Soms word ik echt heel blij van een recept, en dit is er zo een! Ik ben dol op de worteltaart van Bagels&Beans en deze is dan ook lang dat ene ding gebleven dat ik van mezelf buiten de deur mocht eten dat eigenlijk niet past in de PUUR plantaardige lifestyle. Maar zoals dat werkt voelt het na verloop van tijd toch niet helemaal lekker meer en is de worteltaart bij B&B nu dan toch ingewisseld voor de Oatie bagel met banaan. Maar die worteltaart hoef ik nu toch niet te missen! Deze versie is in de basis vetvrij en daarmee dan ook geschikt als alledaags tussendoortje. Ik heb hem echter ook al op twee verschillende manieren opgeleukt waardoor hij iets vetter maar ook feestelijker wordt.

image

De ingrediënten zijn zoals ik het graag heb, makkelijk verkrijgbaar, en dit taartje zet je van je hupsakee in elkaar. Ik heb 1/2 cup boekweit meel gebruikt omdat ik houd van de structuur die dit geeft en omdat ik vrij grof volkorenmeel in huis had. Je kan ook een halve cup bloem gebruiken of gewoon 1,5 cup volkorenmeel en deze even door de zeef halen om het geheel iets lichter van structuur  te maken.

Voeg onderstaande ingrediënten samen in een grote kom:

1 geraspte wortel (ongeveer 1 cup)

2 el  kokosbloemsuiker of rietsuiker of oerzoet

1 el agavesiroop

2 appels, gepureerd met 2 el water

1 tl vanille aroma

In een kleinere kom voeg je samen:

1 cup volkoren meel

1/2 cup boekweit meel

1 tl bakingsoda

2 tl bakpoeder

snufje zout

2 tl kaneel

1 tl gember

een snufje nootmuskaat

*Je zou eventueel ook 3 tl koekkruiden kunnen gebruiken.

*Je kunt ook nog een halve cup gehakte pecannoten toevoegen.

Vet een kleine taartvorm in en warm de oven voor op 165 graden.

Roer de natte ingrediënten goed door elkaar en vermeng ook de droge ingrediënten goed door elkaar. Meng dan het meel door het wortelmengsel en schep het goed door elkaar totdat je een egaal, vrij nat deeg hebt. Schep het deeg in de vorm en strijk het glad met een spatel. Bak de cake in 25 tot 30 minuten gaar, of totdat een sateprikker die je er midden in steekt er droog uit komt.

image

Ok, misschien moet je de eerste 2 keeer dat je deze cake bakt het recept er even bijhouden maar uiteindelijk heb ook jij deze in een wip klaar. Je hebt nu een heerlijke cake die geschikt is als dagelijks tussendoorte, thuis of op het werk of mee naar school. Wil je echt geen suiker gebruiken dan kun je deze natuurlijk weglaten. Ik heb persoonlijk geen moeite met gebruik van een beetje kokosbloemsuiker. En als je bedenkt dat de standaard cake zo 200 gram zuiker bevat en deze 2 el dan vind ik dat acceptabel.

Wil je de cake wat feestelijker maken voor bijvoorbeeld bezoek dan volgen hier twee tips hoe je dat kan doen.

1; smelt wat pure chocola au bain marie en roer er eventueel een scheutje soyaroom doorheen. Giet dit over de taart, of alleen over 1 stukje en strooi er gehakte walnoten of pecannoten over.

image

2; week een cup cashewnoten 1 tot 3 uur in water. Doe ze in de blender met 2 el water, 2 el agave, een paar druppeltjes vanille extract en eventueel wat citroensap. blend op hoge snelheid tot een romige en egale massa. Laat een halfuurtje afkoelen in de koelkast, en strijk het dan met een lepel of spatel over de taart. Garneer eventueel met pecannoten.

image

Ik hoop dat jullie net zo genieten van dit taartje als ik en als je hem gemaakt hebt laat je dan weten wat je er van vond?