Vandaag heb ik de Indiase curry met zalm uit extra gezonde allerhande gemaakt, natuurlijk weer met de nodige aanpassingen om hem echt gezond te maken. Dus geen dierlijke vetten, maar wel heel veel smaak en zonder dierenleed. Dit is deel 2 in een serie die ik maak om te laten zien hoe je bestaande recepten makkelijk kunt aanpassen zodat ze volledig plantaardig en een stuk gezonder zijn.

klik hier weer voor het originele recept 

Wat gaat er in het originele recept:

150 gram zilvervliesrijst

2 uien

2 tomaten

3 cm gember

1 el arachideolie

2 el kruidenpasta curry mild

200 ml kokosmelk

350 gram kikkererwten

300 gram zalmfilet

400 gram wilde spinazie

En wat doe ik daar mee:

Zilvervliesrijst is prima dus die laten we er lekker in. Bij natuurvoedingswinkels zoals ekoplaza kun je ook volkoren basmati rijst kopen, dat lijkt me ook heerlijk bij dit gerecht.

Uien, tomaten en gember zijn uiteraard ook prima. Gember is een heerlijke smaakmaker en kan zelfs een superfood genoemd worden. De ideale manier om gember te verwerken en bewaren is deze: Schil de gember volledig op de dag van aankoop en snijd hem in gebruiksklare stukjes van ongeveer 3 cm. Vries de stukjes vervolgens in. Zo heb je altijd verse gember bij de hand en de bevroren gember is super makkelijk te raspen!

Arachideolie past niet in een puur plantaardig dieet en laten we er dus lekker uit.

In veel curry pasta’s zit iets van olie verwerkt. Als je 100% olie vrij wilt eten kun je de pasta in dit recept prima vervangen door curry kruiden mix zoals Thai Red Curry van Jonnie Boer. Je kan het droog toevoegen of er een pasta van maken door de kruiden te mengen met water. Het voordeel van deze kruidenmix is dat er ook geen zout aan is toegevoegd. Heel fijn als je zoutarm wilt eten!

200 ml kokosmelk. Ik had de light variant. Kokosmelk kan op zich wel in een puur plantaardig menu maar niet te vaak en het is ook niet ideaal als je flink moet afvallen, al was het maar omdat het zo lekker is dat je er snel veel van eet.

Kikkererwten zijn dan weer een perfecte keuze en passen perfect in het Dieet van de Liefde. Ik ben er helemaal voor om zo vaak mogelijk peulvruchten in je recepten te verwerken en dit is weer zo’n perfecte manier om dat te doen!

300 gram zalm zit misschien wel vol omega 3 verzuren maar ook zware matalen en antibiotica. Het percentage vet in dit recept schiet er ook mee de lucht in dus dat doen we mooi niet. In plaats daarvan heb ik Fishie Tofu gemaakt. Ik vertel je zo hoe je dat doet.

Dit recept zou overigens ook prima zijn zonder vis of tofu.

400 gram spinazie. Helemaal goed natuurlijk! Groene bladgroente horen helemaal in je dagelijkse menu thuis.

  • Ik heb verder nog 2 el tomatenpuree toegevoegd voor smaak en om de saus iets te binden.
  • Voor de fishie tofu heb je nodig: 2 nori vellen, 1 ctroen, 2 el tamari/sojasaus, 1 tl gemalen kelp.

Dit ga je doen:

Neem een blok tofu en knijp er wat van het vocht uit. Ik doet dit meestal met wat keukenpapier.

In een kom meng je het sap van 1 citroen met de 2 el sojasaus en de kelp. Leg een norivel in een glazen ovenschaal. Snijd de tofu in beetklare blokjes en leg deze op de nori. Giet de citroen/soja marinade over de tofu. Leg hier bovenop weer een norivel zodat je tofu als het ware ingepakt is in de nori. Zet de schaal 2 minuten in de magnetron.

Dek de schaal dan af en zet hem minimaal 1 uur in de koelkast. Hoe langer de marinade kan intrekken, hoe vissiger je tofu wordt. Zet schaal met tofu ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op ongeveer 180 graden.

Kook de rijst volgens de omschrijving op de verpakking. Houd er rekening mee dat volkoren rijst vaak een langere kooktijd heeft. Sommige soorten wel 45 minuten.

Breng in een wok of hapjespan een dun laagje water aan de kook en fruit hierin de gesneden uien met de geraspte gember.  Wanneer de pan dreigt droog te koken voeg je gewoon nog wat water toe. Ik heb meestal een beker water binnen handbereik staan.

Voeg dan de fijngesneden tomaten toe en de currypasta. Roer een paar keer goed om en giet dan de kokosmelk erbij. Laat aan de kook komen en zet dan het vuur laag. Schep dan de kikkererwten en de spianzie erdoor en laat de curry een paar minuutjes zachtjes pruttelen tot de spinazie geslonken is en de kikkererwten door warm. Bindt de saus eventueel nog met 2 el tomatenpuree. Haal de tofu uit de oven en schep de stukjes voorzichtig door de curry.

Proef je saus en breng eventueel nog op smaak met zout/peper.

Eet smakelijk!

IMG_0829