Eén van de eerste dingen die ik leerde toen ik me ging verdiepen in gezonder eten was dat melk drinken helemaal niet zo gezond en normaal is als het lijkt.
Koemelk dus he.
Ik neem aan dat je begrijpt dat ik koemelk bedoelde.
Wanneer wij het over melk hebben bedoelen we tenslotte doorgaans koemelk. Zo niet dan zeggen we geitenmelk of soyamelk of havermelk of….. nou ja, you get the picture.
Zeggen we simpelweg melk, dan bedoelen we koemelk.
Volgens het woordenboek is de betekenis van MELK :
1. dierlijke en menselijke moedervloeistof voor pasgeborenen
2. plantenvocht
3. sap van sommige vruchten en planten
Wist je dat fabrikanten van plantaardige melk hun product helemaal geen melk mogen noemen? Dit omdat ze niet de indruk mogen wekken dat plantaardige melk dezelfde voedzame stoffen zou bevatten als ‘echte’ melk. In dit geval dus koemelk. En zo blijft de naam melk en al haar associaties voorbehouden voor de dierlijke variant.
Mijn eerste kennismaking met de gedachte dat melk van een koe drinken eigenlijk net zo absurd is als het drinken van rattenmelk, poezenmelk, hondenmelk, hyena’s melk, was toen ik het boek Een leven lang fit las.
Nu staat dit boek niet vol met wetenschappelijk bewezen beweringen over voeding en is het dieet nogal moeilijk vol te houden, toch zette het me wel aan het denken over dingen die ik voorheen gewoon had aangenomen als waarheid.
Zoals; koemelk drinken = normaal en gezond.
Hebben wij als volwassenen nog moedermelk nodig?
Ik besefte dat wij de enige diersoort zijn op aarde die menen nog in de volwassenheid moedermelk nodig te hebben.
En nee, niet die van onze eigen moeder!
Veel mensen vinden het al absurd wanneer een kind ouder dan 1 jaar nog borstvoeding krijgt (terwijl de natuurlijke zoogtijd voor mensen baby ’s rond de 4 jaar ligt). Maar het drinken van de moedermelk van een ander dier vinden we niet alleen normaal, dat achten we zelfs noodzakelijk.
En wel de moedermelk van de koe.
Want?
We willen koeien worden?
We lijken genetisch erg op koeien?
Zouden we dan niet beter de melk van een orang-oetan kunnen drinken?
Het antwoord is:
- calcium, de melkindustrie maakt ons wijs dat koemelk de enige en beste bron van calcium is
- Koeien zijn lekker productief en dankzij het selectief fokken en het geven van krachtvoer geven koeien inmiddels tot 12000 liter melk per jaar! Rond 1900 was dat nog 2500 liter per jaar (in 2006 7800 liter per jaar).
- koeien zijn lieve vreedzame dieren die zich makkelijk laten houden en melken.
Probeer dat maar eens met een kudde hyena ’s.
Verder is er niks aan koemelk uitzonderlijk goed voor de mens. Ze zijn niet voor ons gebruik geschapen. De calcium in de koeienmelk is niet beter voor ons dan de calcium in willekeurig welke andere melk. Het is puur aangeleerd gedrag.
Klik hier voor de video die ik maakte over de stelling: Het eten van vlees en zuivel is aangeleerd gedrag.
Iedereen doet het. Dus zal het wel goed zijn.
Maar we hebben toch calcium nodig?
Jazeker.
Net als neushoorns, olifanten en koeien zelf.
Dieren met flinke skeletten.
En geen van deze dieren gaan, na de zoogtijd bij hun eigen moeder, aan de uiers van een ander dier hangen.
Calcium is namelijk een mineraal. En zit dus gewoon in planten.
Eet planten, en je eet calcium.
Wist je dat borstvoeding, ofwel mensenmelk, afgestemd is op de behoefte van haar baby? De vet en eiwitsamenstelling veranderd mee naarmate haar baby groeit. Op wiens behoefte denk je dat de moedermelk van een koe is afgestemd?
Natuurlijk, die van haar kalf.
En hoe komt het dat een koe, of ieder ander zoogdier, inclusief de mens melk gaat produceren? Door de hormonen die vrij komen tijdens de zwangerschap en na de geboorte.
Moedergevoelens zijn niet enkel aan mensen voorbehouden
Een moederkoe produceert melk voor haar kalf, ze moet dan ook ieder jaar zwanger gemaakt worden zodat ze voldoende blijft produceren. Maar haar kind mag ze niet houden, want die mag de melk niet opdrinken.
En dus wordt haar kind bij haar weggehaald.
En natuurlijk schreeuwt ze op haar manier, in de enige taal die ze kent om haar kind.
Dat wij haar taal niet verstaan betekent niet dat zij niet kan lijden.
Natuurlijk verlangt zij, net als iedere andere moeder naar het verzorgen en grootbrengen van haar voortzetting. Natuurlijk voelt zij die oerdrang.
Dat is tenslotte waarvoor ze hier op aarde is.
En niet om haar moedermelk aan de mens af te geven.
Klik op de link voor meer informatie over voeding en calcium van de organisatie www.melkjekanzonder.nl
Klik hier een artikel van de consumentenbond over plantaardige melk, of melkvervangers zoals de bond het noemt. Ik vind dat misleidend want het suggereert dat melk vervangen dient te worden. Ik drink al jaren geen melk meer en ik houd niet van plantaardige melk. De enige manier waarop ik soms nog wat plantaardige zuivel binnenkrijg is als ik wat melk door de havermout doe, er ijs mee maak of de enkele keer dat ik plantaardige yoghurt of room eet.
Hieronder volgt een lijstje van plantaardige producten die rijk zijn aan calcium:
Zaden
Groene bladgroenten
Quinoa
Boekweit
Bonen
Radijs
Groene bonen
Noten
Broccoli
Kool
Linzen
Waterkers
Pijnboompitten
Boerenkool
Asperges
Wanneer je gevarieerd en PUUR plantaardig eet hoef je je geen zorgen te maken over een calcium tekort. Naast calcium is vitamine D belangrijk voor de opname van calcium. Maak je je zorgen over een calcium tekort zorg er dan naast het eten van voldoende groene bladgroente ook voor dat je regelmatig buiten bent of neem een vitamine D supplement.
Vind je het moeilijk om genoeg groene groente binnen te krijgen?
Denk dan eens aan een groene smoothie als ontbijt!
Wil je meer? Ik maakte ook nog een video over melk drinken!
Hoe denk jij over melk drinken? Laat een reactie achter op mijn blog of op mijn Facebook!