Dit ben ik op huwelijksreis in 2005. Niet alleen bijna 15 jaar jonger dan nu, ook nog bijna 15 kilo zwaarder dan nu.

Sommigen mensen vinden dat ik niet echt dik was. En als je veel voller bent dan ik op deze foto dan zou je willen dat je zo slank was. Echt dat snap ik.

Maar voor mij was het zo. Ik ben niet zo groot, nog geen 1,70 meter. En ik ben tenger gebouwd. Mijn polsen en enkels zijn super dun. Mijn gezicht is lang en smal. Op deze foto heb ik maat 42/Xl en een veel te hoog vetpercentage. Nee ik ben niet obees en ik kon nog in ‘gewone’ winkels winkelen.

Maar ik moest wel mijn best doen om op dit gewicht te blijven en mijn BMI was ook echt te hoog. Het was constant rommelen met balansdagen en dagen van opletten om niet zwaarder te worden. En ik had de mazzel dat ik actief werk had, ik was de hele dag in de weer anders was het nog moeilijker geweest waarschijnlijk.

De reden dat ik deze foto deel is echter deze:

Ik heb me jarenlang geschaamd.

Ik wilde niet dat mensen zouden zien hoe ik vroeger was.

Zoals gezegd ben ik tenger gebouwd, slank zijn past bij mijn lichaam. Dus mensen die me niet langer dan 8 jaar kennen kunnen zich vaak helemaal niet voorstellen dat ik voller ben geweest.

In ons maatschappij staat slank gelijk aan mooi.

En vol aan niet zo mooi/lelijk.

En als volle vrouwen zich dan toch echt durven te laten zien krijgen ze te horen: Wat knap dat je dat toch draagt. Wat dapper dat je je toch zo uit, ondanks dat je…

Wow.

Goed bedoelt misschien maar he. Hoezo is het knap en dapper?

In 2016 lanceerde ik mijn programma Het Dieet van de Liefde en ik legde heel bewust NIET de nadruk op afvallen. ik wilde niet dat het daarover zou gaan. Ook poste ik geen oude foto’s van mezelf, terwijl ik anderen dat wel zag doen.

Ik wilde niet zeggen: Kijk daar was ik DiK, en dus niet goed. En nu ben ik DUN, en dus wel goed en mooi.

Vandaag post ik deze foto toch.

Omdat ik je wil vertellen dat ik me niet meer voor haar schaam. Maar trots op haar ben. Trots op was zij allemaal al heeft overwonnen. Trots op hoe ze met tegenslag is omgegaan. Trots op hoe ze zich staande houdt en de keuzes die ze gemaakt heeft. Ze is lief, slim, een doorzetter, warm, hartelijk, zorgzaam en grappig. En daarbovenop ook nog eens mooi.

Want mooi zijn heeft dus niks te maken met hoe slank je bent.

Afvallen gaat niet over mooier worden.

Afvallen gaat veel meer over jezelf worden. Het gaat simpelweg over snappen hoe voeding werkt in je lichaam. En hoe je brein reageert op voeding. Het heeft niks met zwakte of kracht te maken. Niks met doorzetten of afhaken. Maar wel met zelfwaarde en interne dialoog. Met jezelf op nummer 1 zetten. En het JUISTE voedsel eten.

Mensen die vanzelf slank zijn en blijven snappen hier niks van. Voor hun is het net zo gewoon als tandenpoetsen en naar de wc gaan.

En ook daarom laat ik je deze foto zien. Ik snap het namelijk wel. Ik ben misschien minder dik dan jij, maar ik snap wel hoe het werkt en hoe frustrerend het kan zijn. Of je nu 5 of 25 kilo af wilt vallen, het proces is hetzelfde.

Wil je meer weten over wat ik gedaan heb om af te vallen?

Meld je dan nu aan voor mijn GRATIS MASTERCLASS over afvallen met het Dieet van de Liefde.

Ontdek:

  • waarom diëten niet werken en Liefde wel
  • de meest voorkomende fouten als het gaat om afvallen
  • hoe ik kon afvallen terwijl ik meer at dan ooit

Ook als je er niet Live bij kunt zijn kan je je aanmelden. Je ontvangt dan de replay.

xxx

Tessa