Bananenbrood of cake is één van die dingen die je altijd even snel kunt maken om als tussendoortje in huis te hebben. Ook fijn als je toch te ruim bananen hebt ingekocht en je opeens met een tros rijpe bananen zit.
Dit recept is super simpel en nog uit te breiden door er bijvoorbeeld noten aan toe te voegen, ik vind zelf pecannoten een erg geslaagde combinatie. Dit recept is geïnspireerd op een recept waar ruim een kop suiker in ging en agave siroop. Ik heb dit zelf terug gebracht tot een halve kop en de agave vervangen door diksap. Vind je het beslag echter niet zoet genoeg dan kun je er voor kiezen meer (kokosbloem)suiker toe te voegen. De kokosbloemsuiker is ook te vervangen door bruine basterd suiker of rietsuiker.
Ik heb ook volkoren meel gebruikt omdat ik zelf echt een vullend tussendoortje wil, het is in dit recept ook echt wel goed te doen. Maar voor een wat lichtere variant zou je natuurlijk ook gebuild tarwemeel kunnen gebruiken of 1 cup volkoren meel en 1 cup bloem.
Je hebt nodig:
4 of 5 rijpe bananen
En daar zit m wel echt de kneep! Veel mensen eten gele bananen die eigenlijk nog niet rijp zijn. Zo ziet een rijpe banaan eruit:
Hoe rijper hoe zoeter, en hoe zoeter je brood zal zijn.
1/2 kopje kokosbloemsuiker
1 tl vanille extract
1,5 tot 2 el koekkruiden
1/4 cup plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk)
1 tl citroensap
2 cups volkoren meel
2 tl diksap
2 tl bakpoeder
1 tl baksoda
Klop de amandelmelk op met het citroensap en zet apart. In een grote kom ga je nu eerst de bananen fijnprakken. Voeg dan ook de suiker, diksap en vanille toe en meng goed door. In een middelgrote kom doe je het volkoren meel met bakpoeder en baksoda en ook dit meng je goed door. Voeg nu beetje bij beetje het meel bij het bananenmengsel en roer door tot je een glad mengel hebt. Als laatste roer je de melk met citroen er doorheen.
Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak hem ongeveer 50 minuten op 180 graden of tot een sateprikker er droog uitkomt wanneer je die er in steekt.
Laat eventjes afkoelen maar vooral ook niet te lang want warm is hij ook heerlijk!
Tadaaaa! Plantaardig bakken kan zo simpel zijn. Je hebt nu een heerlijk en gezond tussendoortje voor thuis of op je werk of om mee te nemen tijdens een lange wandeling of dagje weg.
Heb je hem uitgeprobeerd? Wat vond je er van?
Lekker recept mijn man en 2 kinderen en ik vinden het een echte topper als tussendoortje De kokosbloemsuiker of rietsuiker of basterdsuiker laten wij weg omdat de koek van nature al zoet genoeg is. En suiker niet echt gezond is voor je .Ik denk als je rozijnen toevoegt kan ook lekker zijn ik ga het een keer proberen . OOk word het bananebrood zoeter als je rozijnen toevoegt op een natuurlijke manier . Het tweede bananebrood van deze week zit nu al in de oven ,Dus gaan we weer lekker verantword snoepen dit weekend !!! Het je nog meer leuke bak inspiratie zet het dan op je site zou ik leuk vinden !!!
bedankt voor de leuke reacttie! Er komt snel een nieuw bakrecep, een worteltaart en een brownie;-)