Ik weet niet hoe het met jou zit maar voor mij geld behalve dat eten lekker moet zijn ook dat het niet te duur moet zijn. Zeker met de december maanden in het verschiet. En wat is het dan fijn dat de seizoensgroente volop verkrijgbaar zijn.
De spruitjes zijn momenteel tussen de 40 en de 60 cent per zakje of netje en ik vind het dan ook helemaal niet erg om meerdere keren per week spruitjes te eten. Mijn oudste zoon denkt er ook zo over en weet je, als je het idee van de Hollandse pot een beetje los kunt laten is er zo veel mogelijk!
Dus daar gaan we, 3
manieren om spruitjes te eten!
We beginnen met spruitjes met zoete aardappel
dit heb je nodig voor 2 a 3 personen:
1 netje/zakje spruitjes, gehalveerd
1 ui, gesneden
1 zoete aardappel, geschild en in blokjes
1 teentje knoflook, geperst
2 el gistvlokken
1 tl uienpoeder
1/2 tl kerrie
een snufje gemalen kruidnagel
bouillon poeder of blokjes
1/2 appel, geschild in stukjes (ik had een grote elstar appel)
eventueel wat maizena
ongeveer 1 kg biologische aardappelen
Dit ga je doen!
snijd de aardappelen in grove stukken en doe ze in een pan met zoveel water dat ze ruim onder staan, en breng aan de kook.
Voeg dan bouillon toe, ongeveer 1,5 blokje.
Schep met een soeplepel wat bouillon uit de pan en gebruik dit om je ui en knoflook te ‘ fruiten’ in een grote hapjespan.
Doe dan de zoete aardappel en spruitjes erbij. Voeg genoeg bouillon toe zodat de groente niet aanbakt. Er mag best een laagje water in de pan staan want je wilt op het einde ook wat vocht overhouden.
Doe na een paar minuutjes de appel en de kruiden erbij en kook nog een paar minuten.
Giet de aardappels af en vang hierbij de bouillon op.
Stampt de aardappelen en voeg zoveel bouillon toe als nodig om er een lekker puree van te maken.
Als je nog bouillon over hebt bewaar je die voor een ander kook moment, bij mij was er maar een heel klein beetje over en dat heb ik nog bij de sprruitjes gedaan met gistvlokken en een beetje maizena om het te binden.
Schep wat aardappelpuree op een bord en schep hier het spruitjes mengsel overheen.
Garneer eventueel met walnoten of cashewnoten.