Telefoon.

Het is de huisarts.

Oh ja, daar had ik een gemiste oproep van. Ik wilde nog terug bellen maar ja, je weet hoe dat gaat.

Benieuwd waar ze voor belt.

Dat onderzoek van laatst, het is toch niet helemaal goed. Niks om je meteen zorgen over te maken hoor, maar toch is verder onderzoek in het ziekenhuis noodzakelijk.

Ok. En bedankt he.

Of ik het nu wil of niet ook ik word een dagje ouder en de mensen in mijn omgeving ook. En zo word ik steeds vaker geconfronteerd met ziekte. Kleine en grote kwalen. Van de vriendin die nu toch echt aan de bril moet tot de goede bekende die haar borst moest laten verwijderen.

En ook al komt dat dan heel dichtbij, en schiet het even door je heen; dat had ook ik kunnen zijn. Als je zelf geconfronteerd word met ziekte besef je vaak pas echt hoe kwetsbaar je bent.

En vandaag besef ik dat. Nee, ik ben niet ziek. Nee ik ga niet dood. Maar er is iets, en we moeten uitzoeken wat dan precies. Ik de gezondheid freak heeft nooit wat. Al jaren niet. Niet eens een gaatje in mijn tanden.

Maar ja, ook ik ontkom er niet aan. Vorig jaar een kleine ingreep aan mijn knie (maar dat kwam door een val dus dat telt lekker niet mee), en nu dit. En hoewel ik geloof dat een heel groot deel van onze kwalen lifestyle gebonden is, is niet alles te voorkomen. En buiten dat; ik mag dan de afgelopen vier jaar echt gezond geleefd hebben, die jaren ervoor zagen er toch echt heel anders uit.

Ik heb gerookt, gedronken. En was gek op alles wat vet en zout was.

Om te denken dat je dan na vier jaar groene smoothie’s onkwetsbaar bent geworden zou wel een klein beetje naïef zijn.

 

Je lijf is een wonder!

Het herinnert me wel weer aan waarvoor ik het doe. Ons lijf heeft een enorm groot zelfherstellend vermogen. Neem bijvoorbeeld botbreuken, we zetten ze netjes op elkaar en doen er verband of gips omheen maar verder doen we niks en het lichaam hersteld de schade. Een wonder als je er even bij stil staat!

En zoals het verband dat herstel ondersteund van buitenaf zo ondersteund wat je eet het herstel van binnenuit. Nou ja, of ondermijnt het natuurlijk. Bij velen van ons moet het lichaam als zo hard werken om al die zaken te herstellen die we het zelf aan doen dat het nauwelijks toe komt aan de aanpak van de onvermijdelijke zaken.

Niemand wordt ziek van 1 sigaret of van 1 speklapje met te veel zout.

Je lichaam kan veel hebben!

Het is die optelsom door de jaren heen. Die wekelijkse snack. De dagelijkse cola.

Je voelt en ziet het niet meteen, maar elke dag kies je ervoor of je je lijf ondermijnt of ondersteunt.

 

Vandaag voel ik me dus kwetsbaar.

En ik weet gelijk weer waar ik het ook alweer voor doe.

Waarom ik tegen de stroom in zwem.

Waarom ik het mezelf soms zo moeilijk maak.

Omdat we een keuze hebben.

En ik die verantwoordelijkheid wil nemen.