Bonen prutjes

Of paté. Dat klinkt wel chique.

Maar ik houd het geloof ik toch maar bij prutjes.

Bonen zijn de BOM.

Hoe verwarrend onderzoeken en gezondheid guru’s ook kunnen zijn, over een paar dingen zijn zo’n beetje alle onderzoekers het wel eens. Eet meer groente en fruit en ….BONEN!

Behalve de paleo’s dan. De oermens at geen bonen dus eten zij ze ook niet. Maar dat heeft niks met onderzoek te maken naar wat nu echt gezond is maar met een mooi verhaal (er was eens lang lang geleden de oermens. Hij at vlees, eieren en groenten omdat in tegenstelling tot de moderne mens niet anders kon, en werd niet ouder dan 30 jaar. Toen kwam er een mammoet met een hele lange snuit, en die blies het verhaaltje uit!).

mammoth knitting

Gelukkig leef ik niet de oertijd maar in 2015 en kan ik dus gewoon bonen eten. Bonen hebben laten zien te helpen bij afvallen, goed te zijn voor het hart en dus een belangrijke bijdrage te leveren aan een lang en gezond leven!

Hoera dus voor de bonen. Want lang leven is één ding. Gezond lang leven weer een heel andere.

Bonen zijn een goede bron van eiwitten en koolhydraten en bevatten maar weinig vet, waardoor ze dus perfect in de PURE plantaardige lijfstijl passen. Verder zijn ze goed betaalbaar, zeker als je ze gedroogd koopt en zelf weekt en kookt. Wat echt niet veel werk is, je moet er alleen wel even aan denken.

Wil je dat niet zorg dan gewoon dat je altijd blikjes of potten bonen op voorraad hebt staan.

Sowieso altijd handig!

Als ietwat luie keukenprinses  ben ik ook fan vanwege de veelzijdigheid en het gemak. Bonen doen het goed door salades, brownies (ja echt!), soepen, stoofschotels en, jawel, op brood!

Als jij net begint met (meer) plantaardig eten vraag je je waarschijnlijk wel af wat je dan nog op je brood kunt doen behalve pindakaas (vet!) en jam.

Dan heb ik vandaag het antwoord voor je.

Bonen paté. Ik bedoel, prut.

Daarom deel ik de komende weken mijn 3 favoriete recepten met je.

Een vetvrije humus (met pompoen).

Een pittige zwarte bonen puree.

En een witte bonen crème met zongedroogde tomaatjes.

 

Baklagiller

 

Noem ze maar zoals je wilt, maar probeer en proef vooral de veelzijdigheid van boontjes!

 

En laat mij dan eens weten wat jouw favoriete plantaardige recept met bonen is!

Ik ben benieuwd!

Dat kan hieronder of op mijn Facebook.

 

Pure bietjes!

Bietjes. Vroeger wist ik niet wat er ik er mee moest! Ik ben niet opgegroeid met de Nederlandse aardappelen/groente/vlees cultuur en het duurde even voordat ik die ontdekte. Tja, en toen stopte ik met vlees eten. Wat moest ik nu dan toch weer met die dingen? Lekker vond ik ze wel. Totdat ik ze koud… Read More

Pure Stilte

Ik ben 5 dagen op retraite geweest. Een stilte retraite in Duitsland.   Als je het nog nooit gedaan hebt en ook nooit mediteert kan het je vreselijk lijken. 5 dagen met een groep mensen, op een prachtige lokatie en ook nog eens heerlijk weer en dan helemaal niks tegen elkaar mogen zeggen! Wat is… Read More

Kwetsbaarheid

Telefoon. Het is de huisarts. Oh ja, daar had ik een gemiste oproep van. Ik wilde nog terug bellen maar ja, je weet hoe dat gaat. Benieuwd waar ze voor belt. Dat onderzoek van laatst, het is toch niet helemaal goed. Niks om je meteen zorgen over te maken hoor, maar toch is verder onderzoek… Read More

Ode aan de aardappel

Oftewel powerrrrrrr to the pieperrrrrr! Zat ben ik het dat mensen denken dat je om puur en plantaardig te kunnen eten veel geld moet uitgeven. Natuurlijk, als je alles biologisch wilt eten kost dat meer dan wanneer je alles bij de Aldi haalt maar dat geld voor elke manier van eten. Er zijn genoeg alleseters,… Read More

Melk is goed voor elk…..kalfje!

Eén van de eerste dingen die ik leerde toen ik me ging verdiepen in gezonder eten was dat melk drinken helemaal niet zo gezond en normaal is als het lijkt. Koemelk dus he. Ik neem aan dat je begrijpt dat ik koemelk bedoelde. Wanneer wij het over melk hebben bedoelen we tenslotte doorgaans koemelk. Zo… Read More

Witlof salade met linzen en peer

De eenvoudigste dingen kunnen het lekkerste zijn. Éé van mijn favoriete maaltijden voor lunch of diner is een salade met peulvruchten. Je kunt het ook zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Ga je de peulvruchten zelf weken en koken? Of kies je liever voor blikjes? Heb je echt heel veel haast dan… Read More

Pure doperwten jus

Het allerleukste vind ik het om gewoon ga koken met wat er in huis is. Zonder vooropgezet plan maar met ruim de tijd  en dan maar  zien wat er gebeurt. Voelen waar ik trek in heb en dan komt het meestal wel goed. Koken is namelijk toch ook wel echt een passie van me. En… Read More

10 tips voor de perfecte smoothie

Na mijn vorige blog is het nu dan tijd om te kijken wat nou een goede smoothie is. Als je even googled op groene smoothie dan krijg je talloze recepten, de ene nog exotischer dan de ander. Nu houd ik de dingen graag simpel dus bij deze mijn tips voor de perfecte smoothie! 1. Houd… Read More