Hierbij verklaar ik het soep seizoen voor geopend! 

Herfst is echt het soep seizoen bij uitstek en waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen dat ik nooit volledig rauw zou kunnen  eten, ook al geloof ik best in de voordelen ervan.

Ik vind gewoon niks zo lekker als een warme kop soep op een koude middag. Of zelfs als ontbijt. Ik vind soep ook de makkelijkste manier om peulvruchten binnen te krijgen. Kun je dat ook weer aanvinken 😉

Vandaag een recept voor een heerlijke gele linzensoep. Ik haal gele linzen bij de Turkse toko, ze hebben een relatief korte kooktijd en hoeven vooraf niet te weken. 

Voor ongeveer 6 komen soep:

1 el asaffoutida (turkse toko)

2 tl komijn

1 tl gemalen koriander 

2 tl gedroogde peterselie

1 tl kurkuma

2 tl garam massala

een mespunt zwarte peper

1 cup gesneden wortel

1 stengel bleekselderij

1 ui, ingehakt

3 tenen knoflook, geperst

1 prei, gesneden

1 cup bloemkool roosjes

1,5 liter bouillon

2 cups gele linzen 

Verse koriander 

optioneel: 1/2 cup kokosmelk

Breng een dun laagje water aan de kook in een flinke pan, liefst met dikke bodem en anti-aanbaklaag. Voeg de specerijen hier aan toe: asaffoetida, kurkuma, komijn, koriander, peper en roer goed door elkaar. 

Schep nu de ui en knoflook erdoor en sauteer tot ze glazig zijn. Als de pan droog kookt voeg je nog een beetje water toe. Voeg nu de fijngesneden groente, linzen, peterselie, garam massala en bouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat ongeveer 20 tot 30 minuten koken met deksel op de pan tot de linzen gaar zijn.

Ik had nog een klein beetje kokosmelk over van de vorige dag en dit heb ik er op het laatst nog aan toegevoegd. Dit maakt de soep wat romiger maar het is niet echt nodig. Dus als je het niet in huis hebt, of je gebruikt liever zo weinig mogelijk vet dan kan je het gewoon achterwege laten. 

Garneer ten slotte nog met verse koriander.