De herfst vordert gestaag. We kruipen langzaam aan meer en meer naar binnen. De avonden worden steeds korter, de lucht word killer en de eerste verkoudheden en griepjes steken de kop alweer op. Des te meer reden om aandacht te geven aan je inname van vitamines. Veel mensen gaan rond deze tijd extra vitamine C slikken of gebruiken een weerstandverhogend middeltje. Ik geloof dat de groene smoothie er bij uitstek voor geschikt is om je door de koudere maanden heen te slepen. Daarom vanaf deze week een serie blogs in ere van dit groene drankje. Vandaag ga ik in mijn blog in op de verschillende redenen waarom een smoothie het ideale ontbijt is.

verkoudheid

1. Het is gemakkelijk

Iedereen die mij kent weet dat ik gek ben op (groene) smoothies. Al lang voordat ik echt puur en plantaardig ging eten was de smoothie mijn favoriete ontbijt. Toen bestond hij meestal uit bananen, kiwi’s en sinaasappelsap. Ik dronk indien mogelijk thuis een glas en de rest ging in een beker mee naar mijn werk. Dat is het grote voordeel van smoothies, je kan ze zo groot maken als je wil en er zo lang over doen als je wil. Ik kan inmiddels een flink glas smoothie vrij vlot naar binnen gieten maar als je liever af en toe een slok neemt verspreid over een 1 of 2 uur dan kan dat ook.

spinazie

2. Een smoothie hydrateerd

Een groene smoohie bevat doorgaans een paar stuks fruit en groene bladgroente aangelengd met water, een hoop water dus. Dit maakt het tot het ideale ontbijt, ’s nachts verliezen we tenslotte voornamelijk vocht. Kokoswater kan een lekkere afwisseling zijn op gewoon water, zeker als je veel sport en transpireert. Kokoswater bevat namelijk veel mineralen, met name kalium en magnesium maar ook vitamine C wat weer de ijzeropname bevordert uit de groene groente. Kortom, het kan voordelen hebben om kokoswater aan je smoothie toe te voegen maar het is zeker niet noodzakelijk. Ik gebruik het vaker in de zomer of zoals nu wanneer ik tegen een aanbieding aanloop, want het moet natuurlijk ook maar net in je budget passen.

3. Ideaal voor mensen die ontbijten lastig vinden

Ik snap helemaal dat er mensen zijn die ’s ochtends het eerste uur geen hap door hun keel kunnen krijgen, of in ieder geval niet voldoende om het een volwaardig ontbijt te noemen. Ik zelf breng vaak eerst mijn kinderen naar school en laat de hond uit en ga pas daarna ontbijten. Als ik me wel wat hongerig voel eet ik een banaan voor dat ik de deur uit ga. Ook dan is de smoothie ideaal. Je maak hem, doet hem in een grote afsluitbare beker en drinkt hem onderweg in de auto of trein of op het werk op.Geen haast, en niet langer iets naar binnen proppen waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt.

Peren

4. Een goed begin is het halve werk

Wat er ook gebeurt de rest van de dag, dit vitamine en mineralen bommetje heb je vast binnen! Uit recent Brits onderzoek is gebleken dat de geadviseerde 2 stuks fruit en 2 ons groente helemaal niet genoeg is. Het zou zeker 300 gram fruit en 5 porties (375 gram) groente moeten zijn. Veel mensen vinden dit echter erg moeilijk. Slechts 5% van de mensen eet voldoende groente en fruit. Wanneer je dit onderzoek vertaald naar de dagelijkse realiteit dan betekent dit eigenlijk dat we naar een eetpatroon moeten waarin groente een onderdeel is van iedere maaltijd, en niet alleen van het diner zoals nu vaak het geval is. Wanneer je dat een stelregel maakt is het een stuk makkelijker om aan de 375 gram groente per dag te komen. De groene smoothie is alvast een heel mooi begin!

5. Je zult minder snoepen

Alle cellen in je lichaam hebben suiker nodig om te functioneren. Met suiker bedoel ik dus koolhydraten, niet kristalsuiker. Glucose is onze primaire energiebron. Zelfs wanneer je niks doet verbruikt het lichaam glucose. Glucose is nodig voor de spiercellen maar ook voor de hersencellen. Dus als je denkt dat dit alleen geld voor sporters of mensen die lichamelijk werk doen dan heb je het mis. Ook om helder te denken heb je glucose nodig. Ik durf zelfs wel te zeggen dat het je stemming beinvloed. Het is niet voor niks dat zo veel mensen verslaafd zijn aan suiker. Maar de suiker die verwerkt is in koekjes en tussendoortjes heeft een heel anders effect op het lichaam dan de suikers die van nature in fruit aanwezig zijn. Daarnaast gaat de suiker in koekjes en snacks vaak gepaard me vet en andere gereaffineerde producten zoals witmeel. Het totaalpakketje van fruit ziet er heel anders uit, dit bevat naar de glucose ook vezels, vitaminen en mineralen. Kant en klare snacks zijn misschien vulling maar zeker geen voeding! Grote kans dus dat wanneer je je dag op deze manier begint de trek in ongezonde zoetigheid je langzaam maar zeker zal vergaan omdat je al aan de natuurlijke behoefte voor glucose voldaan hebt.

Appels

Je ziet de groene smoothie kent tal van voordelen als ontbijt. Ik zeg dan ook vaak; als er maar 1 ding is dat je aan voedingspatroon wilt veranderen, laat het dan dit zijn!

Heb je zin gekregen in een groene smootie?

In mijn volgende blog zal ik vertellen waar een goede smoothie volgens mij aan moet voldoen en enkele van mijn favoriete recepten verklappen.

Drink jij wel eens een smoothie? En zo ja wat zijn voor jou de voordelen? Ik kijk uit naar jullie reacties!