Ik ontdekte het groene dieet jaaaaaren geleden toen ik een manier zocht om door een lastige tijd op mijn werk heen te komen. Ik had al uitzicht op een andere baan maar moest het nog een paar maanden uitzingen voor ik daar kon beginnen. Het kostte me veel, heel veel en ik zocht dus een manier om mezelf erdoorheen te slepen. Het was ook het moment waarop ik de kracht van affirmaties en matra’s ontdekte (ik herhaalde elke ochtend dezelfde, 20 minuten lang, tijdens mijn fietstocht naar mijn werk, ik weet hem nog steeds) maar dus ook het groene dieet.

Het kwam in de vorm van het boek Groen en Gezond  van Christine Michon. Over Ayurveda had ik toen al het nodige gelezen maar wat Kundalini yoga was wist ik niet. Maar dat groene dieet, dát klikte meteen. En zo kwam het. Het was ook het begin van mijn weg naar vegetariër en later veganist.

Zo’n 15 jaar en heel wat boeken en opleidingen later staat het wat mij betreft nog altijd als een huis. Het groene dieet benaderd de mens al de drie eenheid body, mind, spirit.


Body is not all. Mind is not all. Spirit is not all. Al three make the sense. 
                                                                                                         – Yogi Bhajan

Het groene dieet heeft naar mijn mening alles in huis wat een goede reset of detox nodig heeft voor de mens in de huidige maatschappij.

  1. De ingrediënten zijn betaalbaar en eenvoudig te verkrijgen.
  2. Je hoeft er geen vrij voor te nemen, al is war extra rust tijdens een detox nooit weg
  3. Doordat je gewoon blijft eten kan je je dagelijkse activiteiten blijven doen en hoef je geen honger te lijden

Monodieet

Het groene dieet valt onder de zogenaamde mono diëten. Een mono dieet is een dieet waarbij je een periode maar één voedingsmiddel of één soort voedingsmiddel nuttigt. Een monodieet kan dus ook bestaan uit alleen maar mango’s , bananen of aardappelen. In het geval van het groene dieet eet je wel verschillende voedingsmiddelen maar alleen maar groene.

Manieren waarop het dieet voor je werkt

  1. Doordat je zo weinig mogelijk rommel en giftige stoffen binnenkrijgt kan het lichaam zich richten op het verwerken van de al aanwezige rommel.
  2. De maaltijden zijn licht verteerbaar waardoor de verwerking ervan amper energie kost, deze energie kan het lichaam gebruiken voor herstel en opbouw.
  3. Terwijl je het lichaam dus rust en ruimte geeft biedt je het ook nog hoogwaardige bouw -en voedingsstoffen. Stel je voor dat je een prachtige jurk wilt maken. Je krijgt niet alleen alle tijd en ruimte hiervoor, maar ook nog eens de beschikking over de beste materialen. De kans dat je dan een prachtig resultaat zult bereiken is vele malen groter dan wanneer je weinig ruimte en slecht materiaal krijgt. 
  4. Door de eenvoud en de betrekkelijke ‘eenzijdigheid’ van de maaltijden is het ideaal als reset of kickstart voor een gezondere leefstijl. 

Met het groene dieet creëer je de ideale omstandigheden voor je lichaam om zich volledig te richten op schoonmaak en vernieuwing. De lente is dan ook bij uitstek de ideale periode voor een groene reset.

In mijn volgende blog vertel ik je meer over de oorsprong en werking van het groene dieet. Kijk ook in de online community voor start data en het webinar dat er aan komt.