Afgelopen zomer deed ik een sapvasten kuur en ik beloofde je er nog over te vertellen. Ik schreef al eerder een blog over de zin en onzin van vasten. Lees die hier. Het was de eerste keer dat ik zoiets deed. Ik was tot voor kort namelijk nogal overtuigd van het feit dat vasten slecht was en vooral ook onnodig. Het zou ook het metabolisme plat leggen waardoor je erna juist alleen maar twee keer zo hard zou aankomen als ervoor.

Inmiddels ben ik wat dat betreft aardig van gedachten veranderd. Zie bijvoorbeeld ook deze blog

En dus wilde ik het wel eens zelf meemaken, zo’n kuur. Wat doet het met je? Dat je er daadwerkelijk ook mee kunt detoxen is niet bewezen, het hele principe ‘detoxen’ bestaat eigenlijk gewoon niet. Het gaat daarin denk ik vooral om het gevoel van schoon zijn dat het je geeft. En ik denk dat dit ook weer toe te schrijven is aan de helderheid die men na enkele dagen vasten beschrijft. Zelf ben ik niet zo ver gekomen omdat ik niet heel streng heb durven vasten. Ik geef namelijk nog altijd borstvoeding en heb daarom de avond sap vervangen door een lichte maaltijd in een vorm van een soepje of een smoothie, om te voorkomen dat mijn productie terug zou lopen.

Ik bestelde een kuur bij Uzuma. Gewoon omdat ik vond dat zij een goede prijs kwaliteit verhouding hadden en snel konden leveren. Ik vond de sapjes erg lekker, en mijn zoontje van 1 jaar ook! Elke keer dat hij zo’n flesje tevoorschijn zag komen werd hij helemaal enthousiast. Ik sluit dus ook niet uit dat ik ooit nog eens een pakketje bestel. 

De juiste omstandigheden 

Ik ben eigenlijk vooral tot de conclusie gekomen dat je om echt goed te kunnen vasten wel wat ideale omstandigheden nodig hebt. En dan bedoel ik een paar dagen waarin je je even helemaal aan jezelf kunt wijden en niet te veel lichamelijke activiteiten nodig zijn. Met name de eerste dagen. Wellicht dat het daarna makkelijker wordt, wanneer je wat gewend geraakt bent aan het niet eten.

Daarnaast is afleiding wel weer een vereiste. Want anders is de kans groot dat je veel te veel aan eten gaat denken. Alhoewel ik laatst in een podcast iets hoorde over een onderzoek waaruit bleek dat wanneer men gedwongen moet vasten, bijvoorbeeld tijdens een schipbreuk, men echt fantasieën krijgt over eten. Zo erg dat het obsessief kan worden. Het brein lijkt nog maar aan één ding te kunnen denken: voedsel! En het gevoel van honger lijden overheerst. Echter, wanneer je vrijwillig ervoor kiest om niet te eten dan gebeurt dit dus niet! 

Omstandigheden, en met name je eigen gedachten over die omstandigheden, lijken er ook in het geval van honger dus weer behoorlijk toe te doen.

Een inzicht waar je je voordeel mee kunt doen wanneer jij het ook eens wilt proberen. Herinner jezelf eraan dat je MAG eten als je dat wilt of nodig acht. Er is genoeg eten voor handen. Het is een KEUZE om het niet te doen.

Maar…als detoxen eigenlijk niet echt bestaat, waarom zou je dan eigenlijk sapvasten?

Voor mij gold dat ik het dus gewoon eens wilde ervaren. Daarnaast denk ik dat het een goede kickstart kan zijn voor een gezonde lifestyle. Ik houd persoonlijk wel van een ‘all or nothing’ benadering. Zeker als het (weer eens) helemaal mis is gegaan met dat gezonde dieet weet je wel. Zoals dat in de vakantie wel kan gebeuren, of met de feestdagen die er aan komen. Behalve dat je allerlei ongezonde zooi in een keer elimineert is het ook een goede manier om jezelf flink wat nutriënten te geven. 

Nou zeg ik niet: ga lekker helemaal los met de feestdagen en ga daarna 3 dagen sap drinken. Ik denk dat je je het beste zult voelen als je over het algemeen gezonde keuzes maakt. Maar, stel het loopt toch wat uit de hand dan kan zo’n kuur een goede manier zijn om het heft weer in handen te nemen.

Wat ik heb ervaren is namelijk dat:

  • gevoelens van honger komen en gaan. De kans is groot dat je niet eens echt honger hebt maar een gevoel ervaart dat je interpreteert als honger. Waarop je DENKT dat je honger hebt. Vervolgens geloof je die gedachte en wil je het oplossen met voeding. 
  • Tijdens het sapvasten kan je dus mooi oefenen hiermee. Eerst zou je eens kunnen kijken wat er gebeurt als je de honger ervaart maar het niet direct hoeft op te lossen. Ga gewoon eerst even iets anders doen, spreek desnoods met jezelf af dat als je over 10 minuten nog zo’n honger hebt je gewoon iets gaat eten. Grote kans dat je na die 10 minuten zult ervaren dat de honger veel minder is geworden.
  • Als je dit eenmaal hebt ervaren kan je eens proberen om het gevoel dat je nu als ‘honger’ interpreteert er gewoon eens laat zijn zonder het te interpreteren. Wat voel je eigenlijk? Maakt je maag een grommend geluid? Heb je een hol gevoel? Voel je je slap? Rillerig? Heb je het koud of juist warm? 
  • ECHTE honger kennen wij nauwelijks. De gevoelens die wij verwarren met honger zijn vaak eerder gewenning signalen of een teken dat we wellicht te weinig nutriënten binnenkrijgen. 
  • Sapvasten kan je helpen je ware honger weer te leren herkennen. 
  • Ik heb zelf gemerkt dat ik vaak te veel eet en de neiging heb me pas vol te voelen als ik eigenlijk TE vol ben. 
  • Na het sapvasten vond ik het makkelijker om kleinere porties te eten en me gewoon goed te voelen.
  • Ik kon genieten van het ‘lichte’ gevoel dat dit me gaf.

Conclusie

Mijn conclusie is dus eigenlijk dat vasten of sapvasten vooral een goede manier is om in contact te komen met je ware honger gevoel. Om veel nutriënten binnen te krijgen. En het kan je helpen om in een paar dagen af te kicken van slechte gewoonten.  Je kan vasten ook inzetten bij ziekte maar doe dit vooral onder de juiste begeleiding. 

Nu weet ik dat er nog een manier is om bovenstaande te doen. Namelijk het GROENE DIEET. En daar ga ik je de volgende keer over vertellen. Het groene dieet is namelijk waar het jaren geleden bij mij allemaal mee begon, en het is dé manier om een geweldige kickstart te bereiken terwijl je toch gewoon kunt eten. 

Wordt vervolgd……