Dit recept hoort echt thuis in je favorieten. Super makkelijk om te maken, smaakvol en mij verveelt het na 3 dagen nog steeds niet. Ik eet het meestal al lunch maar het is ook prima als ontbijt of avondeten. 

Het recept is geïnspireerd op het recept van Chef AJ, dus enige overeenkomsten zijn totaal terecht. In de loop van de tijd (ik maak het al een tijdje) heb ik er uiteraard mijn eigen schwung aan gegeven.

Deze chili is ook bij uitstek geschikt om in de instant pot te bereiden. 

Dit heb je nodig voor ongeveer 4 porties:

2 cups rode linzen

3 tenen knoflook, geperst

1 grote ui, gehakt

1 blik tomaten in blokjes

1 blikje tomaten puree

1 rode paprika, in stukjes 

4 zongedroogde tomaatjes 

6 dadels

3 cups water

1 tl chilipoeder – of meer naar smaak

2 tl gerookte paprika

1 tl komijn

1 el oregano

1 el peterselie

gesneden bosuitjes 

Optioneel: 1 tl kurkuma en versgemalen zwarte peper

Dit ga je doen:

Doe de dadels in een blender met 1 cup water. Blend de dadels. Voeg aan de blender de paprika in stukken en het blik tomatenblokjes toe. (Ik doe ook wel eens de helft en voeg dan de rest van de tomatenblokjes en paprika later toe voor wat meer structuur). Voeg ook de zongedroogde tomaatjes, chilipoeder, komijn, paprikapoeder en peterselie (en de kurkuma en peper als je deze gebruikt) toe aan de blender en laat draaien tot je een gladde saus hebt.

Verhit een dun laagje water in een grote pan (of zet je IP op sauteer stand) en sauteer hierin de knoflook en ui een minuut of 3. Voeg dan de saus, 2 cups water en de linzen toe.

Kook ongeveer 20 a 30 minuten, afhankelijk van hoe zacht je de linzen wilt hebben en roer tenslotte de oregano door de saus en kook eventjes mee. Breng eventueel nog op smaak met chilivlokken. 

Ik maak hem zelf liever niet te heet omdat ook mijn kinderen mee eten en kies er dan voor om er achteraf nog wat hete saus over te sprenkelen (ik gebruik Frank’s hot sauce).

Het is super lekker om gesneden bosuitjes over je chili te verdelen. Ik at er deze keer ook een eenvoudige guacemole bij die ik over had van de vorige dag. 

Eet smakelijk!