Wat is nou het beste tijdstip om te eten?

Jarenlang horen we niks anders dan dat het ontbijt dé belangrijkste maaltijd is van de dag. Tal van mensen dwingen zichzelf om te ontbijten ook al hebben ze er eigenlijk helemaal geen trek in. En als iemand om 9 uur zegt dat hij/zij nog moet ontbijten schudden we ons hoofd. FOUT! Is het ontbijt dan niet de BELANGRIJKSTE maaltijd van de dag?

De maaltijd die de motor aanzet?

Mindless of mindful eten

Toen ik plantaardig ging eten vond ik niet alleen wat ik at belangrijk maar hoé ik at achtte ik net zo belangrijk. Ik oefende me in aandachtig, of mindfull eten. Omdat ik dus niet even snel mijn eten naar binnen wilde werken ’s ochtends en ik wel mijn kinderen op tijd op school moest zien te krijgen kwam het er eigenlijk op neer dat ik vaak pas om 10 uur aan het ontbijt zat. En ik voelde me daar prima bij. Op een gegeven moment leerde ik echter dat dat niet goed zou zijn. Je moest die motor aan zien te krijgen en brandende zien te houden! Ofwel,  gelijk na het opstaan ontbijten en liever 6 kleinere maaltijden op een dag dan 3 grotere. En omdat het allemaal wel erg geloofwaardig en onderbouwd overkwam en ik inmiddels ook was gaan sporten besloot ik het te gaan proberen.

Om een lang verhaal kort te maken, ik kwam aardig wat kilo’s aan maar de Whole food guru’s verzekerden me dat dit normaal was. Door te weinig te eten had ik mijn metabolisme schade toegebracht en dat had tijd nodig om te herstellen, als ik maar gewoon zo door ging en vooral genoeg zou eten (minimaal 2000 kcal maar liever meer) dan kwam het allemaal wel goed.

Fast forward, een paar jaar en een zwangerschap en baby later was het nog helemaal niet goed gekomen. Ik was niet super dik of zo. Maar dat gemak dat ik had ervaren in dat eerste jaar plantaardig eten. Waarin ik me altijd super goed voelde, met gemak ongezonde dingen kon laten staan (maar ook af en toe kon nemen als ik daar zin in had), gewoon lekker at en slank bleef zonder dat ik er voor mijn gevoel moeite voor hoefde te doen….. Dat gemak was wel weg. En ik wilde het terug.

Dus ben ik eens terug in de tijd gegaan. Wat deed ik anders toen ik me nog wel top voelde?

En hoe verhoud zich dit tot de laatste onderzoeken?

Wie de hele dag door eet, eet de hele dag door

Dat ging voor mij in ieder geval wel op. Als ik om 7.00 uur had ontbeten, had ik om 10.00 uur alweer honger, en om 12.00 uur en om 14.00 uur ging er ook wel weer een boterham in enz.

Ik ben me eens gaan verdiepen in intetmittent fasting en vasten in het algemeen. Beiden zaken waar ik in eerste instantie eigenlijk ongezond leken. Maar toen Dr. Greger van nutritionfacts tijdens een QenA zei dat intermitterend vasten best een oplossing kan zijn voor mensen die willen afvallen besloot ik het te onderzoeken.

Ook kwam ik steeds meer gevallen tegen van mensen die zichzelf hadden genezen door middel van water en sap vasten. Hier zat dus duidelijk meer achter dan alleen maar: niet eten om af te vallen. Want daar zag ik het in eerste instantie voor aan.

Een paar dingen zijn me inmiddels duidelijk:

  1. vaste tijden om te eten en het voedsel dat hier aan gekoppeld is heeft een commercieel belang. Het is Kellog’s geweest die begonnen is met het pushen van speciaal ontbijt voedsel. Vraag jezelf af waarom je eigenlijk geen aardappels eet als ontbijt? In Japan en Indonesië is het niet meer dan normaal om met rijst en groente te ontbijten. Ik had ooit een indonesische collega die drie keer per dag rijst at en onze gewoonte om brood te eten maar raar vond. Ik zeg niet dat je rijst moet eten of dat je moet stoppen met brood eten maar vraag je wel eens af waarom dingen zijn zoals ze zijn. Waarom geen andijvie stamppot als ontbijt en yoghurt als avondeten?
  2. In Okinawa, een gebied in Japan, waar de meeste gezonde mensen boven de 100 voorkomen hebben ze de uitspraak Hari hachee bu, wat zoveel betekent als: eet tot je maag 80% vol zit. Onderzoek laat zien dat het consumeren van minder kcal gezondheidsvoordelen biedt. Let op, ik zeg MINDER en dus niet te TE WEINIG.
  3. Dat je metabolisme vertraagd als je het ontbijt overslaat gaat ook al niet op. Het meest recente onderzoek laat juist iets heel anders zien. 
  4. Wanneer je s ochtends wakker word is je lichaam nog in een staat van vasten, een staat waarin het opgeslagen glycogeen en vet omzet in energie. Het doorbreken van deze fase van het metabolisme is wat leidt tot toxische honger, wat ik beschreef in mijn vorige blog.
  5. Wanneer het lichaam gewend is aan het gebruiken van opgeslagen vet voor energie dan kan het beter omgaan met periodes van niet eten. De meeste van ons zijn dit echter helemaal niet meer gewend, we eten vanaf het moment dat we opstaan tot we gaan slapen en geven het zo constant energie. Hierdoor wordt het opgeslagen vet niet verbrand en zal je dus ook niet afvallen.
  6. We zijn het meest gevoelig voor insuline in de ochtend en het minste in de avond. Dit ondersteund ook het Ayurvedische idee dat fruit het beste in de ochtend gegeten kan worden. In het groene dieet eet je tot 12 uur alleen maar fruit. (in volgende blogs meer over het groene dieet dat ik momenteel volg).
  7. Om te bepalen wat het beste moment is om te eten dienen we ook rekening te houden met ons Circadiaans ritme.

Het Circadiaans Systeem

Onze biologische klok (circadiaans ritme) wordt geregeld door een deel in de hersenen dat we de Nucleus Suprachiasmaticus (SCN) noemen. Het SCN beïnvloed ons slaap en waak ritme onder invloed van licht. Naast het slaap/waak ritme speelt het ook een rol in hormoonafgifte, lichaamstemperatuur en de cel op -en afbouw. Goede slaap is dus belangrijk en slecht slapen kan grote invloed hebben.

Basaal in het SCN bevinden zich perifere oscillators. Samen zorgen ze voor een synchronisatie tussen ons slaap/waak ritme en ons eet ritme. Namelijk voedsel zoeken, eten en verwerken bij daglicht, en herstel tijdens de slaap. De perifere oscillators worden dus ook beïnvloed door je eetpatroon en het synchroniseren van deze twee kan veel voordelen hebben.

Dr. Satchin Panda heeft hier veel onderzoek naar gedaan nadat hij er achter kwam dat er in gebieden met veel kunstmatig licht ook veel diabetes voorkomt. Zie hier een video waarin hij het uitlegt.

Openbaring

Voor mij was bovenstaande een openbaring!

En de conclusie is dus eigenlijk dat je het beste een beperkte tijd van de dag kunt eten. Bijvoorbeeld tussen 8.00 uur en 17.00 uur. Of tussen 10.00 en 18.00 uur.  David Zinscenko heeft het in zijn boek The 8 hour diet over een periode van 8 uur waarbinnen je mag eten. Maar hij zegt ook dat je dan in principe ALLES kunt eten en toch af kunt vallen (hij adviseert ook gezonde voeding zoals bessen e.d. maar de hoofdboodschap is toch wel dat je alles kunt eten zolang je maar een 8 hour eating window aanhoudt).

Ik denk dat je in principe niet zo heel streng hoeft te zijn zolang je maar een periode van vasten aanhoud om je lichaam echt de kans te geven om te herstellen en daarnaast ook echt goed voedsel eet om dat nare gevoel van toxische honger te voorkomen. Het voornaamste is denk ik dat je ’s avonds niet meer moet eten. Na je avond maaltijd stop je gewoon met eten. En ik merk het effect hiervan zelf absoluut. Wanneer ik ’s avonds nog wat ‘snoep’. Als is het maar een rijstwafel met pindakaas, dan wordt ik de volgende dag hongerig wakker. Doordat ik nu weet dat dit geen echte honger is is weet ik ook dat het na een glas water weer over is. Voorheen was ik in zo’n geval de keuken in gesneld om iets te eten.

Sinds ik de principes van intermitterend vasten toepas en me bewust ben van mijn honger signalen zijn eindelijk die laatste kilo’s er weer af! Mijn kijk op voeding is ook compleet veranderd. Of eigenlijk ben ik weer terug naar waar ik jaren geleden ooit mee begon.

In de komende blogs ga ik meer vertellen over wat ik dan zoals gedaan heb om weer op gewicht te komen en welke dingen er toe geleidt hebben dat het me eerst niet lukte. Ook ben ik nu voor het eerst in mijn leven een sapvasten kuur aan het doen. Als je wilt weten hoe dat gaat meld je dan aan voor mijn community. Daar ga ik binnenkort een Facebook Live geven.

Tot dan!

Let’s spread some love!

 

-xox- Jessica

 

Bronnen:

https://priceonomics.com/how-breakfast-became-a-thing/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2405717

https://www.sohf.nl/nieuws/voeding-circadiaans-ritme