Deze maand heeft de AH iets leuks. Recepten die goed voor je zijn. Dat spreekt mij uiteraard aan en dus nam ik hem ook eens een keertje mee. Soms heb ook ik behoefte aan wat inspiratie en inmiddels weet ik vrij snel hoe ik van een niet zo plantaardig recept een super gezond recept kan maken vol met alle goeds die de natuur te bieden heeft.

En dus leek het me leuk om eens te laten zien hoe ik dat dan doe! En wat ik kan, dat kan jij ook.

Vandaag doen we de Bloemkoolpasta  met snijbonen, tomaat en tonijn van blz. 29

(klik voor de link naar het originele recept)

Wat gaat er in?

250 gram cherry tomaten

330 ml salsa pronta die pomodoro di pachino

1 blik tomaten blokjes

400 gram snijbonen

250 gram bloemkoolpasta

1 blik groene kidneybonen

2 blikjes tonijn stukken in olijfolie

50 gram geroosterde pijnboompitten

Wat ik anders doe:

De cherrytomaten mogen blijven! De salsa heb ik vervangen door een blikje tomatenpuree en 2 tenen knoflook en een halve ui. En zout en Italiaanse kruiden.  In kant en klaar sauzen zit vaak olie, suiker en veel zout. Maar op zich, als je een keer heel makkelijk uit wil zijn dan kan het  niet zo heel veel kwaad.

De tomatenblokjes mogen ook blijven, net zoals de snijbonen natuurlijk.

De bloemkoolpasta bevat helaas ei en heb ik daarom vervangen door volkoren spaghetti. AH heeft echter ook een heerlijke verse spelt pasta die volledig plantaardig is. Deze is dus ook een goed alternatief.

De groene kidneybonen laat ik er absoluut in. Peulvruchten zijn een prima bron van eiwitten en verschillende experts op het gebied van plantaardig eten raden aan om dagelijks peulvruchten te eten. Het maakt je maaltijd direct ook een stuk voedzamer. Goede zet dus van AH!

De blikjes tonijn zijn dan weer een absolute NO GO. De blikjes zitten vol met olie die slechts lege calorieen toevoegen aan je maaltijd. En behalve dat de vis waarschijnlijk vol giftige stoffen zit is de tonijn ook nog eens een bedreigde diersoort. In plaats van de tonijn heb ik tofu gehakt toegevoegd (bij de allerhande zat een bonnenboekje waarmee je met korting verschillende producten, waaronder de tofu, kon kopen. Deze week nog geldig).

Ook in de bereiding ben ik iets anders te werk gegaan dan in de allerhande vermeld word, maar ook ik was binnen 14 minuten klaar en we hebben heerlijk gegeten.

Zo heb ik het gedaan:

Breng in een pan ruim water aan de kook en kook hierin de spaghetti klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Breng in een hapjespan met dikke bodem, een dun laagje water aan de kook, je kunt ook bouillon gebruiken. Smoor hierin de fijngesneden ui en de knoflook uit de pers een minuut of twee. Bak dan de tofugehakt in het knoflook/ui mengsel. Een paar keer omroeren is voldoende. Voeg hier vervolgens de snijbonen aan toe (overigens heb ik ze niet gesneden gekocht maar zelf fijngesneden) en smoor een minuut of drie. Voeg een beetje water toe als de pan droog dreigt te koken. Er mag ook best een klein beetje water in de pan zitten, hiermee verdun je straks de tomatenpuree.

Voeg dan de tomatenblokjes toe en de tomatenpuree en breng dit op smaak met zout en Italiaanse kruiden. Ik had nog een open fles rode wijn staan en heb er nog een scheutje rode wijn aan toegevoegd. Maar dit is niet noodzakelijk. Eventueel is een scheutje balsamico azijn ook lekker.

Vind je de saus te dik, voeg dan wat water toe.

Breng de saus aan de kook en draai dan het vuur laag en roer de cherrytomaatjes en kidneybonen er doorheen. Laat de saus een minuut of 2,3 even helemaal doorwarmen en serveer!

Schep de spaghetti op een bord en giet hierover wat van de saus.

Garneer met de pijnboompitjes. Ik heb ze nog even geroosterd in een droge, hete koekenpan.

Eet smakelijk!

 

  • ik had een restje sperziebonen over van de vorige dag en die heb ik er nog aan toegevoegd, vandaar dat je ze ziet op de foto.

 

IMG_0825

  • Morgen doen we de Indiase viscurry met kikkererwten en spinazie.