Wanneer we lichamelijke klachten hebben denken we al snel dat er iets niet goed gaat. Veel mensen geven hun kind bijvoorbeeld meteen paracetamol als het koorts heeft. Maar koorts is een afweermechanisme van het lichaam om ziekte te bestrijden. Dus koorts is eigenlijk heel welkom, niet iets om te bestrijden (tenzij het levensgevaarlijk hoog is of zo). Een tijdje geleden was mijn zoontje een paar dagen ziek en toen ik een dag vrij nam om er helemaal voor hem te zijn, maar dan ook helemaal, wat zoveel inhield als dat hij de hele dag op mij lag te slapen met flinke koorts en alleen af en toe wakker werd om aan de borst te drinken, was het na die dag al stukken beter. Sneller dan wanneer ik de ziekte eigenlijk probeer te onderdrukken met middeltjes.

De ziekte er helemaal laten zijn dus eigenlijk. Gewoon even accepteren dat het zo is en niks anders willen. 

Maar ik snap het wel. Wie wil zich nou rot voelen? En natuurlijk heb je wel meer te doen dan de hele dag op de bank liggen met je kind. We leven in een tijd dat we gewend zijn geraakt aan het feit dat er overal wel een pilletje voor is. Voor ziekte hebben we eigenlijk helemaal geen tijd. 

Als je lid bent van mijn nieuwsbrief dan weet je wellicht dat ik me niet helemaal lekker heb gevoel de afgelopen maanden. Eigenlijk was het hele afgelopen jaar lichamelijk best een uitdaging. 

Het dieptepunt was toen ik eind 2018 op een dag wakker werd met vreselijke keelpijn en opgezette klieren. Zoals bij een keelontsteking. Na een paar dagen werd de hevige pijn minder maar kreeg ik allemaal pijnlijke blaasjes in mijn mond. Daarbovenop ontwikkelde ik een pijnlijke schimmelinfectie. Dit bleef weken aanhouden en ik probeerde van alles. Dronk allerlei drankjes, gebruikte homeopathische middelen en ging uiteindelijk ook naar mijn (antroposofische) huisarts die me een kuur voorschreef, die wel werkte tegen de schimmel maar mijn mondprobleem bleven bestaan. Vervolgens probeerde ik een andere kuur, die ook niet werkte tot ik al begon te kokhalzen bij alleen al het idee dat ik dat spul weer moest innemen, dus besloot ik er mee te stoppen.

Een vriendin vertelde me rond die tijd dat ze het boek van The Medical Medium aan het lezen was. Nou was dit boek me al eerder aangeraden…maar….die titel hè….

Medical Medium……

……..daar kon ik dus he-le-maal niks mee….. Ik deed de opleiding Plant Based Nutrition bij Cornell University en verslond alle boeken over plantaardig eten geschreven door artsen. Echte artsen dus, die daar voor geleerd hebben, die onderzoek doen, patiënten behandelen met voeding en medicatie zo nodig. Om de stap te maken naar een medium was nogal wat voor mij. Maar…..

BINGO!!

Het bleek een schot in de roos.

Vanaf het moment dat ik begon met het drinken van bleekselderij sap ging het langzaam beter en op dit moment zijn mijn klachten zo goed als weg. Maar boven alles bracht het me meer uit mijn hoofd en terug bij mijn intuïtie en gevoel. En het mooie is… dat hij in feite een WFPB dieet aanbeveelt. Je begrijpt dat dit hem voor mij een stuk geloofwaardiger maakt 😉

Op dit moment ben ik druk bezig me in zijn boek en lezingen over de Lever te verdiepen en hoewel ik niet zo weg ben van zijn vertel stijl, ben ik wel onder de indruk van zijn holistische kijk. Ik heb al veel gelezen en gehoord waarvan ik durf te zeggen dat het voor mij helemaal waar klinkt en resoneert.

Het mooie is ook nog eens dat deze informatie, over het reinigen van de lever, komt op een moment dat ik een reset aan het ontwikkelen ben. Hoe gaaf is het dat ik al die informatie mee kan nemen in het programma! 

Afgelopen paas weekend waren we bij vrienden op bezoek en ik zei al tegen haar dat het voelt alsof het allemaal niet voor niks op mijn pad is gekomen. Ik was wel toe aan iets meer, iets nieuws aan informatie en kennis. Intuïtieve kennis, want dat is voor mij wel altijd heel belangrijk geweest. Dingen moeten wel klikken. Een gevoel van JA geven in mijn lijf. En dat doet dit zonder meer.

Bijnieruitputting

Inmiddels weet ik dat mijn klachten het gevolg zijn van bijnieruitputting. Hierover wil ik snel nog apart een blog schijven. Met tips en recepten voor als jij hier ook mee worstelt. Laat het me vooral weten als het zo is, wie weet kan ik je helpen.

Voor nu is het voor mij vooral belangrijk gebleken te accepteren dat het zo is…. En mezelf dus ook af en toe ziek te laten zijn. Inclusief in bed liggen en slapen. Ondanks dat ik er nog niet ben, ben ik dankbaar voor wat het me gebracht heeft. Zo geloof ik echt dat het lichaam een eigen intelligente energie is die weet wat goed is maar dus ook allerlei emoties en herinneringen opslaat. Niet alleen ongezonde voeding kan de lever ziek maken maar ook al die opgeslagen emoties. Dat is één van de redenen dat de overstap naar een gezondere levensstijl vaak ook gepaard gaat met het opruimen van al die emotionele rommel. Samen met de toxines laat de lever ook deze emoties ‘los’. 

Iets om rekening mee te houden waneer je gaat detoxen. Soms is het niet zo’n goed idee om zo maar te gaan sapvasten bijvoorbeeld. Luister goed naar je lichaam en bouw het langzaam op. 

Wil jij begeleiding naar de overstap naar een WFPB dieet? Stuur me dan een berichtje en wie weet kan ik je helpen.