Hoe meer ik leer hoe meer ik versteld sta van hoe ongelooflijk sterk en slim en PERFECT het lichaam is!

Er valt nog ontzettend veel te leren over voeding en de laatste jaren is onze interesse hierin enorm gegroeid en dat zie je terug in de vele onderzoeken die gedaan worden naar voeding.

Super goed want we weten inmiddels dus dat we met voeding en lifestyle enorm veel invloed hebben op hoe we ons voelen en op hoe ziek we worden. Zoals Dokter Dean Ornish (de cardioloog van Bill Clinton) die geweldige resultaten bereikt met zijn aanpak van oa hart -en vaat ziekten met een plan bestaande uit: 

-Plant based diet
-exercise more
-stress less
-love more <3

Nadeel is dat we steeds meer nutritionistisch gaan denken. Michael Pollan (journalist, filosoof en schrijver van: Een pleidooi voor echt eten) beschrijft deze term als onze manier van denken.

We denken niet meer aan ‘voeding’ maar aan ‘voedingsstoffen’. Drink melk vanwege de calcium, vlees vanwege de eiwitten en ijzer, sinaasappel vanwege de vitamine C, pure chocolade vanwege de anti-oxidanten in cacao en nou ja, ga zo maar door. En zo weten fabrikanten op elk product wel een stofje te plakken waarom je het zou moeten eten. En anders stoppen ze het er wel in. Snoep met vitamine C, melk met EXTRA calcium (serieus!), margarine met omega 3 etc.

Perfecte pakketjes en perfecte lichamen

Voeding is echter een pakketje en snoep met vitamine C is nog steeds suiker en kleurstof, margarine nog steeds zwaar bewerkt en verzadigd vet. Mensen denken inmiddels serieus dat de suiker in een appel hetzelfde is als een klontje suiker. Dat geldt misschien als je de glucose uit de appel gaat isoleren, dan krijg je een molecuul die voor het lichaam hetzelfde is als die in het suikerklontje maar je eet een appel als GEHEEL. Tenminste dat hoop ik toch ðŸ˜‰

Een geheel van vezels, suikers, water en vitamine’s. mineralen etc. En DAN, dan is een appel iets heel, heel anders dan een suikerklontje. 

Moeder natuur biedt onze voeding in perfecte pakketjes aan. Die jouw lichaam perfect kan verwerken en daar precies uit kan halen wat het nodig heeft.

Neem bijvoorbeeld IJZER.
Er is veel discussie over heemijzer versus non heemijzer.
Heemijzer zit alleen in dierlijke producten, non heemijzer in plantaardige voeding.

Beter is dus niet altijd béter!

Heemijzer heeft een hogere biobeschikbaarheid, waardoor mensen denken dat het een betere bron van ijzer is dan non heemijzer.

Maar dit is een misvatting. 
Je lichaam is ongekend slim. Wanneer je veel ijzer eet zal het minder opnemen dan wanneer je weinig ijzer eet. Dan zal het zelf de opname opschroeven. Het 
heeft hiervoor speciale receptoren in de darmen. Je hoeft daar HE-LE-MAAL niks voor te doen. Het gebeurt gewoon.

Maar dit systeem werkt wel het beste met non heemijzer.
De consumptie van (veel) heemijzer gooit dit alleen maar in de war en kan de opname juist verstoren (door het hoge aanbod van heemijzer kan de opname verminderen, de receptoren doen hun werk niet meer).

Hetzelfde geld voor aminozuren. Veganisten en vegetariërs zouden geen complete eiwitten binnenkrijgen, maar er bestaan helemaal geen incomplete aminozuren (ok, vooruit, er is er 1 maar die zit dus in vlees). Aminozuren zijn precies goed zoals ze zijn en je hoeft dus helemaal geen ingewikkelde trucjes uit te halen zoals rijst combineren met bonen, of pindakaas met een graan etc. Ook dat regelt je lichaam helemaal zelf. De ene dag eet je misschien bonen, de andere dag chiazaad, en weer een andere dag walnoten of quinoa en jouw slimme lichaam haalt eruit wat het nodig heeft en gebruikt het daar en wanneer het nodig heeft en in de combinatie die precies goed is. Ook hier hoef je helemaal niks voor te doen.

(De enige reden dat vlees deze eiwitten bevat is dat het dier planten eet. Ook het dier krijgt deze amino zuren van de aarde. Een vegetariër of veganist haalt simpelweg een schakel uit de voedselketen door zelf deze planten van de aarde te eten). 

Het enige dat wij als mens hoeven te doen is het JUISTE voedsel eten en voor de rest kan je je lichaam het werk laten doen. 

Je hoeft je dan totaal geen zorgen te maken over nutriënten. Je hoeft niet na te denken over je macro’s en micro’s. En je hoeft ook geen calorieën te tellen want het juiste diëet breng ook je perfecte honger systeem weer in balans. 

WHOLE FOODS dus. En een beetje LIEFDE.

Want more?

Je kan je aanmelden voor de 5 daagse Whole Foods Kickstart, KLIK hier om er meer over te lezen of je direct aan te melden.