Dit is echt een van mijn favoriete recepten. Heerlijk in de herfst maar ik eet het ook rustig in de zomer. Dan sprenkel ik er waarschijnlijk wel wat citroensap over voor een frisse touch. Maar het is gewoon een heerlijke soep en een perfecte manier om je portie bonen binnen te krijgen.

Dit heb je nodig:

 • 2 koppen gekookte zwarte bonen, mag ook uit blik
 • 1 rode ui, gehakt
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 3 a 4 wortelen
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 groene paprika, in blokjes
 • 1 blik tomaten blokjes, of een paar verse tomaten
 • 1 liter bouillon
 • 1 tl komijn
 • 1 tl oregano
 • 1/4 tl gerookt pittig paprikapoeder
 • 1/4 tl kurkuma
 • vers gemalen zwarte peper
 • verse koriander (optioneel)
 • avocado (optioneel)

(Als je net als ik een peuter hebt die tijdens het koken de helft van je groente op eet heb je misschien wat extra nodig 🙂 )

Dit ga je doen:

Neem een grote pan met dikke bodem en doe er een scheutje water in. Hierin ga je eerst de ui en knoflook glazig smoren. Voeg dan de wortel en bleekselderij toe en roer even om. Strooi de komijn, kurkuma, zwarte peper en paprika erover en voeg dan de tomaten en bouillon toe. Breng aan de kook en laat zachtjes een minuut of 5 koken. Voeg dan de paprika en de bonen toe en laat nog een minuut of 5 koken of zo lang tot de groenten gaar zijn.

Dit is ook smaak afhankelijk. Houd je van knapperige groente dan kook je ze wat korter. Met name de paprika wordt sneller zacht dus houd hier rekening mee als je daar niet zo van houdt.

Roer de oregano nog door de soep, proef en breng eventueel nog op smaak met peper en zout of extra paprika poeder voor meer pit.

Tenslotte kan je de soep eventueel nog deels pureren met een staafmixer. Ik doe dat meestal wel want ik houd van die dikkere romige structuur. Garneer met stukjes avocado en eventueel nog verse koriander.