Sinds ik plantaardig eet zijn curry’s denk ik zo’n beetje mijn lievelingseten geworden.
Oh en soep!
Helemaal omdat ik bloemkool niet zo’n heel aantrekkelijke groente vind om zo te eten, met niks.
Bloemkool eet je al snel met een sausje of zo.
Nu eet ik bloemkool het allerliefste in een Marokkaanse stoofschotel of een curry.
Makkelijk te maken en je bent voor een paar dagen klaar. Ook heel fijn.
Curry kun je zo moeilijk maken als je wil. Dit is een vliegensvlugge variant voor als je snel klaar wilt zijn. Binnen 20 minuten heb je een curry voor drie porties.
Dit heb je nodig:
1 kleine bloemkool, in roosjes
2 tenen knoflook, geperst
2 kleine wortels, in plakjes
1 cup doperwten, diepvries
1 blikje mais
1/4 courgette in stukjes
water
2 tl bouillonpoeder
1 tl komijn
1/2 rood pepertje, fijngesneden
2 cm verse gember, fijngehakt of geperst
1 kaneelstokje
1/2 blikje kokosmelk light
1 cup soya yoghurt naturel
2 el curry poeder, ik had curry madras
eventueel nog wat pepervlokken voor een extra pittige variant
verse koriander (optioneel)
Eventueel maizena om te binden
Voor erbij: Zilvervlies rijst of een ander graan.
Kook de gewenste hoeveelheid rijst. Ik kook meestal een heel pak en vries de rest in porties in. Zo hoef je maar 1x te koken en heb je altijd porties bij de hand.
Breng in een wok of hapjespan een dun laagje water aan de kook met het bouillon poeder.
Wanneer het water kookt voeg je de knoflook uit de pers toe, het fijngesneden pepertje en de geraspte of fijngehakte verse gember en laat deze een minuutje mee koken.
Voeg nu de komijn en Currypoeder toe, roer goed toe en geniet van de heerlijke geuren die vrij komen! Hou je van pittig? Doe er nu dan ook wat pepervlokken bij. Een kwart tot een half theelepeltje moet genoeg zijn.
Voeg nu de bloemkool roosjes en de wortel toe.
Wentel goed om zodat de bloemkool aan alle kanten kleurt door de kruiden.
Als de pan droog dreigt te koken voeg dan gerust nog wat water toe. Doe dit echter wel altijd met kleine scheutjes. Als je te veel water gebruikt kan je saus straks te dun uitvallen.
Giet er nu de helft van het blikje kokosmelk bij.
Je kunt hiervoor het beste de inhoud van het blikje in een maatbeker gieten omdat met name bij de light variant de room bovenop het water komt te liggen.
Roer de room en het water in de maatbeker goed door elkaar met een garde.
Giet dan de helft bij de groente.
De andere helft kun je invriezen in een ijsblokjes vorm.
Zo kun je zo veel gebruiken als je wil in andere gerechten zonder dat je gelijk het hele blik hoeft op te maken.
Kokos is vrij vet en geen heel product meer, het gebruik wil je dus beperken.
Meng de groente goed met de kokosmek en doe er nu het kaneelstokje bij.
Breng aan de kook en laat nog een minuut of 5 a 7 zachtes pruttelen totdat de bloemkool beetgaar is.
Nu doe je de courgette, doperwten en mais erbij en de yoghurt.
Roer goed door en warm goed door.
Als de saus de dun is kun je hem nog een tijdje laten koken zodat hij wat dikker wordt maar pas op dat je bloemkool niet te gaar kookt.
Eventueel kun je de saus ook nog binden met maizena.
Haal de pan van het vuur en verwijder het kaneelstokje.
Doe wat rijst in een bord en schep de curry hierover. Garneer met verse, fijngehakte koriander.
Aals je hem nou hebt uitgeprobeerd, laat je dan even weten wat je er van vond?
Hoi Jessica,
Wat een lekker recept en wat een prachtige site heb jij. Echt super mooi. Complimenten hoor. Ik ga je volgen.
Groetjes, Pauline
Wat leuk om te horen! Bedankt 🙂
Dat is heel wat anders dan kip. Hier wordt dat nooit gtegeen. Fijn dat het goed smaakte, het ziet er ook heel erg lekker uit.