Bananenbrood of cake is één van die dingen die je altijd even snel kunt maken om als tussendoortje in huis te hebben. Ook fijn als je toch te ruim bananen hebt ingekocht en je opeens met een tros rijpe bananen zit.

Dit recept is super simpel en nog uit te breiden door er bijvoorbeeld noten aan toe te voegen, ik vind zelf pecannoten een erg geslaagde combinatie. Dit recept is geïnspireerd op een recept waar ruim een kop suiker in ging en agave siroop. Ik heb dit zelf terug gebracht tot een halve kop en de agave vervangen door diksap. Vind je het beslag echter niet zoet genoeg dan kun je er voor kiezen meer (kokosbloem)suiker toe te voegen. De kokosbloemsuiker is ook te vervangen door bruine basterd suiker of rietsuiker.

Ik heb ook volkoren meel gebruikt omdat ik zelf echt een vullend tussendoortje wil, het is in dit recept ook echt wel goed te doen. Maar voor een wat lichtere variant zou je natuurlijk ook gebuild tarwemeel kunnen gebruiken of 1 cup volkoren meel en 1 cup bloem.

Je hebt nodig:

4 of 5 rijpe bananen

En daar zit m wel echt de kneep! Veel mensen eten gele bananen die eigenlijk nog niet rijp zijn. Zo ziet een rijpe banaan eruit:

image

Hoe rijper hoe zoeter, en hoe zoeter je brood zal zijn.

1/2 kopje kokosbloemsuiker

1 tl vanille extract

1,5 tot 2 el koekkruiden

1/4 cup plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk)

1 tl citroensap

2 cups volkoren meel

2 tl diksap

2 tl bakpoeder

1 tl baksoda

Klop de amandelmelk op met het citroensap en zet apart. In een grote kom ga je nu eerst de bananen fijnprakken. Voeg dan ook de suiker, diksap en vanille toe en meng goed door. In een middelgrote kom doe je het volkoren meel met bakpoeder en baksoda en ook dit meng je goed door. Voeg nu beetje bij beetje het meel bij het bananenmengsel en roer door tot je een glad mengel hebt. Als laatste roer je de melk met citroen er doorheen.

Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak hem ongeveer 50 minuten op 180 graden of tot een sateprikker er droog uitkomt wanneer je die er in steekt.

IMG_0878

Laat eventjes afkoelen maar vooral ook niet te lang want warm is hij ook heerlijk!

Tadaaaa! Plantaardig bakken kan zo simpel zijn. Je hebt nu een heerlijk en gezond tussendoortje voor thuis of op je werk of om mee te nemen tijdens een lange wandeling of dagje weg.

Heb je hem uitgeprobeerd? Wat vond je er van?