De zomervakantie is amper voorbij en de herfst doet haar intrede al.  Ik ben vast niet de enige die het daar over heeft. Toen ik vanmorgen de deur uitging voor mijn morningrun was het voor het eerst nog donker en de eerste herfstbladeren lagen al in de straten.

Des te meer kijk ik uit naar de soep die ik gisteren heb gemaakt voor deze week. Soep is met name in de herfst echt een van mijn favoriete lunch gerechten.  Soep heeft vele voordelen, zo kan je al vrij goedkoop een heerlijke, voedzame grote pan soep maken. Vries het in in porties en haal ’s avonds voor  je gaat slapen je portie uit de vriezer en je hoeft het de volgende middag alleen maar op te warmen. Ook is het met soep eenvoudig om meer groente te eten. Voeg je peulvruchten toe of aardappelen dan heb je helemaal een vullend maaltje. Wist je trouwens dat er uit onderzoek is gebleken dat waneer mensen soep  eten ze geneigd zijn gedurende de gehele dag minder calorieën te eten?  Dit komt doordat men soep over het algemeen langzaam eet, tempo heeft invloed op verzadiging zo blijkt.

Soep is dus ook goed voer als je wilt afvallen!

Dit recept maakte ik geïnspireerd door de herinnering aan de soep van mijn oma uit Spanje, waar ik vroeger regelmatig de schoolvakanties doorbracht. Wellicht komt daar mijn liefde voor soep in de middag vandaan. Een boterham met kaas vond mijn oma geen eten en zo stond ze elke middag in de keuken om ons te verwennen met haar eenvoudige, maar heerlijke soepjes en stoofjes. Nu ik het zo zeg bedenk ik me dat ik zelf ook nooit heb kunnen wennen aan de Nederlandse gewoonte om één dag per week ’s avonds brood te eten. In Spanje is brood echt iets dat je ergens bij eet. Je doopt het in je soep, en gebruikt het om de olie en/of saus die over je vlees of vis zit op te eten. Ik heb overigens niets tegen (goed) brood, laat dat duidelijk zijn. De hele anti-brood hype kan me gestolen worden. Maar de Hollandsche sneetjes met worst, pindakaas of hagelslag zijn zeg-maar-niet-zo-mijn-ding.

Maar gemakkelijk is het wel! Net als soep dus.

Deze soep had ik in 20 minuten in elkaar. Wel moet hij een uur koken zodat de kikkererwten lekker gaar zijn. Wil je sneller klaar zijn neem dan kikkererwten uit blik/pot.

Spaanse kikkererwtensoepSpaanse kikkererwtensoep

1 ui

3 tenen knoflook, geperst

1/2 tl peperkorrels

een stukje gember van ongeveer 1,5 cm, gerast

4 stengels bleekselderij, met groen
2 cups kikkererwten, een nacht in water geweekt (of twee blikjes)
4 laurier blaadjes
1 el bouillonpoeder
4 kleine tomaten
1 cup stukjes wortel, ongeveer 1 grote winterpeen of 4 a 5 bospeentjes
1 prei

1,5 el kruidenmix al Andalus (Jonnie Boer)
1,5 liter water

Verse kruiden voor de garnering, zoals peterselie of selderij.

Begin met het aan de kook brengen van een dun laagje water in de pan. Voeg hier de bouillonpoeder en de kruidenmix aan toe. Smoor de ui, knoflook en gember in het kruidenmengsel. Voeg dan de fijngesneden groente, kikkererwten, water en laurier toe. Roer alles goed om en breng aan de kook. Wanneer de soep kookt zet je het vuur laag en laat je de soep ongeveer een uur zachtjes koken.

Breng op smaak met zout en garneer met verse kruiden naar smaak.

Buen apetito!

En dan als laatste nog even een klein eerbetoon aan mijn Spaanse oma die er niet meer is, maar wiens liefde voor lekker eten in ieder geval voorleeft in mij:

oma en ik

heart2