Na mijn vorige blog is het nu dan tijd om te kijken wat nou een goede smoothie is. Als je even googled op groene smoothie dan krijg je talloze recepten, de ene nog exotischer dan de ander. Nu houd ik de dingen graag simpel dus bij deze mijn tips voor de perfecte smoothie!

1. Houd het simpel!

Ja deze liet zich natuurlijk al raden. Puur en eenvoud gaan wat mij betreft samen. Houd het gewoon simpel en gooi niet 7 verschillende fruit soorten, 4 super foods en 3 soorten bladgroen bij elkaar. Ik kom af en toe recepten tegen met meer dan 10 ingrediënten en ik weet niet hoe het met jou zit maar ik heb daar ’s ochtends helemaal geen zin in, laat staan tijd voor. Mijn favoriete recept?

2 bananen

2 appels

1 peer

2 handen spinazie

water of kokoswater

en eventueel: tarwegraspoeder of chiazaad, een stukje gember.

smoothie

Deze is favoriet omdat het fruit is dat ik altijd in huis heb en omdat het altijd verkrijgbaar is. Denk niet te veel na maar gebruik gewoon fruit dat jij lekker vind. Ben je dol op kiwi, dan neem je lekker kiwi. Maak het niet te ingewikkeld, het maakt echt niet uit als je vier dagen achter elkaar dezelfde smoothie drinkt. Er zijn genoeg mensen die die elke dag yoghurt met muesli of brood met kaas eten voor hun ontbijt.

2. Zorg voor fruit in de vriezer

Dit is echt een top-tip (al zeg ik het zelf). Ik koop altijd een hele bubs rijpe bananen bij de groenteboer. Thuis pel ik ze en snijd ze in stukjes en vries ze in, zodoende heb ik altijd rijpe bananen voor mijn smooties. Hou je niet van al te koude smoothies dan giet je er gewoon heet water bij. Veel supermarkten, waaronder ook de Lidl en Aldi verkopen inmiddels ingevroren fruit zoals aardbeien en bessen. Ook deze zijn ideaal voor als je eens wat anders wilt. Ik gebruik ze met name voor spoonthies, dit zijn dikke smoothies die je met een lepel uit een bord eet ipv opdrinkt. Deze maak ik wel eens in het weekend wanneer ik wat meer tijd heb, en dat met name in de zomer wanneer er volop ook verse aardbeien en bessen te koop zijn. Niks zo heerlijk als een frisse spoonthie met vers zomerfruit erin!

spoonthie

oh en laat ik niet vergeten dat je van bevroren fruit ook heerlijk ijs kunt maken! Maar dat is weer een ander onderwerp.

3. Gebruik niet te veel superfoods

Bedenk dat het fruit en het groen zelf de superfoods zijn, investeer daar in. Wil je dan nog superfoods gebruiken maak het dan niet te bont.  Je hoeft echt niet alle superfoods door de je smoothie heen te gooien om gezond te zijn! De superfoods die ik met mate gebruik zijn:

Chia zaad; chia zaad is een rijke bron aan omega-3 vetzuren, vezels, eiwitten en mineralen zoals calcium, kalium en selenium.

Tarwegras poeder; tarwegraspoeder geeft je echt een boost. Het bevat mineralen zoals ijzer, magnesium, calcium, kalium, fosfor en natrium. Daarnaast ook vitamine A, B, C, K en E. Een portie tarwegras staat ongeveer gelijk aan 800 gram groente!

Gember; tja gember maakt smoothies vooral extra lekker als je het mij vraagt! In de chinese geneeskunde word gember vooral gebruikt vanwege het positieve effect dat het zou hebben op de spijsvertering en de longen. Uit onderzoek blijkt dat gember vooral ook goed werkt bij misselijkheid en braken. Er zijn meerdere onderzoeken gaande, onder andere naar de werking tegen darmkanker maar voor zover ik het het heb kunnen vinden moet daar eerst nog meer gebeuren voor we daar echt iets over kunnen zeggen.

4. Begin met spinazie

Moet je nog wennen aan groen door je smoothie? Begin dan met spinazie, deze is redelijk smaakloos en met alle soorten fruit te combineren. Als je daar eenmaal aan gewend bent en weet wat je lekker vind kun je gaan experimenteren met groen zoals boerenkool, sla, paksoi en postelein.

spinazie

5. Kauw je smoothie

Voor de vertering van voedsel zijn enzymen nodig en dit proces begint al in de mond. Leer je zelf daarom aan je smoothie niet achteloos achterover te gieten maar houd iedere slok even in de mond om de productie van enzymen te stimuleren.

6. Maak genoeg!

Veel mensen klagen dat ze niet genoeg hebben aan een smoothie, dat ze zo snel alweer honger hebben. Maar vaak als je doorvraagt blijkt dat ze denken aan 1 glas genoeg te hebben. Ik drink meestal 4 volle glazen! Je kunt je smoothie overigens ook nog voedzamer maken door er havervlokken aan toe te voegen.

7. Experimenteer met kruiden

Vooral munt en peterselie kunnen heerlijk zijn!

8. Luister naar je lichaam

Naarmate je steeds puurder gaat eten ga je voelen waar je lichaam om vraagt. Ik merk vanzelf naar welke ingrediënten ik instinctief grijp. In de wintermaanden pak ik sneller gember (verwarmend) en kurkuma (ontstekingsremmend) dan in de zomer bijvoorbeeld. Dan gebruik ik weer liever citroen en kokoswater.

9. Gebruik geen zuivel in je smoothies

Nee ook geen plantaardige zuivel. Er zijn andere manieren om je smoothie romig te maken, zoals: chia zaad, hennepzaad, bananen en avocado. Maar als je af wilt vallen zou ik niet dagelijks avocado gebruiken.

smoothierood

10. Koop een goede blender

Heb je er de middelen voor? Dan is een goede blender de investering waard. Ik zelf heb al meerdere goedkopere versleten en een goede blender staat dan ook hoog op mijn lijstje. Een blender met hoog vermogen maakt je smoothie gladder en is ook voor andere toepassingen bruikbaar. Denk aan het pureren van bonen of soep.

Nu ben ik benieuwd naar jouw favoriete smoothie recept?

En heb je iets aan deze tips? Wat is jouw ultieme tip?

Laat een reactie achter!