5 vragen die je helpen je eigen waarheid te vinden

Steeds meer mensen zijn bezig met hun voeding en gezondheid. Je ziet het aan de boeken in de winkels, de blogs op het internet en het groeiende aanbod van webwinkels op dit gebied. Gezond koken en eten is allang geen hype meer.

Tegelijkertijd groeit ook de verwarring. Wat is nou echt gezond? De een zegt dit en de ander zegt dat. Ik zou willen dat ik met een magische toverstaf in één keer duidelijkheid zou kunnen scheppen in alle contradicties die je tegenkomt op het internet en in de media.

Helaas kan ik dat niet, maar misschien kan ik je wel wat handvatten geven. Er zijn namelijk wel een aantal vragen die je kunt stellen waardoor je een stapje dichterbij de waarheid kunt komen en dus gezonder kunt gaan leven.

1. Gaat dit nieuws over het gehele product of over één stofje in het product?

De laatste decennia is onderzoek meer en meer gericht geweest op het ontdekken van de afzonderlijke stoffen in onze voeding en hoe deze afzonderlijke stoffen onze gezondheid ondersteunen of juist niet. Michael Pollan (auteur van o.a. een pleidooi voor echt eten) noemt dit het nutritionisme. Hiermee is direct een instrument voor de producenten gecreëerd. Zo zag je 10 jaar geleden opeens op alle pakken frisdrank staan: ‘met toegevoegde vitamine C voor extra weerstand’. Of op koekjes; met extra calcium voor sterke botten’. Dit soort slogans leidt af van het feit dat de frisdrank in feite suikerwater is en het koekje geen enkele vezel bevat.

Staar je dus niet blind op één heilzame stof in een product maar bekijk het in zijn geheel.

2. Is dit positief nieuws over een slechte gewoonte?

Mensen horen graag positief nieuws over hun slechte gewoonte. Let maar op. De berichten met de meeste aandacht gaan vaak over verzadigd vet dat toch niet zo slecht voor je is, chocola dat eigenlijk vol anti-oxidanten zit en het feit dat een glas rode wijn per dag goed is voor je bloed.

Vraag je dus ook altijd af of het niet iets is waarmee we onszelf voor de gek kunnen houden.En waarmee het makkelijk scoren is voor de goed nieuws brenger.

3. Wie heeft het onderzoek betaald en welke instantie brengt het naar buiten?

Zie bijvoorbeeld ditartikel van de stichting Wakker Dier die in 2011 een proefproces aanging tegen Wageningen University & Research vanwege onderzoeken die door de zuivelindustrie werden gesponsord.

Steeds vaker blijkt dat de gene die het onderzoek betaald een dikke vinger in de pap heeft.

4. Waarom staat er op dat het gezond is?

Groente, fruit, aardappelen, noten, zaden en peulvruchten. Niemand zal betwisten dat ze gezond zijn maar nergens zie je reclame voor deze producten. Geen flitsende verpakkingen voor aardappelen omdat ze langdurig energie geven. En ook geen mooi plakkertje op de sinaasappelen met ‘gezondere keuze’ . Bedenk ook dat keurmerken vaak veel geld kosten en dus alleen voor grotere fabrikanten haalbaar zijn.

Wanneer een producent dus expliciet gaat benoemen waarom zijn product een gezonde keuze is moeten er eigenlijk alarmbelletjes gaan rinkelen.

5. Weet ik wat er in zit?

Wanneer je een verpakking leest zou het niet nodig moeten zijn dat je google er op na moet slaan om er achter te komen wat er in zit.

Als je toch verpakt voedsel wilt kopen kan een goede richtlijn zijn om niks te kopen met meer dan 5 verschillende, herkenbare ingrediënten.

Waar het op neer komt is dat echt voedsel etenhet belangrijkste is. En wat is dat dan, ECHT voedsel? Daar vertel ik de volgende keer graag meer over.

Dit artikel verscheen in 2015 inPioniersmagazine .