Oftewel powerrrrrrr to the pieperrrrrr!

Zat ben ik het dat mensen denken dat je om puur en plantaardig te kunnen eten veel geld moet uitgeven. Natuurlijk, als je alles biologisch wilt eten kost dat meer dan wanneer je alles bij de Aldi haalt maar dat geld voor elke manier van eten. Er zijn genoeg alleseters, om ze zo maar even te noemen die 200 euro per week uitgeven aan boodschappen waar een ander gezin 100 euro per week uitgeeft.
Maar juist plantaardig eten kan zo goedkoop als jij wil, en toch hoor of lees ik elke week wel een keer het excuus dat iemand niet gezonder gaat eten omdat dit (te) duur is.

Wacht even!

Aardappelen duur?
Rijst duur?
Groenten van het seizoen duur?

Want daar heb ik het hier over. Gewoon normaal voedsel.

Natuurlijke en biologische appels  in een jute zak

Er is een hype gaande die suggereert dat je alleen maar echt gezond kunt zijn wanneer je elke dag chiazaad, macapoeder en spirulina door je smoothie dondert om vervolgens te lunchen met een quinoa salade vergezeld met een tarwegrasshot. Een een diner is geen diner tenzij je (vegetarische) vlees/vis is gebakken in de beste kwaliteit kokosolie, vergezeld door biologische bulgur en ratatouille.

Hé, en ik ga niet ontkennen dat die dingen lekker en gezond kunnen zijn, op de kokosolie na dan (die is vooral heel goed tegen wratten, echt!) maar niet NOODZAKELIJK om gezond te zijn.

Je kunt juist ook heel gezond eten met gewoon groente en fruit. Nooit gedacht dat ik dat ooit nog eens zou zeggen.

Maar het is zo. Waar onze ouders en grootouders moesten wennen aan al die nieuwe dingen (wat de boer niet kent dat eet hij niet) kunnen wij er geen genoeg van krijgen. En ik vind het best een mooie ontwikkeling hoor. Als kind van een vrije school ouder hoorden we bij die maffe, geitenwollen sokken minderheid die weleens gierst of bulgur op tafel hadden staan. Nu ben je maf als je niet weet wat dat is. Daar juich ik voor! Maar wat ik wel jammer vind is dat we vergeten dat we een heerlijk, prachtig, gezond Hollands product hebben!

De Hollandsche pieper boeren hebben het zwaar. We zijn met z’n allen massaal aan de pasta, quinoa, couscous en boekweit en hoewel dat helemaal prima is lijken we wel te vergeten hoe heerlijk, gezond en veelzijdig de aardappel is.

Daarom een reminder van mij: 6 dingen die je moet weten over de pieper! 

1. De aardappel komt oorspronkelijk uit Peru en dus zo exotisch als maar kan! Wat zeg ik, het is eigenlijk Peruaans superfood! De Inca’s waren niet enkel zo gezond en sterk door de quinoa, maar juist ook door de pieper!
2. De aardappel bevat geen grammetje vet! Mensen denken vaak dat je dik wordt van aardappelen maar het tegendeel is waar! We worden dik van de boter en jus die we op de aardappel doen. Aardappels bestaan voor het grootste deel uit water en vezels wat ze eigenlijk het afslank voedsel bij uitstek maakt. Want ze vullen als een gek, geven langdurige energie en je kan er veel van eten zonder dat je veel calorieën binnenkrijgt.
3. Aardappelen zitten vol vitamine C! Deze hoeveelheid neemt wel af naarmate de aardappel langer bewaard wordt, geschild en gekookt. Eet ze dus bij voorkeur jong en ongeschild. Ik koop ze om deze reden zo veel mogelijk biologisch.
4. Aardappelen zijn het perfecte fastfood! Kook ze in grotere hoeveelheden en je hebt altijd een snack klaar voor tussendoor. Door het afkoelen bevat de pieper dan nog meer resistent starch wat weer een hele hoop andere gezondheidsvoordelen heeft.

5. In Nederland en België wordt de aardappel gezien als maaltijddrager, in andere landen wordt de aardappel meegeteld als groente!

6. En last but not least! Aardappelen zijn goedkoop en overal verkrijgbaar en laten we ook niet vergeten enorm veelzijdig! Kook ze, prak ze en bak ze. Eet ze warm   en koud, zoet of zout en ze laten zich met alles combineren.

Om dit te laten zien heb ik besloten 10 dagen lang, 3x per dag aardappels te eten.

Wil je weten hoe me dat af gaat abonneer je dan op mijn youtubekanaal!

Dus wil je zelf ook wel eens wat anders dan rijst, pasta, couscous of quinoa? Denk dan eens aan de aardappel!

Nu wil ik wel weten wat jouw favoriete aardappel gerecht is!

Wie weet kan ik het aanpassen zodat het in de Pure plantaardige levensstijl past!

Plaats het recept hieronder in de comments of bezoek mijn Facebook pagina.