Ik fiets er elke dag langs.

Een bord met reclame voor een afslank programma met de leus:

Afvallen en tóch lekker blijven eten!

Het intrigeert me want het impliceert dus dat afvallen betekent dat je niet lekker zou kunnen eten. Of dat lekker eten eigenlijk altijd gepaard gaat met aankomen. Hoe dan ook, ik vind het een interessante zin en snap ook dat het werkt. Want het klinkt ook gelijk lekker makkelijk.

Maar weet je. Afvallen is niet makkelijk. Daar. Ik heb het gezegd.

Maar goed, nog even een stapje terug…….

Hoe we denken over eten bepaalt ons gedrag.

Eten is bijna nooit gewon eten, gewoon brandstof. Eten is vol met verhalen. Bijna niks roept zoveel emoties op als eten, of iemand die ANDERS gaat eten. Geloof me, je kan er hele verjaardagen mee vullen.

En als we worstelen met ons gewicht dan krijgen we er nog een hele hoop verhalen bij. Het is altijd goed om je hier bewust van te zijn. Op basis van jouw eigen verhalen, en leven kan je je keuzes afstemmen. Maar het is wel goed om daar over na te denken voor je er mee geconfronteerd word want dan neemt je dierlijke brein het over en doe je niet altijd wat het beste is.

Een van de ergste dingen die we leren is dat ALLES met mate kan.

En weet je, dat geld ook voor sommige mensen. Sommige mensen kunnen alles met mate eten. Maar dat zijn meestal mensen die niet te zwaar zijn, of zijn geweest. Niks ten nadele van Sonja Bakker hoor, maar heb jij ooit een foto gezien waarop zij te dik was? Voor haar werkt een dieet met een beetje van alles blijkbaar prima. Tof voor haar!

Maar alle mensen die ik ken die ooit zijn afgevallen met methodes waarbij calorie restrictie (op welke manier dan ook) het uitgangspunt was, terwijl je verder alles kon blijven eten, kwamen net zo hard weer aan. En dat is ook wat de cijfers laten zien: DIETEN werken niet!

Iets met MATE doen betekend voor iedereen ook weer iets anders. Jij vind misschien een halve reep chocolade eten per dag al matig, omdat je normaal die hele reep neemt. Je buurvrouw vind 1 keer in de week een klein stukje met mate.

En als je bij die 70% van de Nederlanders hoort die nog geen 2 ons groente per dag eet, en die ook 2 stuks fruit per dag niet red. Dan vind jij mijn porties groente en fruit waarschijnlijk ontzettend veel, terwijl ik zelf ook niet eens altijd de hoeveelheden red waarvan ik denk dat ze optimaal zijn. (Steeds meer studies laten zien dat 500 gram groente eerder in de buurt komt van onze minimale behoefte dan die 250 gram die nu wordt aanbevolen).

Wat we veel of weinig vinden is dus heel persoonlijk.

Dikke vette pech!

Mensen met overgewicht hebben in bepaalde opzichten pech. Ten eerste hebben ze waarschijnlijk ergens een verkeerd eetpatroon aangeleerd (te dik zijn zit vaak in de familie, en dat heeft vooral te maken met dat eetpatronen ook in de familie zitten), en dat is ontzettend moeilijk te doorbreken. Het kost tijd en moeite en je hebt er echt steun bij nodig.

Dan komt er nog bij dat je om blijvend af te vallen echt minder calorieën moet gaan eten, en ook minder calorieën moet BLIJVEN eten terwijl je eetlust juist toeneemt. Het is een ontzettend lastig mechanisme waar de wetenschap gelukkig steeds meer over te weten komt.

Maar ho even!

Zei ik net niet dat calorie restrictie niet werkt?

Maar ook dat je echt minder calorieën moet gaan eten?

Ja dat klopt!

Zo zit dat….

Het allerbelangrijkste als je wilt gaan afvallen is dat je een blijvende verandering maakt. Dus als je ontdekt dat iets werkt, dan zal je dat moeten BLIJVEN doen. Bedenk dus goed: is dit iets wat ik de rest van mijn leven kan en wil blijven doen? Is het houdbaar? En is het boven alles ook gezond?

Dus stel, je volgt zo’n dieet waarbij je in principe alles mag eten, zoals weicht watchers of zo, maar wel een klein beetje. En je valt er lekker mee af, dan zal je dit dus altijd zo moeten blijven doen. Nu denk je misschien, ja en? Dan doe ik dat toch?

Het probleem is echter dat je lichaam in opstand zal komen tegen de kleine porties, en dat je trek toeneemt. Daarnaast moet je als je als je eenmaal bent afgevallen 10% minder eten dan iemand met hetzelfde gewicht die nog nooit te zwaar is geweest.

JA. Het is echt waar.

Wie eenmaal te zwaar is geweest heeft voor altijd een nadeel.

En ja, jouw slanke vriendin kan ook ECHT meer eten dan jij.

Daar kan je van balen. En het is ook gewoon vreselijk oneerlijk!

Maar je weet het nu.

Het cirkeltje weer rond

Dit is dus hoe dat vreselijke jojo cirkeltje steeds weer rond komt en waarom slanke mensen er vaak niks van begrijpen. En waarom jij er zelf waarschijnlijk ook niks van begrijpt.

Het blijkt namelijk dus ook dat je na een periode van gewichtsverlies meer honger gaat krijgen. Dit is uiteraard onbewust.

Dus stel met jouw lengte en gewicht zou je normaal 2000 calorieën nodig hebben om gewoon op gewicht te blijven. Als je te zwaar bent geweest heb je er dus 10% minder nodig. In dit geval kom je op 1800 calorieën.

Ondertussen neemt je honger na een periode van afvallen toe!

Dit leidt ertoe dat je onbewust toch meer gaat eten maar voor je gevoel doe je hetzelfde als ervoor. Je gaat dus iets meer eten, en komt misschien op 2100/2200 calorieën. In jouw geval betekent dit dat je langzaam, maar geleidelijk, weer begint aan te komen. En op een dag sta je op die weegschaal, je ziet dat je gewicht omhoog is gegaan, en je vraagt je af; hoe kan dit??

Ok, beetje deprimerend verhaal.

Maar wat is dan de oplossing?

De oplossing is dus wat ik het Dieet van de Liefde noem.

  1. Je moet je verhaal omtrent eten onderzoeken, je er bewust van worden en vervolgens waar nodig herschrijven.
  2. Je moet ANDERS gaan eten. Andere dingen. Het gaat niet om recepten, niet om macro’s, het gaat om je eet- PATROON. Dat moet je veranderen.
  3. Je mag gezondheid en self-care het uitgangspunt laten zijn van iedereen verandering.
  4. En het is heel handig als je doorhebt wat jouw triggers zijn en dat je het onderkent als je een verslaving hebt. Het hele ‘alles met mate’ verhaal is desastreus voor mensen die voedselverslavingen hebben. Het geeft je het gevoel dat je er mee om zou moeten kunnen gaan, en je voelt je shit wanneer dat niet lukt. Terwijl jouw brein nou eenmaal echt heftiger reageert op sommige soorten voedsel dan dat van een ander, en ‘met mate’ is in dat geval niet echt een goede strategie.
  5. Je moet misschien je doelen bijstellen. Misschien wil jij van maat 46 naar 36 en mag je gaan beseffen dat dat te veel gevraagd is. Misschien is maat 40 wel een beter streven, iets wat je ook vol kunt houden. Liever val je 10 kilo blijvend af, dan dat je gaat voor 20 kilo en maar blijft jojo-en.
  6. Je mag je realiseren dat MOOI zijn niks te maken heeft met je gewicht. Mooi ben je wanneer jij je PURE zelf bent.

Al het bovenstaande is het uitgangspunt van de Pure Life Academy!