Ik wil iets met je delen wat ik heel spannend vind.

Maar ik doe het want ik heb mezelf belooft voluit te leven en me kwetsbaar op te stellen. Om de ECHTE dingen te delen en niet alleen de dingen die het goed doen op de sociale media.

Ik ben een paar dagen geleden getrouwd en het was echt (bijna) de mooiste dag van mijn leven. Van tevoren vond ik één ding best lastig. Ik ben namelijk op het moment zwaarder dan ik normaal ben. Ik weet het, ik ben absoluut niet dik. Dat denk ik ook niet. Maar als ik mezelf zie, als ik foto’s van mezelf zie, dan zie ik dingen die ik nog niet zo lang geleden niet zag.

Afgelopen zomer nog was ik 6 kilo lichter dan nu. En ja het is ‘maar’ 6 kilo maar het is ook een hele maat. Dat wil dus zeggen dat er broeken zijn die ik gewoon niet pas en dat er ‘overal’ wat meer zit dan normaal.

Ik probeerde van alles om af te vallen. En dat is ook de reden dat ik er nu nog veel meer van af weet dan ik al wist, want als ik iets ga uitzoeken en gefascineerd raak dan krijg ik een hyperfocus en ga door tot ik het echt helemaal snap! Maar hoe goed ik het ook snapte, niks maar dan ook niks werkte. Uiteindelijk viel bij ons thuis het kwartje dat het hormonaal moest zijn en besloot ik mede daarom om mijn Mirena spiraal te laten verwijderen. Ik ga daar nog een aparte blog over schrijven, maar wat voor nu belangrijk is is dat het verwijderen dus niet lukte. Het stomme ding kon er niet zomaar uit gehaald worden en daardoor gingen er weken overheen voor ik er vanaf was. Weken waarin ik had gehoopt misschien wat van dat extra gewicht kwijt te kunnen raken.

Uiteindelijk ging ik twee dagen voor mijn bruiloft onder sedatie en konden ze hem eindelijk verwijderen. Er viel direct een last van me af en ik heb nu alle vertrouwen dat mijn lichaam de balans kan herstellen en ik in combinatie van die balans met mijn nieuwe kennis over het mechanisme van afvallen en aankomen, mijn normale gewicht wel weer zal bereiken.

En zo niet dan is het ook goed. Zo denk ik nu. Maar zo dacht ik een paar weken geleden nog niet hoor!

Eerst baalde ik natuurlijk als een stekker dat dit niet voor mijn bruiloft meer kon gebeuren. Wie wil er nu op haar dikst trouwen?? Maar toen het echt tot doordrong dat ik er echt niks maar aan kon doen en ik echt niet 6 kilo zou afvallen in de laatste weken voor onze grote dag, gebeurde er iets moois.

Ik liet het los!

Net zoals ik dat 8 jaar geleden had gedaan.

Ik ben nooit gezond gaan eten om slank te worden. Ik wilde me gewoon optimaal voelen! Maar de afgelopen maanden kwamen toch in het teken te staan van afvallen. Want ja, ik baalde gewoon. En het was frustrerend! Ik deed alles ‘goed’ en toch veranderde er niks. Zelfs een week op retraite met alleen maar super gezond plantaardig eten had geen enkel resultaat.

Het mooie is dat ik nu weet hoe dat is, want eerlijk gezegd was ik het een beetje vergeten. De afgelopen jaren leefde ik vooral met het gevoel dat het eigenlijk best makkelijk is om slank te zijn en blijven, zolang je maar WFPB eet. Nu heb ik weer meer geleerd over die andere kant. En hoe dat is. En dat vind ik mooi. Hoe meer kanten ik ken van de medaille hoe rijker en beter mijn boodschap en hulp kan zijn.

Maar goed, de datum van ons trouwen kwam steeds dichterbij en slanker werd ik niet meer en ik hield ook op met hopen dat dit zou gebeuren. En ik leerde weer hoe ontevreden zijn met je lichaam je ondermijnt. Zelfs als je er niet constant mee bezig bent is het wel een ALTIJD aanwezige ontevredenheid want je hebt je lijf altijd bij je. ALTIJD.

En dus is de bron van je ontevredenheid ook ALTIJD bij je!

Hij sluimert onder de oppervlakte. En je denkt misschien dat hij je alert maakt, dat je zolang je maar ontevreden bent je misschien ook de juiste keuzes zult maken vanuit die ontevredenheid, maar het tegengestelde is waar. Ontevredenheid en zelfvertrouwen gaan hand in hand.

Ik voelde dit pas toen ik het losliet. ER viel zo’n last van me af om te voelen dat ik niet meer anders hoefde te zijn. Het was precies hetzelfde gevoel als 8 jaar geleden, toen ik ook dat besluit heel duidelijk nam. Maar oude gewoonten weten in lastige tijden soms zo hun intrek weer te nemen in je leven en dus is het iets waar ik alert op mag blijven. Misschien wel mijn leven lang.

Ik ben in ieder geval super blij dat het me gelukt is want stel je voor dat ik mijn trouwdag erdoor had laten verpesten. Dat ik erbij stil had gestaan. Nee in plaats daarvan bracht ik de dag door in volle tevredenheid over mezelf en hoe ik eruit zag. En als ik naar de foto’s kijk, de perfecte en minder perfecte durf ik nu te zeggen dat ik door alles heen echt mijn EIGEN mooiheid kan zien. Sat Nam!