Toen ik net veganist werd vond ik het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

Ik vond al dat uitzoeken van ingrediënten en het uitproberen van recepten een leuke uitdaging en ik voelde me zo GOED! Geen haar op mijn hoofd die er aan dacht om dat te verpesten door kaas of eieren te eten.

Maar toen ging ik voor het eerst op vakantie.

Op vakantie word je keihard geconfronteerd met je gewoontes en tradities. Pizza eten met de kinderen op de eerste dag.
Vis eten in de haven van dat leuke plaatsje. 

Tapas in die kleine Spaanse bistro.
BBQ-en op de camping en ga zo maar door.

Even spontaan ergens lunchen is er niet altijd meer bij.
Dus die keren dat ik iets at dat niet plantaardig was was op vakantie.

Ik geef het toe.
Ik had er ook ALTIJD meteen weer spijt van.
Want ten eerste is het na een tijdje gewoon echt niet zo lekker meer.

En ten tweede vond mijn lijf het vaak ook niet zo prettig.

Dus hoewel ik absoluut begrip heb voor het feit dat veel veganisten op vakantie kleine uitzonderingen maken, heb ik ook mijn tips voor je voor wanneer je toch wil proberen om je plantaardige eetpatroon vast te houden tijdens vakantie.

Met stip op 1: Ga op een retreat

Ja, dit moet je natuurlijk wel liggen maar ik ben nu voor de 3e keer op een retreat geweest, de eerste keer in Duitsland (EIAB), de 2e keer Plum Village, Frankrijk, en nu ben ik net terug van het Kundalini Yoga festival in Frankrijk. En ik ben tot de conclusie gekomen dat dit de ideale vakanties zijn voor mij. Er wordt gekookt en alles is volledig vegan of er is in ieder geval een keuze. Ook ben je omringd door gelijkgestemden. Nogmaals, dat geld natuurlijk alleen als mindfullness, mediatie en (kundalini) yoga je ding zijn, maar als dat dus zo is dan kan je je hart ophalen.

2: ga voor kamperen of een accommodatie waar je zelf kan koken

Wij gaan ofwel kamperen of huren een appartement met keuken. Bedenk eventueel van te voren al wat gemakkelijke recepten die je thuis ook vaak maakt. Neem je favoriete kruidenmixen mee en dan kan het in ieder geval in je eigen omgeving niet mis gaan.

3: kies een natuurlijke bestemming

Mijn ervaring is dat wanneer je kiest voor bestemmingen waar geen massa toerisme is maar waar men meer komt voor de natuur, wandelen, surfen, fietsen dat dit ook een bewuster publiek trekt. Zo waren wij in Portugal en kwamen we midden in een ienieminie klein dorpje opeens een volledig vegan raw food restaurant tegen. Onze plaatselijke pizzeria had vegan pizza op de menu kaart en nergens deden ze lastig over vegan opties.

4: Bedenk je strategie van tevoren

Niks is zo lastig als voedsel weerstaan terwijl je moe en hongerig bent. Dus bedenk VOOR je op pad gaat hoe je het aan gaat pakken. Ga je gewoon eten wat er is? Neem je eten mee als je naar een stad gaat? Ga je van tevoren bekijken waar je vegan kan eten? Laat het niet aan het toeval over want dan is de kans het grootst dat je de mist in gaat.

5: Vergeef jezelf en begin opnieuw.

En ga je dan toch een keer over de scheef en heb je spijt?

Vergeef jezelf en begin de volgende dag weer opnieuw.

Heb jij goede tips voor vegan eten op vakantie?

Ik hoor ze graag 🙂