooit meer dan een klein stukje (rauwe) chocola nam bij de koffie. Je weet wel, dat moment dat je kinderen in bed liggen en jij op de bank ploft. Zo, even rust, kopje thee of koffie en een stukje overheerlijke chocolade. Een doos bonbons in huis hebben en dan elke dag ééntje nemen, ik kon dat! 

Zo’n lekkere reep rauwe chocolade a 3 euro, daar deed ik rustig een week mee. En dus in zoverre niks aan de hand. En toen ging het mis.


Google voor de grap maar eens: Quotes on chocolate. Dat maakt in één klap duidelijk wat een emotionele band we hebben met chocola. 

Zoet zwanger

Het begon tijdens mijn laatste zwangerschap, nu dus alweer bijna 3 jaar geleden. Ik was bijna de hele zwangerschap misselijk wat er toe leidde dat ik tot een uur of 14.00 nauwelijks iets kon eten. Ik heb weken geleefd op amandelmelk met spelt vlokken als ontbijt omdat dat het enige was wat ik op mijn nuchtere maag kon hebben. Vervolgens kreeg ik rond 14.00 uur, als de misselijkheid wat zakte, wel ontzettende honger natuurlijk. Chocola smaakte me dan goed. Het zoete, de energie kik die ik ook wel kon gebruiken. Het was ook voor het eerst in de 6 jaar dat ik vegan was dat ik echt onwijs veel zin kreeg in kaas.

The cheese trap

Nu zullen sommigen beweren dat er dan wel iets in kaas zal zitten dat ik als zwangere ‘nodig’ had en dat mijn onderbewuste dit beter wist dan ik. Maar dat is gewoon BS (alleen een echt schoon lichaam weet intuïtief wat het nodig heeft). En geloof me, ik had op dat moment best WILLEN geloven dat ik het heus heel erg nodig had want MAN, wat had ik er een zin in. Nee wat er echt aan de hand was was gewoon dat mijn brein snakte naar snelle bevrediging. En het kon zich nog goed herinneren hoe ik jaren daarvoor, in dat soort gevallen altijd smulde van de crackers met kaas.

Voordat ik vegan werd was ik echt absoluut, en zonder enige twijfel een cheese addict. Gelukkig ken ik mijn eigen valkuilen dus ik trapte er niet in.

Dacht ik.

Ik at dus geen kaas maar ontwikkelde vervolgens wel een chocola verslaving. Chocola heeft het dan ook allemaal in zich. Lekker veel geconcentreerde calorieën, precies waar mijn brein behoefte aan had. Daarbij de instant kick van de cacao en/of suiker en dan ook nog de psychische associatie met ‘genietmoment’. Chocola was ook nooit eerder een probleem voor mij geweest en dus was ik me totaal niet bewust van de valkuil. Ik was die vrouw die sterker was dan chocola.

Totdat ik dat dus niet meer was.

Flash forward naar 3 jaar later. 

Chocola bleef mijn maatje wanneer ik moe was na de zoveelste gebroken nacht. Chocolade bood me gezelschap wanneer ik nog trek had maar gewoon geen zin en geen puf om iets gezonds te maken. En chocola bleef een geniet moment waneer het dan gelukt was de baby/dreumes/peuter lekker in het eigen bed een middagdutje te laten doen. 

Een behoorlijke schimmelinfectie was mijn wake-up call. 

En nu heb ik dan eindelijk mijn chocola verslaving getackeld!  En in deze blog deel ik graag hoe ik dat deed. Dus ben jij ook een chocoholic? Dan is deze voor jou!

Hoe kom je over je chocola verlaving heen? 

  1. Bewustwording. Waar, wanneer en hoeveel chocola eet jij? Het kan zomaar zijn dat jij alleen al door te stoppen met chocola eten zo 3 kilo of meer kunt afvallen. Chocola is ontzettend geconcentreerd. 100 gram pure chocolade bevat zo 500 kilocalorieën. Serieus! En die heb je zo weg. Ook al heb je al 2000 kilocalorieën gezond voedsel op, die 100 gram is vaak nog geen halve reep. Dus. Laat dit eerst goed tot je doordringen en begrijp jezelf dus. Begrijp waarom het dus zo ‘lekker’ is en waarom je je zo goed voelt wanneer je het eet. Begrijp het en word je bewust van je gedrag. Tel voor de grap eens op hoeveel extra calorieën jij in een week binnenkrijgt alleen aan chocola. 
  2. Vergeef jezelf . Vergeef jezelf en bedank de chocola. Ah ja dat klinkt misschien lollig maar het gaat je echt niet helpen om jezelf nu enorm op je kop te geven. Dus bedank je maatje dat hij er was toen je er behoefte aan had. Je hebt het nu niet meer nodig.
  3.   Wat symboliseert chocolade voor jou? Voor mij was het zoals ik al zei een geniet moment. Voor een ander vult het misschien een leegte op, en voor sommigen is het de manier om gewoon even snel energie op te doen (snickers, stilt de stevige trek). Wanneer je weet wat chocola voor jou betekent kan je dit gaan loskoppelen. Hoe kan je op een andere manier aan je behoefte voldoen, ofwel genieten, de leegte vullen of jezelf snel wat energie geven? Denk bijvoorbeeld aan een bad nemen, een vriend(in) bellen en een banaan of stuk bananenbrood in je tas stoppen.
  4. Afkicken. Chocola mag dan misschien verslavend zijn, het is natuurlijk geen heroïne of zo dus maak het ook niet groter dan het is. Maar zorg wel dat je het een tijdje niet in huis hebt. Als je ergens vanaf wilt komen is dat echt de enige manier. Misschien dat je na een paar weken weer chocola in huis kunt hebben voor af en toe maar nu dus gewoon even niet. Besef dat je brein dit helemaal niet leuk gaat vinden en je van alles gaat vertellen waarom je het heus wel kunt kopen. Maar. Trap. Er. Niet. In. Je wilt er vanaf toch? Dan kan je het ook niet in huis hebben. Verslavingen zijn super sneaky. Zo stond ik tijdens eerdere afkick pogingen opeens elke ochtend chocolade stukjes  (die ik gekocht had voor door een cake) over mijn havermout te strooien. Ik had het pas na een paar dagen door ;- ) Dus het liefste doe je voorlopig ook alle chocopasta en hagelslag even de deur uit. 
  5. Vertel jezelf een nieuw verhaal. Dikke kans dat je anderen en jezelf inmiddels uitgebreid verteld hebt over hoe verslaafd je bent aan chocola. Hoe je het MOET hebben. Dat je niet anders kan en zo. Of misschien is jouw verhaal wel dat het eigenlijk allemaal wel meevalt. Dan verwijs ik je naar stap 1: bewustwording. Als het echt meevalt hoef je er natuurlijk niks aan te doen. Als het eigenlijk helemaal niet zo meevalt dan wordt het tijd voor een nieuw verhaal. In dit verhaal heb jij chocolade helemaal niet nodig. Je doet andere dingen om te genieten, je hebt geleerd met je momenten van leegte om te gaan en wanneer je snelle energie nodig hebt ben je daar op voorbereid en voldoe je daar aan op een gezonde manier! Goed verhaal toch?
  6. Schrijf het verhaal op. Hoe voel jij je nu je bevrijd bent van je verslaving? Mijn ervaring is dat iedere afhankelijkheid, hoe klein ook zijn keerzijde heeft. Het was voor mij de reden om te stoppen met roken, maar ook met alcohol en koffie. Het is gewoon bevrijdend om alcohol niet langer te associëren met gezelligheid en ontspanning. Geen koffie nodig te hebben om je wakker te voelen en geen chocola nodig te hebben om te genieten van het moment. 
  7. Geniet van je overwinning! Je hebt het toch maar mooi gedaan! Je bent er vanaf. Nu is het aan jou. Blijf je helemaal van de chocola af of is het iets dat af en toe best kan? Dit verschilt nogal per persoon. Op dit moment heb ik het idee dat ik weer af en toe een stukje chocola kan eten maar de tijd zal het leren. Als ik in de komende weken merk dat ik er weer steeds meer van wil gaan eten dan is het dus echt einde chocola voor mij! 

Is een reset iets voor jou?

In mijn vorige blogs vertelde ik je over het groene dieet en de perfecte combi van oude kennis en de wetenschap van nu. Beiden een pleidooi voor het volgen van een detox of cleanse.  Zelf kies ik liever voor het woord: Reset.  Waarom? Nou feitelijk gezien is je lichaam ALTIJD aan het detoxen. Jouw prachtige… Read More

Cleanse the Ayurvedic way

Als je denkt aan detoxen of een cleanse denk je waarschijnlijk aan dagen alleen sapjes en soepjes, of misschien zelfs wel alleen maar water, drinken. Dit is inderdaad hoe de moderne mens vaak een detox benaderd. In de ayurveda doen ze dat anders. Nu ben ik geen ayurvedisch specialist, de opleiding staat zeker op mijn… Read More

Voordelen van het groene dieet

Ik ontdekte het groene dieet jaaaaaren geleden toen ik een manier zocht om door een lastige tijd op mijn werk heen te komen. Ik had al uitzicht op een andere baan maar moest het nog een paar maanden uitzingen voor ik daar kon beginnen. Het kostte me veel, heel veel en ik zocht dus een… Read More

Mijn ervaring met sapvasten

Afgelopen zomer deed ik een sapvasten kuur en ik beloofde je er nog over te vertellen. Ik schreef al eerder een blog over de zin en onzin van vasten. Lees die hier. Het was de eerste keer dat ik zoiets deed. Ik was tot voor kort namelijk nogal overtuigd van het feit dat vasten slecht… Read More

Uplifting: Groene pastinaak courgette soep

Dat soep zo’n beetje mijn favoriete herfst/winter voer is, hoef ik je inmiddels denk ik niet meer te vertellen. Soep is gewoon de beste vervanger van alle hartige, warme lunches die je voorheen misschiet at, zoals tosti’s, omeletten en uitsmijters. Ja ik snap ook wel dat je soep niet kunt vergelijken met een tosti, maar… Read More

Vet Lekkere Afrikaanse Pinda Stew

Gewoon dat dus. Een Afrikaanse stoof, verwarmend, zoet en pittig en snel klaar. Precies waar ik van houd. Wij hebben er van gesmuld, ik hoop jij ook 😉  Dit heb je nodig, voor ongeveer 4 porties:  3 tenen knoflook, geperst 2 cm gember, geraspt 1 rode ui, gesneden 2 a 3 zoete aardappels, in blokjes… Read More

Ayurvedische Gele linzensoep

Hierbij verklaar ik het soep seizoen voor geopend!  Herfst is echt het soep seizoen bij uitstek en waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen dat ik nooit volledig rauw zou kunnen  eten, ook al geloof ik best in de voordelen ervan. Ik vind gewoon niks zo lekker als een warme kop soep op een koude middag.… Read More

Red Lentl chili

Dit recept hoort echt thuis in je favorieten. Super makkelijk om te maken, smaakvol en mij verveelt het na 3 dagen nog steeds niet. Ik eet het meestal al lunch maar het is ook prima als ontbijt of avondeten.  Het recept is geïnspireerd op het recept van Chef AJ, dus enige overeenkomsten zijn totaal terecht.… Read More

One Pot Pasta

Dit zijn het soort recepten waar ik super blij van word. Het is snel klaar en je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Tenminste, als je voorgesneden groente gebruikt. Ik begrijp dat sommige mensen daar weerstand tegen hebben. Ik heb dat ook lang gehad, jarenlang kocht ik nooit, maar dan ook echt NOOIT voorgesneden groente. … Read More