De herfst is gearriveerd en hoe!

Ik ben dol op de herfst en dan met name het eten. De kleuren die nu buiten nog volop te zien zijn kun je nu terugvinden op je bord. Bieten, pastinaak, aardappelen, appelen, peren, boerenkool. Ik vind het een genot en echt, ik heb vanmorgen zelfs ontbeten met een spruitjes stamppot met appel, kaneel en venkelzaad.

Ja echt, gewoon gedaan.

Maar nu dan een recept dat in mijn omgeving erg in de smaak is gevallen. Pastinaak stamppot met wortel, champignons en ui.

Wanneer je nog vlees en/of kaas eet dan gaat stamppot meestal vergezeld met rookworst, spekjes of kaas of een vleesvervanger. Ik laat liever geen mogelijkheid voorbij gaan om nog meer groente te eten en eet dus groente bij mijn stamppot.

Voor ongeveer 4 personen

ongeveer 1,5 kilo biologische aardappelen

3 pastinaken

bouillon

3 wortelen

1 ui

1 cup kastanje champignons

2 el barbecuesaus, of meer naar smaak

4 el tamari, of meer naar smaak

2 tl rozemarijn

1 scheutje agave

Snijd de aardappelen in stukken. Gebruik biologische aardappelen, dan hoef je ze lekker niet te schillen (voordelig te krijgen bij de lidl). Doe ze in een pan met genoeg water zodat ze helemaal onder staan. Voeg twee bouillonblokjes toe of twee a drie theelepels bouillonpoeder en breng aan de kook.

Schil ondertussen de pastinaken en snijd ze in stukken. Doe ze bij de aardappelen en kook ongeveer 10 minuten totdat de aardappelen en pastinaak zacht zijn.

Giet ze dan af en vang hierbij het vocht op.

Stamp de aardappelen met pastinaken, giet er eventueel wat van het kookvocht bij om de stamppot wat smeuïger te maken.

Schil de wortelen en snijd ze in plakjes.

Snijd de champignons in vieren.

Schil de ui, snijd hem eerst door de helft en dan in reepjes.

Doe  de tamari en een beetje van het kookvocht van de aardappelen in een hapjes pan met dikke bodem en smoor hierin de wortelen met de uien  een minuut of 5 totdat ze beetgaar zijn. Voeg dan de champignons toe en bak deze een minuut of 3 mee. Mocht de pan droogkoken voeg dan een scheutje kookvocht of water toe.

Roer de barbecuesaus, rozemarijn en agave door de groente en bak nog even mee totdat alle groente bedekt is met een mooi laagje saus.

Serveer de stampot met een schepje van de barbecue groente.

pastinaak stamppot met barbecuegroente

 

En stel nou dat je wat stamppot over hebt he…. Dan kun je het als ontbijt eten!

Echt gewoon doen, met stukjes appel en een beetje kaneel. Heerlijk!

Pastinaakstamppot ontbijt

 

Nee maar even serieus. We zijn dat natuurlijk helemaal niet gewend. Aardappelen als ontbijt en dat maakt het juist zo leuk. Doe gewoon eens iets anders en kijk wat het met je doet. Aardappelen zijn goedkoop, gezond en bevatten 0% vet! Dus in tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn aardappelen juist heel goed afslank voedsel. Het gaat mis met met de vette jus en gehaktballen die er doorgaans bij gegeten worden.

Laat je me weten wat je er van vond?