Als je denkt aan detoxen of een cleanse denk je waarschijnlijk aan dagen alleen sapjes en soepjes, of misschien zelfs wel alleen maar water, drinken. Dit is inderdaad hoe de moderne mens vaak een detox benaderd.

In de ayurveda doen ze dat anders. Nu ben ik geen ayurvedisch specialist, de opleiding staat zeker op mijn verlanglijstje maar first things first. De ayurveda is wel waar mijn hele zoektocht naar een gezond dieet ooit mee begonnen is. Ik maakte al heel jong mijn eerste burn-out mee, had last van angstaanvallen en depressie. Om de een of andere reden bedacht ik, ruim 20 jaar geleden, vóór de hele health food hype, dat wat ik mijn mond stopte wel van invloed MOEST zijn op hoe ik me voelde. Ik had geen idee hoe of waarom, maar ik wist wel dat het zo moest zijn en dat het op dat moment het ENIGE was dat ik echt zelf in de hand had.

Ook was ik door de combinatie van depressie, medicatie en het vele bankhangen nogal aangekomen. Ik wilde ook afvallen maar wel op een gezonde manier. Ik heb een verleden met anorexia, en dat ging me dus nooit never niet meer gebeuren. Ik wilde gezondheid voorop stellen. Ik hoefde ook niet super dun meer te zijn. Als ik mijn kleding maar weer paste en me vooral ook goed zou voelen.

Ik zocht dus vooral niet naar een dieet boek. Daar wilde ik zo ver mogelijk vandaan blijven. Ik was al over het diepte punt van mijn burn-out heen maar ik wist dat ik kwetsbaar was en dat een dieet met een afgepast aantal calorieën of een of ander strak schema me misschien wel zo die anorexia valkuil in zou trekken. En zoals ik al zei, dat dus nooit meer! Liever 10 kilo te zwaar dan dat ooit weer mee te maken. Ik had eindelijk weer leren genieten van eten (en hoe!) en dat wilde ik zo houden. Maar de balans was zoek, en mijn lichaam en geest waren daar een afspiegeling van. 

Zoals ik al zei was dit vóór de hele health food hype en ook vóór het tijdperk dat alles zo’n beetje op internet te vinden was. Dus ging ik naar de bibliotheek, en de enige boeken over gezondheid die ik daar kon vinden gingen over ayurveda. Het was meteen mijn eerste kennismaking met Deepak Chopra. 

Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik me in een onderwerp vastbijt totdat ik er ALLES over weet. En aangezien ik nog niet aan het werk was had ik er ook alle tijd voor. Ik leerde over de Dosha’s, over de invloed van voeding op zowel lichaam als geest (zie je wel!) en zette mijn eerste stappen in de natuurwinkel. Ik stopte met melk drinken en begon te experimenteren in de keuken. Ik bleek het niet alleen heel leuk te vinden, ik had er ook gevoel voor.

Nu, 20 jaar later, is het nog steeds iets waar ik naar terug grijp wanneer ik merk dat het niet helemaal lekker met me gaat. 

wfpb vs ayurveda

De afgelopen jaren heb ik me vooral verdiept in whole foods plant based eten, het voornaamste verschil tussen de twee is dat wfpb heel wetenschappelijk onderbouwt is en alle dierlijke producten weert. De ayurveda baseert zich op eeuwenoude wijsheid en gaat uit van de persoonlijke constitutie om te bepalen of dierlijke producten wel of niet in het dieet thuishoren. Maar….. terwijl men in Indiase culturen al jaren gebruik maakt van kurkuma en zwarte peper, in bijvoorbeeld heerlijke curry gerechten, zijn wij er pas sinds kort achter dat kurkuma hele sterke genezende en kanker werende eigenschappen heeft, en dat de combinatie met zwarte peper er voor zorgt dat kurkuma veel beter opneembaar wordt!

1-0 voor de ayurveda. 

Aan de andere kant maakt men in de ayurveda veel gebruik van ghee, geklaarde boter. Of wel puur botervet. (En dus niet vegan en ook geen whole food).  Dit zou kunnen verklaren waarom in India relatief veel mensen lijden aan hart-en vaat ziekten. Haal de ghee uit je curry en je hebt een geweldige health food! 

1 punt voor de whole food wetenschap! Waarmee de score nu 1-1 is.

Wat mij betreft is de wfpb wetenschap en de eeuwenoude Indiase wijsheid van de ayurveda dus een perfecte combi. Vooral ook omdat een ayurvedische cleanse zich niet alleen richt op het lichamelijke aspect maar juist ook het geestelijke. Je wil je goed voelen toch? Daarom ga je een detox doen! En je goed voelen is niet puur een lichamelijke aangelegenheid. Ik haal dus het beste uit beiden werelden voor mijn eigen detox.

Een ayurvedische cleanse is ook er niet een van honger lijden en tekort, maar juist een van pure nourishement voor je lichaam. Met een ayurvedische cleanse geef je jezelf als het ware het signaal dat jij het allerbeste verdient; echte voeding. Bewust bereid met je welzijn in gedachten. Als dat geen detox voor je mind is! 

Benieuwd of een ayurvedische/wfpb detox iets voor jou is? Meld je dan aan voor mijn GRATIS masterclass op 9 april om 11 uur. (Als je lid bent van mijn nieuwsbrief ontvang je vanzelf bericht zodra je je hiervoor kunt aanmelden. 

Bronnen: 

Why pepper boosts turmeric blood levels

Boosting the bioavailability of curcumin