Pastinaak stamppot met barbecue groente

De herfst is gearriveerd en hoe!

Ik ben dol op de herfst en dan met name het eten. De kleuren die nu buiten nog volop te zien zijn kun je nu terugvinden op je bord. Bieten, pastinaak, aardappelen, appelen, peren, boerenkool. Ik vind het een genot en echt, ik heb vanmorgen zelfs ontbeten met een spruitjes stamppot met appel, kaneel en venkelzaad.

Ja echt, gewoon gedaan.

Maar nu dan een recept dat in mijn omgeving erg in de smaak is gevallen. Pastinaak stamppot met wortel, champignons en ui.

Wanneer je nog vlees en/of kaas eet dan gaat stamppot meestal vergezeld met rookworst, spekjes of kaas of een vleesvervanger. Ik laat liever geen mogelijkheid voorbij gaan om nog meer groente te eten en eet dus groente bij mijn stamppot.

Voor ongeveer 4 personen

ongeveer 1,5 kilo biologische aardappelen

3 pastinaken

bouillon

3 wortelen

1 ui

1 cup kastanje champignons

2 el barbecuesaus, of meer naar smaak

4 el tamari, of meer naar smaak

2 tl rozemarijn

1 scheutje agave

Snijd de aardappelen in stukken. Gebruik biologische aardappelen, dan hoef je ze lekker niet te schillen (voordelig te krijgen bij de lidl). Doe ze in een pan met genoeg water zodat ze helemaal onder staan. Voeg twee bouillonblokjes toe of twee a drie theelepels bouillonpoeder en breng aan de kook.

Schil ondertussen de pastinaken en snijd ze in stukken. Doe ze bij de aardappelen en kook ongeveer 10 minuten totdat de aardappelen en pastinaak zacht zijn.

Giet ze dan af en vang hierbij het vocht op.

Stamp de aardappelen met pastinaken, giet er eventueel wat van het kookvocht bij om de stamppot wat smeuïger te maken.

Schil de wortelen en snijd ze in plakjes.

Snijd de champignons in vieren.

Schil de ui, snijd hem eerst door de helft en dan in reepjes.

Doe  de tamari en een beetje van het kookvocht van de aardappelen in een hapjes pan met dikke bodem en smoor hierin de wortelen met de uien  een minuut of 5 totdat ze beetgaar zijn. Voeg dan de champignons toe en bak deze een minuut of 3 mee. Mocht de pan droogkoken voeg dan een scheutje kookvocht of water toe.

Roer de barbecuesaus, rozemarijn en agave door de groente en bak nog even mee totdat alle groente bedekt is met een mooi laagje saus.

Serveer de stampot met een schepje van de barbecue groente.

pastinaak stamppot met barbecuegroente

 

En stel nou dat je wat stamppot over hebt he…. Dan kun je het als ontbijt eten!

Echt gewoon doen, met stukjes appel en een beetje kaneel. Heerlijk!

Pastinaakstamppot ontbijt

 

Nee maar even serieus. We zijn dat natuurlijk helemaal niet gewend. Aardappelen als ontbijt en dat maakt het juist zo leuk. Doe gewoon eens iets anders en kijk wat het met je doet. Aardappelen zijn goedkoop, gezond en bevatten 0% vet! Dus in tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn aardappelen juist heel goed afslank voedsel. Het gaat mis met met de vette jus en gehaktballen die er doorgaans bij gegeten worden.

Laat je me weten wat je er van vond?

 

Ja maar…..dan ben ik anderen tot last!

De eerste persoon aan wie ik vertelde dat ik plantaardig wilde gaan eten zei; ik ga er maar vanuit dat dit een tijdelijke vlaag van verstandsverbijstering is. Of in ieder geval zoiets. Ik herinner me ook nog iets over bleke, magere, sacherijnige veganisten. In ieder geval kwamen alle vooroordelen in enkele zinnen op tafel. He… Read More

Wat er gebeurt als je geen ja zegt tegen hoe het is

Je kan nog zo puur eten en leven en denke, sommige dagen gaat het gewoon even niet. Zo had ik vanmorgen de wekker extra vroeg gezet om te gaan hardlopen voordat het hele huis wakker is. Iets wat ik trouwens elke drukbezette moeder kan aanraden. Even dat halfuurtje voor jezelf, in de buitenlucht, voordat je… Read More

Puur en eetstoornissen

Vanmorgen was ik naar de sportschool. Alleen dat gegeven is al een feestje en een eigen blog waard, maar dat komt nog wel, nu eerst even dit. Ik begon mijn rondje op een soort step apparaat. Links naast me stond nog een rijtje step apparaten, en ik zag een dame in het zwart heftig op… Read More

Snelle bloemkoolcurry

Sinds ik plantaardig eet zijn curry’s denk ik zo’n beetje mijn lievelingseten geworden. Oh en soep! Helemaal omdat ik bloemkool niet zo’n heel aantrekkelijke groente vind om zo te eten, met niks. Bloemkool eet je al snel met een sausje of zo. Nu eet ik bloemkool het allerliefste in een Marokkaanse stoofschotel of een curry.… Read More

Puur stuiter smoothie!

Stuiter smoothie! Heb je energie nodig? Ga dan voor deze stuiter smoothie! Hij is wel echt het lekkerste als je er bevroren bananen voor gebruikt. Hij moet lekker koud zijn wil de cacao goed tot zijn recht komen. 2 bevroren bananen OF 1 banaan en 1 cup bevroren aardbeien 1 el rauwe, ongezoete cacao 2… Read More

PURE witte bonen creme

Dit recept is wat bewerkelijker dan de vorige twee, maar man o man wat is het de moeite waard!! En wat mij betreft lekker bij van alles! Brood, crackers, knapperige slablaadjes of witlof. Of als dip met rauwkost. Of misschien zelf wel lekker warm door de pasta! Pas op met de bouillon en zout. Door… Read More

PUUR bonen prutje nummer twee!!

Je moet gewoon altijd blikjes zwarte bonen in de kast hebben. Zo, ik heb het gezegd. Ze zijn overal goed voor, en dus ook voor op brood. Zwarte bonen uit blik zijn gepureerd heerlijk smeuïg en daarom zeer geschikt als basis voor allerlei smeersels. Dit is de meest eenvoudige variant. Leg terwijl je hem maakt… Read More

Pure Humus

Humus is heerlijk. Makkelijk. Niet duur. Lekker bij van alles en nog wat. Maar de de humus die je in de winkel kunt kopen is veel te vet. Er word olie aan toegevoegd en dat wil je niet eten dus vanaf nu maak je je humus zelf. Vergeet alle ingewikkelde recepten want deze Humus is… Read More