Sinds ik vegan ben heb ik geen paella meer gegeten en ik het het ook niet aangedurfd om er eentje te maken zonder vis en vlees. Ik bedoel daar is toch ook geen beginnen aan?

Paella was denk ik wel een van mijn favoriete gerechten. Met kip dus, mosselen en garnalen, de hele rataplan alstublieft. Wanneer mijn moeder en ik vroeger in zomer naar Spanje gingen trokken we er met de hele familie, of in ieder geval een deel ervan de heuvels in om daar op een mooie plek buiten zelf paella te maken. Of als we een dagje naar het strand gingen dan werd die dag onderbroken door een lange lunch aan een even zo lange tafel vol Spaanse heerlijkheden. Met uiteraard in het midden, als het center piece, de paella. 

 

En hoewel ik garnalen, kip en mosselen niet langer beschouw als eetbare producten leek me een paella zonder me ook niet echt je van het.

Maar na vijf jaar plantaardig durfde ik me eraan te wagen. In de wetenschap dat het anders zou smaken. Al was het al omdat de setting zo compleet anders is. Gewoon mijn keukentje hier in Nederland in plaats van een strandtent aan de Costa del Sol of het droge platte land van Andalusië. 

En het mag dus ook gewoon anders smaken. Anders wil zeker niet zeggen; minder lekker! 

Dus daar gaat ie dan, veggie paella!

Je hebt nodig:

1 cup arborio rijst (of risotto)

4 cups bouillon 

1 ui, gehakt

3 tenen knoflook, geperst 

1 tl saffraan poeder, of een paar sliertjes

1 groene paprika, in reepjes

1 rode paprika, in reepjes

2 cups sperziebonen, vers of diepvries

1/2 courgette, in de lengte door de helft gesneden, dan in plakjes

1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt

3/4 cup doperwten, diepvries

1/2 tl witte peper

1 tl al Andalus van Jonnie Boer

verse basilicum en peterselie

citroenzest van 1/2 citroen

partjes citroen

zout

Verhit een wok of hapjespan, of paella pan als je die hebt.

Breng een dun laagje water aan de kook en smoor hierin de ui en knoflook een minuut of drie. Voeg nu bouillon toe, peper, saffraan, al Andalus en sperziebonen en rijst en breng aan de kook. Wanneer het kook zet je het vuur laag en laat ongeveer acht minuten zachtjes koken. Voeg dan paprika’s en courgette toe en laat weer een minuut of tien koken totdat de rijst zoveel mogelijk water heeft geabsorbeerd heeft.

Roer tenslotte nog de kikkererwten, doperwten en gehakte basilicum en peterselie en citroen zest door de rijst en warm goed door. Wanneer de rijst droog dreigt te koken voeg dan gewoon nog wat water toe. 

Serveer met partjes citroen. 

IMG_0102

 

Buen apetito!