Vandaag behandelen we de rodekoolstoof uit allerhande.

klik hier weer voor het originele recept

Wat er in het originele recept gaat:

1 kg kruimige aardappel
800 g rodekool
100 g gedroogde pruimen zonder pit
4 el olijfolie
1½ el vadouvan
250 ml kraanwater
135 g gerookte kipfilet
25 g bieslook
100 ml kookvocht

Wat ik er mee doe

Aardappelen, ja natuurlijk! Aardappelen zijn heerlijk, gezond, verzadigend en goedkoop. Een bron van vezels, vitamine C, B6 en magnesium. En 0% vet! Nee van aardappels word je niet dik. Wel van jus en kaas over je aardappelen.

800 gram rode kool, weer een dikke vette JA! Rode kool is goed voor hart en lever en zit vol anti-oxidanten. En je hebt veel waar voor je geld!

100 gram gedroogde pruimen. Yes, lekker, doen we!

Olijfolie. Nope. Niks daarvan!

1,5 el vadouvan. Ja, dat heb ik in huis, maar achteraf gezien moet ik zeggen dat ik het persoonlijk niet zo’n lekkere combi vond met de rode kool. Maar ik zou zeggen, probeer het zelf!

250 ml water.  Uiteraard prima.

135 gram gerookte kipfilet. Dat gebruik ik uiteraard niet. Ik wilde gerookte tofu halen, om je daar ook mee kennis te laten maken maar dat kwam er helaas niet van en toen heb ik voor gekruide tofu roerbakreepjes gekozen van de AH. Zelf zou ik er helemaal geen vleesvervanger doorheen, liever wat noten misschien.

Bieslook, ja lekker natuurlijk!

 

Wat je gaat doen:

Al met al is dit recept in de basis helemaal prima. Het enige ongezonde zijn de gerookte kip en de olie en die kan makkelijk weglaten. Eigenlijk hoef je ze niet eens te vervangen. Zoals ik al zei vond ik zelf de combi van de vadouvan met de rode kool niet zo lekker. Liever had ik de rode kool gestoofd met abrikozen en appel, kruidnagel, kaneel en azijn. Maar goed, dit was ook een keer leuk en super snel klaar.

Je kookt gewoon de aardappelen gaar en stampt ze vervolgens met wat kookvocht en roert er fijngesneden bieslook doorheen. Ik gebruik altijd biologische aardappelen en die schil ik eigenlijk nooit. Lekker makkelijk en je merkt er niks van.

Ondertussen breng je een beetje water aan de kook en hier roer je de vadouvan doorheen en de fijngehakte pruimen. Snijd de rode kool in dunne reepjes en voeg toe aan de kruiden.  Roer goed om en voeg er dan 250 ml water aan toe. Doe de deksel op de pan en laar 10 minuten stoven. OF, plaats alles in de Instant Pot en zet de timer op 6 minuten.

Roer tenslotte de roerbakreepjes door de kool en schep de kool in een ovenschaal en schep hier weer de aardappelpuree over heen. Zet de schaal ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Dit recept is zeer makkelijk, snel klaar en budget vriendelijk en ook nog eens zeer gezond!

Gezond eten hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn.

Eet smakelijk.

(sorry voor de slechte foto. Slecht licht en zo, enne tja rode kool is gewoon niet zo fotogeniek:-))

IMG_0870 IMG_0875