Ik was nooit perse een fan van roerei. Als ik eieren at dan het liefste gekookt of gebakken als uitsmijter. Toen ik tofu scamble tegenkwam in mijn eerste plantaardige kookboek stond ik er dan ook nogal sceptisch tegenover. Als een echt roerei al niet echt lekker was, hoe zou een nep roerei dan zijn?

Ik ging het vooral proberen omdat ik ook al niet zo van tofu hield en ik in mijn begintijd als planteneter nog dacht dat vervangers zoals tofu belangrijk waren. Inmiddels weet ik dat je alle eiwitten uit planten kunt halen en dat vervangers voor zuivel en vlees totaal niet nodig zijn, maar dit recept beviel me (surprise!) zo goed dat ik het ben blijven maken. Inmiddels natuurlijk aan mijn eigen smaak aangepast.

Je kunt het ook maken zonder aardappelen en eten op brood.

Dit heb je nodig voor 1 persoon

1/2 pakje tofu van 375 gram

150 gram spinazie

125 gram kastanjechampignons, in plakjes

3 kleine gekookte aardappelen in blokjes (ik denk ongeveer 1 a 1,5 cup blokjes).

een scheutje tamari

1 tl curry madras  van Jonnie boer

1/2 tl zwart zout of kala namaak
1 tl mosterd
2 el gistvlokken
scheutje tamari

zout naar smaak

Ik ben dol op kruidenmixen en gebruik ze dan ook vaak. Je geeft op een snelle en makkelijke manier veel smaak aan je eten. De reden dat ik veel van Jonnie Boer gebruik is oa dat het in de doorsnee supermarkt te vinden is. Natuurlijk kun je ook een ander curry mix gebruiken. Zo heb ik er ook een van de Lidl die ik wel eens gebruik, of misschien vind je het wel lekker om je eigen mix te maken met kerry, komijn en koriander.

IMG_0458

Zwart zout is te koop bij de AH. Kala Namak is voor mij moeilijk te vinden maar als je een goede toko in je buurt hebt dan heb je grote kans het daar te vinden, het is ook via internet te koop.

Zwart zout geeft een unieke, zwavelachtige smaak aan je eten en is daarom bij uitstek geschikt voor gerechten waar je voorheen ei bij gebruikt zou hebben.

IMG_0461

Wat je gaat doen!

Verhit een hapjespan met dikke bodem en verkruimel de tofu daarin met je handen. Doe er een scheutje tamari bij.

Blijf de tofu enkele minuutjes doorroeren totdat zoveel mogelijk vocht verdampt is. Nu voeg je de gesneden champignons en de aardappelblokjes toe, en de specerijen en roer alles goed om. Voeg nu ook de spinazie toe, roer om en smoor totdat de champignons gaar zijn en de spinazie geslonken is.

Als laatste roer je de mosterd erdoor. Wil je liever tofu scramble op een broodje, laat dan de aardappelblokjes weg. Ik kook bijna standaard teveel aardappelen zodat ik bijna altijd gare aardappelen heb liggen voor dit soort dingen.

Et voila, een heerlijke, voedzame en warme lunch!

IMG_0457