Ach ja, wat kan mij het schelen.

Ik kom na maanden zwanger -en bevalverlof gewoon terug met een niet zo heel gezond recept. Maar wel eentje die zich leent voor een feestje. Een kinderverjaardag of voor die niet zo gezonde en al helemaal niet zo vegan vrienden die toch al denken dat je alleen maar sla en wortels eet.

En ik ga er voor het gemak dan maar even vanuit dat je maar één stukje neemt en hem één, hooguit twee keer per jaar maakt, oké?

Dit recept is ontstaan toen mijn jongens enthousiast vertelden dat ze de citroen kwark taart bij papa zo lekker vonden. Ik vermoedde dat we het hier hadden over de taart uit het welbekende pakje van het welbekende mer (iets met een dokter). Zo’n pakje met een bodemmix en een taartmix. Vet handig als je een keer weinig tijd hebt maar helaas niet vegan want ja, gelatine, je weet wel gemalen varkensbotten.

En dat willen we niet!

Varkens zijn een van de liefste en slimste dieren op deze planeet.

Zoiets als een Golden Retriever maar dan keer twee, echt!

En dus nam ik de uitdaging aan om mijn eigen variant te maken op de citroen kwarktaart en hoera en hoezee, het lukte! En dat durf ik te zeggen omdat zelfs mijn jongste, oh nee middelste!! zoon, vroeg om nog een stukje en dat mag je best een wonder noemen. Want ja, ondanks mijn perfecte (ahum) culinaire opvoeding heb ik een moeilijke eter in huis. Ja zelfs taarten zijn moeilijk. Tot nu toe kwamen we niet verder dan appelkruimeltaart en donuts.

Dus ik durf wel te zeggen dat hij wonderlijk goed gelukt was en deel vandaag het recept met jou.

Gewoon omdat ik het een feestje vind om weer terug te zijn. Terug online, terug in jouw mailbox, op youtube en in de keuken. Maar boven alles om te vieren dat ik negen weken geleden opnieuw moeder mocht worden. Misschien vertel ik nog wel eens hoe dat ging maar nu eerst: taart!

Wat heb je nodig:

1 pak alpo go-on – maar ik denk dat een pakje zijden tofu ook wel werkt

1 pakje alpo room om op te kloppen

1/2 pak haverbiscuitjes

60 gram margarine (bijvoorbeeld plantenmargarine van de AH)

2 gram agar agar

sap van 1 citroen

eventueel nog poedersuiker of stevia naar smaak

fruit naar keuze voor erop. Ik gebruikte aardbeien, frambozen en bosbessen.

Handig om te hebben: een keukenmachine, maar dat hoeft niet.

Begin met het verkruimelen van de biscuitjes, ik doe ze gewoon even in de keukenmachine maar als je die niet hebt zit er niks anders op dan je handen vies te maken.

Smelt de margarine in een pannetje en bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier.

Wanneer de margarine gesmolten is haal je het pannetje van het vuur en roer je de koekkruimels er doorheen. Druk de kruimels op de taartbodem. Ik gebruik de bolle kant van een lepel om de bodem glad te strijken en aan te drukken. Zet de vorm in de koelkast.

Nu ga je de kwark vulling maken.

Gebruik je keukenmachine met garde, elektrische garde of je gewone garde om de room ongeveer 1 minuut op te kloppen. Roer dan de kwark er doorheen en klop weer ongeveer een minuut op. Proef of je het zoet genoeg vind. De room van Alpro is gezoet maar de kwark niet. Ik deed er een theelepel stevia poeder door en dat vond iedereen hier voldoende. Als je een echte zoetekauw bent zou je er nog wat poedersuiker doorheen kunnen mengen.

Nu ga je ervoor zorgen dat je taart straks niet in elkaar zakt, en daarvoor gebruik je Agar Agar. Agar Agar is een plantaardig bindmiddel op basis van zeewier. Ik koop het zelf altijd bij de Eko plaza, de betere toko zal het ook vast wel verkopen. Agar Agar bevat veel vezels en is daarmee samen met het citroensap en het fruit vrijwel het enige gezonde in deze taart. Agar Agar koop je in poedervorm en moet wel eventjes koken voordat het zijn bindende eigenschappen verkrijgt. Pers 500 ml vloeistof gebruik je ongeveer 2 gram poeder.

Pers de citroen uit en doe het sap in een steelpannetje. Voeg de Agar Agar toe en breng al roerende aan de kook. Blijf ongeveer een minuut roeren terwijl het citroensap zachtjes kookt. Je hebt nu je prachtige bindende mengseltje gemaakt.

Giet het mengsel bij de kwark en roer dit er zo snel mogelijk doorheen. Ik deed dit weer met de keukenmachine. Giet het mengsel dan in de taartvorm en strijk glad. Als het goed is stolt het vrij snel en kun je ook binnen enkele minuten beginnen met het decoreren van je taart. Anders zet je hem eerst een half uurtje in de koelkast.

   

Laat de taart enkele uren tot een dag opstijven en dan, genieten maar!!