Het is nu twee dagen na mijn vastenkuur en ik wil jullie graag mijn ervaring vertellen maar voor ik dat doe eerst een blog met daarin mijn gedachten over vasten, waarom je het wel en waarom het je het vooral ook niet zou moeten doen. En dan, vertel ik je graag hoe ik de afgelopen week ervaren heb.

Om te beginnen wil ik zeggen dat ik tot voor kort eigenlijk een beetje tegen vasten was. Ik had namelijk een paar dingen geleerd over eten de afgelopen jaren die er haaks op stonden.

  1. Detoxen/ontgiften zou helemaal niet kunnen.
  2. Eten is noodzakelijk om het metabolisme gaande te houden
  3. Niet eten vertraagd dus het metabolisme
  4. Vasten is puur jezelf uithongeren om af te vallen en dus slecht.

Wat er niet gaat hoeft er ook niet uit

Kortom, genoeg redenen om er dus nooit aan te beginnen. Ik was meer het ‘wat er niet in gaat hoeft er niet uit’ en ‘wat er niet aan komt hoeft er niet af‘ type. Zo stom, die mensen die zich een hele vakantie volproppen met ongezonde rotzooi en dan vervolgens een week alleen maar sap gaan drinken. Ik vind nog steeds dat er wel wat waarheid zit in bovenstaande, maar mijn mening is ook wel wat genuanceerder geworden.

Laten we de punten eens 1 voor 1 afgaan.

  1. Het is voor zover ik weet inderdaad nog altijd niet aangetoond dat je daadwerkelijk kunt detoxen, of dat een detox kuur het lichaam vrij maakt van gifstoffen. Het is zelfs niet aangetoond dat je lichaam allerlei gifstoffen op zou slaan waar je het dus van zou moeten ontdoen. Sterker nog, het lichaam is een super slim apparaat dat zelf in staat is de meeste toxines om te zetten in stoffen die door de lever, urine, ontlasting en zweet het lichaam weer kunnen verlaten. (Zie 1, 2, 3, )

De beste manier om te Detoxen is dus het lichaam, en met name de lever, een boost te geven zodat deze haar werk optimaal kan doen. De beste manier om dat te doen is het eten van voedsel dat sulforafaan bevat. Voedsel dat veel sulforafaan bevat is met stip op 1: Broccoli, daarna volgen koolrabi en bloemkool. (Eigenlijk kan je niet zeggen dat broccoli sulforofaan ‘bevat’ omdat sulforafaan pas vrijkomt op het moment dat je de broccoli kauwt. Het is dus een samenspel tussen de broccoli en herbivoor die voor het super detoxing stofje zorgen).

2.  Dit punt heb ik in mijn vorige blog al besproken. Dit is dus niet waar. Vasten heeft geen vertragen effect op het metabolisme.

3. zie punt 2 🙂

4. Dit kán zo zijn maar hoeft dus niet. Ik heb ontdekt dat mensen om allerlei verschillende redenen vasten. Afvallen is er zeker één van, maar lang niet iedereen doet het om die reden. En gelukkig zijn de meeste van ons er ook wel van bewust dat het gewichtsverlies tijdens zo’n kuur van tijdelijke aard is tenzij je iets veranderd in je lifestyle. 

Waarom je dan wél zou kunnen vasten

Bijna alle culturen, religies  en natuurgeneeswijzen kennen wel een vorm van vasten. Zo kennen we in het christendom de periode van vasten in aanloop op het paasfeest. In de Ayurveda wordt ook juist het voorjaar genoemd als de beste tijd om te vasten omdat het lichaam zich dan onder invloed van de toenemende kracht van de zon toch al aan het ontdoen is van de kapha energie die in de winter is opgebouwd. Vasten doen we om schoon te maken maar ook om ons volledig op iets anders te kunnen richten.

Dit kan het geloof zijn. Maar het kan ook zijn dat we ons willen oefenen in mededogen of ziekte willen genezen. Wie ziek is, vast meestal vanzelf al, want veel trek heb je dan doorgaans niet. En dat is dus niet voor niks. Het lichaam is bezig de ziekte te bestrijden en heeft daar alle energie voor nodig. 

Vasten kan ook heel zinvol zijn als je inzicht wilt in je eetpatroon, gewoonten en verslavingen. Je kan dan het beste een milde vorm van vasten doen zoals het groene dieet die je wel in staat stelt om normale activiteiten te blijven doen zodat je ook je normale patronen tegenkomt. Want als je naar een speciaal kuuroord gaat om te vasten en je daar de hele dag laat pamperen is de kans een stuk kleiner dat je je gewoonten zult tegenkomen. Verder kan je vasten gebruiken als een reset of een frisse start. Of zelfs om allergie te ontdekken. Als je bijvoorbeeld lichamelijke klachten hebt zoals een opgeblazen gevoel, darmkrampen, eczeem, vermoeidheid e.d. waar je met de huisarts niet uitkomt dan zou het kunnen dat je niet onderkende voedsel intoleranties hebt. Je kunt dan een periode vasten en vervolgens  de ‘verdachte’ voedingsmiddelen één voor één weer toevoegen aan je dieet. 

Ten slotte kan je natuurlijk ook vasten om af te vallen maar alleen als start van een nieuw eetpatroon, en dus eigenlijk als een reset. Want nogmaals, alleen dagelijkse verandering in je eetpatroon zal een blijvend verschil in je gewicht kunnen bewerkstelligen.

Ga dus vooral ook niet vasten wanneer je eet problemen hebt en een negatief zelfbeeld. 

Je kan best mild vasten na een paar dagen van ongezonder eten, zolang het maar niet is om jezelf te straffen omdat je iets ‘verkeerd’ hebt gedaan. 

Kortom, eigenlijk vind ik bewustwording het mooiste aspect van vasten.

-xox-

Jessica

Zie ook:
https://nutritionfacts.org/video/the-best-detox/