Als je een klein beetje bekend bent in de Whole Foods Community én graag wilt afvallen dan zal het je wellicht bekend zijn dat er nogal wat te doen is omtrent de smoothie. Het groene goud der health freaks.

Groene smoothie selfie

Een paar jaar geleden moesten we allemaal massaal aan de smoothie en ook ik stak mijn liefde niet onder stoelen of banken; je kon de dag niet beter beginnen dan met een groene smoothie! Al dat heerlijks zo naar binnen geklokt op de vroege morgen. Op internet vind je de heerlijkste, simpelste, duurste en ingewikkeldste smoothie recepten  van drie tot tien ingrediënten en een beetje horeca gelegenheid heeft tegenwoordig  smoothies op de kaart staan in de zomer. Ja kom op hoor, anders hoor je er echt niet meer bij. Er zijn ook aparte smoothie boekjes en ik durf ook wel te wedden dat menigeen heeft geprobeerd af te vallen door dagen lang alleen maar smoothies te drinken.

Voor de rauw eters, of raw foodies, heeft de smoothie nog het bijkomende voordeel dat ze het mogelijk maken om op een simpele manier veel calorieën naar binnen te werken, iets wat lastig kan zijn als je alleen maar rauw voedsel eet en toegevoegde vetten vermijd.  (Raw foodies moeten ofwel heel veel eten ofwel veel vet).

Maar daar zit hem dus ook meteen het probleem. Voor wie wil afvallen kan de smoothie dus minder ideaal zijn. Niet alleen kun je heel gemakkelijk een grote hoeveelheid calorieën tot je nemen, ze worden ook nog eens anders door je lichaam geregistreerd dan waneer je dezelfde inhoud gewoon intact zou opeten. Dit heeft alles te maken met het tempo waarin smoothies worden gedronken. Er is namelijk een duidelijk verschil gebleken tussen het eten van soepen en smoothies. En dat verschil zit hem in het tempo waarin ze gegeten worden. De soep is heet en eet men langzaam met een lepel. De smoothie klokt men desgewenst van je ene, tweeë,  hoppakeeë,  naar binnen.

Het is dus niet zo dat je perse dik word van smoothies. Maar doordat je een smoothie wel tot tien (!) keer zo snel kunt opdrinken dan wanneer je dezelfde hoeveelheid aan groente en fruit in tact zou eten, houd je je lichaam een beetje voor de gek. Het kan het tempo simpelweg niet bijbenen en ‘denkt’ dus dat je minder  hebt gegeten dan je in werkelijkheid gedaan hebt.

Betekent dit nu dat smoothies eigenlijk helemaal niet zo ideaal zijn en dat je ze nooit meer zou moeten drinken?

Nee natuurlijk niet. Smoothies hebben ook voordelen. Ze blijven handig voor onderweg. Kinderen smullen er vaak van en het kan een hele goede manier zijn om je dagelijkse portie groen en lijnzaad binnen te krijgen. De voordelen van het consumeren van veel groente en fruit zoals de toename van anti-oxidanten in je bloed, het verbeteren van je bloedvaten etc. blijven bestaan, of je de groente en fruit nu intact eet of in een smoothie. Maar wil je graag afvallen dan is het wellicht niet het meest ideale voedsel. Wil jij blijven genieten van je smoothie? Dan volgen hieronder wat tips zodat je dat (net als ik) lekker kunt blijven doen!

 

  1. Maak je smoothie zo groen mogelijk. Smoothies van voornamelijk fruit blijken niet zo verzadigend te zijn als het eten van fruit in tact. Ik neem in de regel niet meer fruit dan dat ik ook gewoon op zou kunnen, bijvoorbeeld één banaan en twee kiwi’s, vul verder aan met groente zoals spinazie, bleekselderij, komkommer, broccoli etc.
  2. Voeg lijnzaad toe. Lijnzaad maakt je smoothie vullend en verzadigend en doordat hij dikker word zul je het ook minder snel opdrinken. Daarnaast heeft lijnzaad tal van voordelen voor zowel de planteneter als de alleseter. Zo bevat één eetlepel lijnzaad per dag ruim de benodigde hoeveelheid gezonde vetten die je nodig hebt en werkt het cholesterol verlagend.
  3. Drink je smoothie langzaam op. Duh. Nee serieus, tempo is dus belangrijk. De reden dat veel kauwen leidt tot minder eten is dus het tempo, niet de aanmaak van meer enzymen.
  4. Maak er een spoonthie van. Was dat? Dat is een dikke smoothie waar je niet te veel vocht aan toevoegt en waar je nog stukken fruit aan toevoegt en vervolgens opeet met een lepel. Ofwel, doe alsof je smoothie een soep is.
  5. Eet mindful. Mindfulness heeft niet alleen bewezen effect op je algehele geluksgevoel, en is dus sowieso handig om te oefenen, maar het verkleint ook de kans dat je te snel en dus te veel eet. De maaltijd is als je het mij vraagt sowieso het uitgelezen moment om mindfulness te oefenen. Eten moet je toch dus het perfecte moment voor een kleine meditatie als je er de rest van de dag geen tijd voor hebt.
  6. En de bonus tip: drink je smoothie met een rietje om je tandglazuur te beschermen. Smoothies zijn net zo schadelijk voor je glazuur als cola. Ja het is helaas echt waar. Je wilt dus niet, zoals sommigen mensen doen, de smoothie lang in je mond houden om de aanmaak van enzymen te stimuleren. Je wil de smoothie juist via een rietje snel in je keel hebben. Daarna spoel je nog even na met water en tenslotte wacht je in ieder geval dertig minuten met het poetsen van je tanden.
  7. Tenslotte: zoals eigenlijk bij alles in het leven maakt het ook nog uit wat je DENKT over je smoothie (of wat je ook eet). Mensen die te horen krijgen dat hun wijn heel bijzonder is vinden deze lekkerder (en drinken er meer van) dan mensen die denken gewoon de huiswijn te krijgen. En wie denkt een super vette, romige, rijke milkshake te drinken zit voller dan wie denkt een magere light variant te krijgen, ook al drinken ze dezelfde. Denk dus vooral dat je smoothie je heel heel heel erg gaat vullen, en geloof dat ook 🙂

Wil je nog meer weten over smoothies? De geweldige Dr. Greger van www.nutritionfacts.org heeft er een paar zeer verhelderende video’s over gemaakt die ik ook als bron gebruikt heb voor deze blog.

The downside of green smoothies

Do Smoothies Lead to weight gain?

Are green smoothies good for you?

Are green smoothies bad for you?