Het allerleukste vind ik het om gewoon ga koken met wat er in huis is. Zonder vooropgezet plan maar met ruim de tijd  en dan maar  zien wat er gebeurt. Voelen waar ik trek in heb en dan komt het meestal wel goed.

Koken is namelijk toch ook wel echt een passie van me. En ik ben dan misschien geen chef ik ben wel goed in het bereiden van lekkere maar ook eenvoudige en betaalbare maaltijden met alledaagse ingredienten.

Wat wel jammer is is dat ik nog steeds niet altijd stil sta bij het feit dat ik een recept ga bloggen en dan niet de mooiste foto’s heb. Dus vandaag een heerlijk recept met een niet zo heerlijke foto. Zo gaat dat nu eenmaal af en toe.

Hoewel de titel anders doet vernoemen gaat het eigenlijk om een roerbak schotel met spruitjes, pompen en appel. Maar in de reacties op de foto werd eigenlijk vooral om het recept van de doperwten ‘jus’ gevraagd dus naja, dan noemen we deze blog maar daarnaar!

 

IMG_1895

 

Wat heb je nodig voor zo’n 3 a 4 personen:

bouillon/water

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 ui of een paar sjalotjes, in stukjes

1 baal spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd.

1/2 flespompoen, ongeschild in blokjes

1 appel, in stukjes

zongedroogde tomaatjes, in reepjes

1 el salie

1 tl pepervlokken

1 scheutje agave (optioneel)

eventueel extra cayenne peper

1 tl kerry poeder

1 tl paprika poeder

Aan de slag!

In een wok of pan met dikke boden breng je een dun laagje water of bouillon aan de kook (ik gebruik vaak bouillonpoeder maar je kunt ook wekelijks bouillon maken voor kookdoeleinden). Voeg hier de ui en knoflook aan toe en laat een paar minuutjes zachtjes sudderen.

Ondertussen snijd je de pompoen en voeg deze toe aan de pan. Bak de pompoen een minuut of twee en voeg dan de gehalveerde spruitjes toe. Voeg de specerijen toe en roer goed om. Voeg een scheutje water toe steeds als de pan bijna droogkookt en blijf dit doen totdat de pompoen en spruitjes beetgaar zijn. Voeg dan nog de stukjes appel en zongedroogde tomaatjes toe.

Breng eventueel nog op smaak met agave en cayenne.

Voor de jus!

300 ml tuinkruiden bouillon

1 tl uienpoeder

1tl knoflookpoeder

1 tl kerrypoeder

1/2 tl paprikapoeder

een snuf cayenne peper

4 el edelgist vlokken

een scheutje ongezoete plantaardige melk (ik had ongezoete soyamelk van provamel)

3 el doperwten (diepvries)

1 el maizena

Breng de bouillon aan de kook en voeg dan de specerijen toe.

Voeg al roerend de edelgistvlokken toe. Laat eten doorkoken zodat de saus al wat indikt.

Maak een papje van de el maizena met wat water en voeg dit al roerend toe aan de saus. Roer dan de doperwten erdoor en warm goed door tot de doperwten warm zijn en de saus de gewenste dikte heeft bereikt.

Heeeeeeeerlijk met gekookte krieltjes in de schil!

De saus is natuurlijk voor verschillende maaltijden bruikbaar, ook heerlijk over bloemkool bijvoorbeeld.

Heb je dit recept geprobeerd? Laat dan even een reactie achter, ben benieuwd wat je er van vind. Dat kan ook op facebook.