Dik worden is best makkelijk. Dik blijven helemaal en steeds meer mensen doen het.

Volgens het nationaal kompas is 50% van de mannen en 40% van de vrouwen te zwaar. Dan gaat het om een BMI boven de 25. Alles daaronder wordt gezien als een gezond gewicht. Maar ik heb zo’n vermoeden dat er nog veel meer mensen zijn die een BMI van rond de 24 hebben en die enorm worstelen om het zo te houden. Daarmee is de groep die worstelt met zijn of haar gewicht nog veel groter.

 

Hoe komt het dat het zo makkelijk is om dik te worden en te blijven?

Daar weet ik dus alles van. Ik was het en deed het, een hele tijd. En dat ‘net aan’ een gezond gewicht hebben door constant te lijnen, dat deed ik ook. Dus daar weet ik ook alles van.

Dus voor iedereen die denkt dat mensen met overgewicht lui zijn, niet gemotiveerd, sloom, gewoon te veel eten of emotionele problemen hebben. Even dit:

Dat is niet zo. Mensen met overgewicht hebben net zo veel emotionele problemen als andere mensen. Ze zijn al helemaal niet lui, en dan denk ik bijvoorbeeld aan mijn oma en mijn pleegmoeder. Ik ken geen hardere werkers dan die twee en ja ze waren beiden flink te zwaar.  Hoe gemotiveerd zou jij trouwens zijn als je na een bezoek aan een afslank consulente naar huis werd gestuurd met een dieet van amper 1000 calorieën per dag! Onmenselijk is het en het werkt falen in de hand. En ja daar weet ik ook alles van 😉

Dus als zwaardere mensen niet lui zijn, niet ongemotiveerd en niet alleen maar hun verdriet weg eten wat is er dan?

Hieronder 5 redenen waarom je te zwaar ben. Ik had het ook ‘vicieuze cirkel waardoor je te zwaar bent’ kunnen noemen.

1. Je instincten werken heel erg goed!

Je primaire instincten zijn deze;

  • pijn vermijden
  • genot beleven
  • energie besparen

En dat is heel erg handig. Ga maar na, het vermijden van pijn is ontzettend belangrijk. Daar leren we ontzettend veel van! We trekken snel onze hand terug van een te hete ovenschaal. Het behoedt de meeste van ons van al te roekeloos gedrag en voorkomt een hoop leed.

Helaas zorg het er ook voor dat we soms niet door de pijn heen gaan. Pijn die niet te vermijden is. Pijn die gevoeld moet worden om verder te kunnen. Zo gaat iedere verandering gepaard met ongemak. En dus ook een verandering van levensstijl en daar moet je wel doorheen, om daarna juist de vruchten ervan te plukken.

Genot willen beleven is ook niks mis mee. Heerlijk in de zon liggen, zwemmen, vrijen met je geliefde, genieten van lekker eten, knuffelen met je kinderen. Allemaal zaken die genot geven en die goed voor je zijn. Ook dat heeft het lichaam dus goed geregeld.

Door genot te koppelen aan dingen die goed voor je zijn zorgt het ervoor dat het het krijgt.

Maar ja, het brein is ook gemakzuchtig en voor sommigen van ons betekend dat ook veel genot bij ongezond en calorierijk voedsel. Logisch ook, kijk maar naar instinct nummer drie; energie besparen. De ultieme energie besparing is het eten van zeer geconcentreerd voedsel zoals patat, ijs en de meeste dierlijke producten. Kleine porties voedsel die niet vullen en ook niet voeden maar wel het genot geven van de grote energiekick. Het brein smult er letterlijk van en geeft het signaal; hier wil ik wel meer van!

 

2. Je eet olie omdat dat zo gezond is.

Net als de rest van Nederland heb je geleerd dat olie gezond is en dus staat er bij jou geen bak en braad of roomboter meer op het aanrecht. Nee jouw kastje puilt uit van de olijf olie, sesam olie, walnoot olie en kokosolie. Niet alleen heel lekker maar ook gezond!

Toch?

Misschien niet zo heel erg.

Olie is een geraffineerd product dat geen vezels of voedingsstoffen meer bevat. Feitelijk zijn het lege calorieën die je toevoegt aan je maaltijd. En als je je bedenkt dat een eetlepel olie zo ban je hatseflats 120 calorieën bevat dan is het dus helemaal niet zo moeilijk om 300 tot 400 calorieën per dag extra binnen te krijgen aan olie die je totaal niet voeden en die he dus ook gewoon niet nodig hebt.

Maar makkelijk is het niet, want het zit zo’n beetje overal in en het brein geniet er van! (zie punt 1).

3. Je eet dierlijk voedsel omdat het zo gezond is.

Je weet niet beter dan dat je vlees moet eten om alles binnen te krijgen. En stel je hebt vlees achter je gelaten dan moet je wel vette vis eten en melk en yoghurt want hoe kom je anders aan je omega 3 en calcium?  En dierlijke producten bevatten geen vezels, hebben een hoog vet gehalte en dus eet je weer heel gemakkelijk veel te veel.

Dit plaatje laat het duidelijk zien:

caloricdensity

 

De receptoren in je maag die jou het signaal moeten geven dat je vol zit snappen niks van dat geconcentreerde voedsel. Het snapt heel en vezelrijk voedsel, daar is het op afgestemd en met een beetje pech voel jij helemaal niet meer wanneer je genoeg hebt gehad en je hoeft maar een klein beetje te veel te eten. Elke dag weer, om ieder jaar een paar kilo aan te komen.

4. Je eet geen koolhydraten omdat je daar dik van wordt.

Je kunt er de laatste jaren niet omheen; de hype van de koolhydraatarme diëten. En ze werken ook nog eens! Dat is het mooie! Elimineer zo veel mogelijk koolhydraten en binnen een enkele weken ben je kilo’s vocht kwijt (koolhydraat moleculen zijn gekoppeld aan water moleculen). Na een tijdje raakt je hongergevoel onderdrukt, net zoals wanneer je ziek wordt, want je lichaam voelt zich alles behalve opperbest. Doe het nog iets langer en je collega’s lopen met een boog om je heen omdat je zo uit je mond stinkt en zelf kun je er ook niet omheen dat je transpiratie geur alles behalve aantrekkelijk is geworden.

Je kan je steeds minder goed concentreren, want je mag dan wel 3x per week vette vis eten met die geweldige omega 3 vetzuren, de primaire brandstof van je brein is nog altijd glucose. Ofwel koolhydraten. En die krijgt je brein niet meer.

En dus komt daar dat moment dat je niet meer kunt.  Je moet en zal iets met suiker eten. Maar nu gaat het niet meer bewust. Je pakt gewoon wat je pakken kan! Je hersens willen brandstof en wel NU! Zoals die collega van mij vroeger. Die alleen maar sla met gerookte kip at én elke middag om drie uur een Mars MOEST hebben om de middag door te komen.

Tja en de keuzes die we maken als we hongerig zijn en niet helder kunnen denken zijn meestal niet de beste. Want wie gaat er zo’n moment nog rustig in de keuken een pasta carbonara staan klaar maken? Niemand. Je grijpt naar die koekjes, chocola of welk gemaksvoedsel je maar te pakken kunt krijgen.

5. Je haalt je zelf naar beneden omdat je te zwaar bent.

Overal waar je kijkt zie je mensen die slanker zijn dan jij. Op tv, op je werk, op school, in de trein. Waarom lukt het hen wel en jou niet? Waarom houd je niet gewoon vol? Waarom blijf je niet gewoon van die snoeppot af? Je zou meer moeten sporten. Strenger zijn voor jezelf. Je kijkt in de spiegel en ziet een slappeling. En je kijkt nu al met angst en beven naar de komst van de zomer. Geen dikke truien meer maar jurkjes en bloesjes die niks meer verhullen. Je schaamt je voor jezelf en laat dat nog eens even goed aan jezelf merken.

En dus plof je op de bank met chocola, koek en chips want weet je nog punt 1? Je primaire instincten vragen je de pijn te vermijden en genot te zoeken. En die chips en chocola geven instant genot door de endorfine die vrij komt. Even voel je je beter en pep je jezelf op. Morgen, morgen ga je beginnen. Morgen ga je echt beginnen met lijnen.

Is dit herkenbaar voor jou?

Houd dan mijn blog in de gaten. De volgende keer geef ik je 5 tips om slank te worden en te blijven. Want het kan. je bent GEEN slappeling en er is ook niks mis met je doorzettingsvermogen. Je zit in een vicieuze cirkel en kan je doorbreken!

Let’s spread some love!