Ik zit hier al een tijdje tegen aan te hikken. Zo’n voor en na weet je wel.

Eerst was ik zo. En toen deed ik dit en dat. En toen werd ik dus zo. Tadaaa!

Ikzelf heb natuurlijk ook zo mijn voorbeelden en stuk voor stuk hebben ze er wel één, in de een of andere vorm. De een is afgevallen, de ander juist heel sportief geworden en weer een ander heeft zijn/haar huid genezen van de acne. Ze hebben één ding gemeen, ze eten plantaardig. En het werkt. Mensen smullen van voor en na’s.

Dus na ruim 4,5 jaar moest ik er ook maar eens eentje doen vond ik, maar het kwam er maar niet van. Tot ik gisteren een webinar ging geven en daar een presentatie voor aan het maken was. Ok, nu moest ik er aan geloven dus de doos met oude foto’s maar eens tevoorschijn gehaald. En dat was best confronterend. Ik kan me best wel herinneren hoe het was om dikker te zijn maar eerlijk gezegd niet zo heel goed meer hoe het eruit zag. Er zijn niet zo heel veel foto’s van mij, en als er al eens eentje gemaakt werd dan zorgde ik er meestal wel voor dat je alleen mijn boven lijf zag.

Behalve op vakantie dan. Tja, en in bikini, shorts en hemdjes kun je er al helemaal niet omheen dat er tot een paar jaar geleden een klein beetje meer was van mij.

Ik vroeg me af waarom ik het nou zo moeilijk vond om dit te delen. Het is toch eerder iets om trots op te zijn?

Zelfs mijn nieuwe liefde had ik nog nooit een oude foto van mezelf laten zien waarop meer te zien was dan mijn gezicht. Een deel van het antwoord is schaamte. Ik schaam er er voor dat ik er zo uit zag. En tegelijkertijd weet ik ook hoe onterecht dat is. Als jong kind wist ik heel goed dat je lichaam niet iets was om je voor te schamen. Je lichaam is. Is wat het is. Dus wanneer begint de schaamte dan?

Een vraag die ik voor nu even open laat.

Wat ik ook niet wil is de boodschap de wereld in sturen dat het niet oke is om voller te zijn. Dat je dan minder mooi bent, een minder mens als je voller bent.

En ergens voelt een voor en na doen wel een beetje zo.

Alsof ik dan zeg; kijk, ik was dik en dus lelijk. En nu ben ik slank; en dus mooi.

Dat is niet de boodschap die ik de wereld in wil sturen. Die boodschap horen jonge vrouwen al meer dan genoeg. Diezelfde boodschap staat voor een deel aan de wieg van mijn eigen problemen met mijn zelfbeeld. Dat klasgenootje die zei dat ik dikke billen had, op mijn 12e. Dat vriendje dat vond dat ik een buikje had gekregen in de vakantie, toen ik 14 was. Mijn moeder die eeuwig aan de lijn was en ‘hoopte dat ik haar dijen niet zou krijgen’. De geliefde die vond dat ik een goed figuur had, maar  dat er wel wat af mocht (die kreeg de wind van voren overigens).

Nu het nieuwe jaar begonnen is komt het op Facebook ook meer en meer voorbij. Vrouwen die begonnen zijn met lijnen en trots melden dat de eerste kilo’s eraf zijn! En ze worden aangemoedigd, toegejuicht. De een doet het met shakes, de ander besluit zichzelf de primaire energie bron van al onze cellen, koolhydraten,  te ontzeggen. Ja, dat gaat lekker snel.

Maar niemand vraagt of dat wel gezond is? En of dat wel kan, 5 kilo eraf in 3 weken.  Nee, ze willen alleen weten hoe ze het doet! Want dan gaan zij het ook doen!

Ik geloof nog maar in één dieet en ik promoot dus ook nog maar één dieet, en dat is Het dieet van de Liefde.

Transformatie begint daar waar liefde ruim baan krijgt.

Ik schreef er ook een artikel over voor Pioniersmagazine. Dat je HIER kunt lezen.

Slank zijn gaat niet over mooier zijn, of beter zijn. Het gaat eerder nog over vrij zijn. Vrij zijn van balast.

Het gaat niet over het verkrijgen van het perfecte lijf, het gaat over het verblijven in

JOUW perfecte lijf.

Slank zijn is ook niet ingewikkeld of onhaalbaar. Slank zijn is een logisch en direct gevolg van gezond zijn. Dan, gaat het moeiteloos.

Je lichaam is gemaakt om slank te zijn. om zich vrij te kunnen bewegen. Te kunnen dansen, spelen, vrijen, lachen, rennen, zijn. Niet om verstopt te worden. Te zwaar te zijn. Meegesleept te worden.

De enige boodschap die ik zou willen uitdragen met mijn voor en na is dat als je nu te zwaar bent en daar ongelukkig mee bent dat ik dan weet hoe je je voelt. Dat ik ook weet hoe het voelt dat je er geen controle over hebt. Misschien krijg je wel te horen dat je gedisciplineerd moet zijn. Maar weet dan dat dat onzin is.

Je eet gewoon verkeerd. Daarom is het moeilijk. En je eet verkeerd omdat je niet beter weet.  Waarschijnlijk is je mindset ook niet erg ondersteunend. Dat maakt het nog moeilijker. En om door al die ruis heen de richting nog te zien die je innerlijke zelf je wil wijzen is waarschijnlijk nog moeilijker.

Maar weet, je bent niet lelijk. Je bent prachtig. Je verdient het allerbeste. En dus ook een lichaam dat blaakt van gezondheid, kracht en vitaliteit. Een lichaam dat je kan ondersteunen bij alles wat jij in dit leven te doen hebt.

Wil je meer weten en zien over mijn reis en hoe en waarom ik het Dieet van de Liefde ontwikkelde? Maandag 25 januari geef ik een webinar. Het is gratis en je kan je ook opgeven als je er niet live bij kunt zijn, dan stuur ik je namelijk de opname. Geef je HIER op voor het webinar.

En dan hierbij. Mijn voor…..

 

 

 

En na…..