Ik heb een nieuwe grote liefde <3

Dit gebeurt eens in de zoveel tijd. Dan ontdek ik een nieuw recept dat ik zo onwijs lekker vind dat ik het gewoon elke week blijf maken in allerlei variaties totdat ik het beu ben. En aangezien je met quesadila’s nogal kunt variëren zal dat niet zo snel gebeuren vrees ik.

Klik hier voor enkele voorbeelden van recepten voor quesadilla’s.

Daarnaast passen quesadilla’s ook perfect in de nieuwe weg die ik ben ingeslagen qua voeding. Een nieuwe weg? Ja! Maar, ik ga echt geen dierlijke producten en zo eten hoor. Zo zit het niet. Maar het mag weer back to basic. Minder ingrediënten. Minder werk. Minder gedoe.Food minimalismezou je kunnen zeggen.

Ik wil gezond eten. Me top voelen. Slank zijn en blijven. Eten met liefde voor mezelf en de planeet. Goed zorgen voor mezelf. Maar ook met andere dingen bezig kunnen zijn dan met eten.

Ik kan soms in een spiraal terecht komen. Dan heb ik ingrediënten in huis voor een heerlijke salade of soep, maar daar moet dan wel van alles voor gebeuren. Als dan blijkt dat ik er geen tijd voor heb (lees: kind 1 is ziek, of kind 3 wil niet slapen, of er ligt nog een berg was, of ik heb NU de inspiratie voor een blog) dan eindig ik met een berg boterhammen met pindakaas of vegan smeerworst omdat dat zo lekker snel is. Niet het slechtste, maar ook niet het beste voer.

Dus ik wil weer terug naar wat voeding ECHT is. Namelijk: energievoorziening. En ik maak  smaak nu dan ook ondergeschikt. Nee ik ga niet smerig eten hoor. Maar prioriteit is nu:

  1. is het snel klaar
  2. is het gezond
  3. is het voedzaam

Zo ja dan is het ondersteunend voor het leven dat ik wil leiden. 

Niet té lekker eten heeft meerdere voordelen:

  1. je eet minder snel te veel
  2. je komt meer in contact met je echte honger gevoel
  3. je valt makkelijker af
  4. je staat korter in de keuken
  5. je bent minder geld kwijt aan exclusieve ingrediënten
  6. je voorraadkast puilt minder uit

Té lekker en té veel eten heeft een dubbele werking.

De eerste is simpel en duidelijk: Je vind het eten zo lekker dat je doorgaat ook al zit je vol. 

De tweede is wat minder voor de hand liggend. Soms hebben we namelijk helemaal niet echt zo’n honger maar is het toch ‘etenstijd’, omdat het nu eenmaal goed uitkomt om op dat moment te eten. Dit zie je ook vaak bij kinderen. Die krijgen vaak eind van de middag honger. Maar ze moeten nog wachten tot het etenstijd is. Het is dan verleidelijk om ze even een (gezonde) snack te geven (been there, done that, ook op kinderdagverblijven en BSO’s is 16.00 een heel gebruikelijke snack tijd). Maar vervolgens is het etenstijd en eten ze alleen nog de ‘lekkere’ dingen. De oorzaak is dat ze gewoon niet zo’n honger hebben, dus gaan ze alleen voor lekkerste smaaksensaties, die gaan er altijd wel in.

Wanneer je zelf gaat koken, terwijl je eigenlijk niet zo’n honger hebt dan zal ‘even snel iets voedzaams op tafel zetten’ ook niet perse je eerste prioriteit zijn. Je moet jezelf nog een beetje kietelen om echt trek te krijgen en dus ga je vreselijk je best doen en kiezen voor ingrediënten en combinaties waar je van gaat watertanden. En ja, dan is de kans dus ook groot dat je meer eet dan je eigenlijk biologisch nodig hebt. 

Zie nu jezelf in de keuken staan terwijl je echt trek hebt!Dan zijn bonen, rijst en diepvriesspinazie opeens helemaal prima, als het maar binnen 10 minuten op tafel staat toch?

De ideale food minimalist maaltijd valt of staat dan ook met het cultiveren van je hongergevoel. Honger hebben mag. Honger hebben is geen noodsituatie. (In mijn volgende blog meer over echte hongeren interemittent fasting)

De volgende noodzaak voor deze lifestyle van eenvoud is het voor het grijpen hebben van gezonde en makkelijke ingrediënten. En nog beter, weekmenu’s.

Weekmenu’s passen ook prima bij food minimalisme. De reden die ik namelijk vaak hoor waarom mensen weekmenu’s afwijzen (huh, dus jij weet op maandag al wat je vrijdag gaat eten?) is dat ze  willen eten waar ze op dát moment ‘zin’ in hebben. Alleen al dit woordje suggereert dat je eigenlijk geen trek hebt. Want als je echt trek hebt, echt echt echt. Dan is een gekookte aardappel met eventueel een beetje humus ook al heerlijk. Dan heb je bij wijze van spreken overal wel zin in.Je hebt gewoon voeding nodig, brandstof.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat dat gezonde voedsel voor het grijpen moet liggen. Er is niet  voor niks zoveel gemaksvoedsel te koop. Enige voorbereiding blijft dus van essentieel belang. Maar dit kan zo simpel zijn als rijst koken en in porties invriezen, of he, je koopt gewoon voorgekookte rijst. Er is ook helemaal niks mis met ingevroren groente, behalve dat het je een hoop snijwerk kan besparen zijn ze vaak ook sneller gaar. Of wat dacht je van knoflook in een potje, gepeld en zo. Waar het om gaat is dat je het koken niet te groot maakt. Je kan natuurlijk de hele zondag in de keuken staan  en je maaltijden preppen voor de hele week. Maar je kan ook zorgen voor een goede basis zodat je elke maaltijd nog maar enkele minuten nodig hebt om je eten samen te stellen. Het maken van een weekmenu is hierbij wel essentieel. Dan weet je exact wat er klaar moet staan en wanneer.

Laat ik nog even afsluiten met te benoemen dat ik absoluut niet pleit voor jezelf uithongeren. Je honger cultiveren en jezelf laten verhongeren zijn echt twee verschillende dingen.Het dieet van de Liefde is er niet een van lijden. Juist niet. Het gaat om jezelf te voeden met dat wat je werkelijk energie geeft en jou ondersteunt bij het leven van jou perfecte leven.

Lijkt het je leuk om een minimalist food challenge te doen?

Waarbij ik het menu beschikbaar maak?

Laat het me weten in deEet met Liefde Community!

Let’s Spread some love!