Deze zomer was ik op het Kundalini Yoga festival in Frankrijk.

Behalve dat het een geweldig fijn festival was, was ook het eten HEERLIJK. Yoga food op Ayurvedische basis.

Elke ochtend aten we een soort aardappel soep, vaak zo heet dat de tranen in je ogen sprongen. Maar ook heerlijk vullend, verzadigend en gewoon lekker.

Het werd de basis voor mijn eigen opkikker. Een soep die ik persoonlijk de hele dag kan eten maar vooral ook wanneer ik me niet helemaal lekker voel. De winter is gewoon niet zo mijn favoriete tijd van het jaar. Ik ben wel dol op koken in de herfst. Al die heerlijke groenten, gecombineerd met aardappelen en peulvruchten, daar ben ik dan weer dol op.

Ik maakte dit recept dus met dat idee in mijn achterhoofd, makkelijk, voedzaam en ook de perfecte vervanger van je moeders kippensoep, je weet wel, die soep je altijd kreeg als je ziek was.

Dit heb je nodig:

1 ui, gehakt

3 tenen knoflook, geperst

stukje gember, gehakt

stukje kurkuma, gehakt

versgemalen zware peper

1,5 tl gemalen komijn

1 tl gemalen koriander

1/2 tl asafoetida

1/2 tl kaneel

1/2 tl rode pepervlokkeneen, of paar snufjes cayennepeper voor een mildere variant

1 tl salie

4 cups bouillon, of meer

4 vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes gesneden

2 stengels bleekselderij, gesneden

150 gram boerenkool

*Optioneel: extra gember -en kurkuma poeder

Breng in een grote pan een dun laagje water aan de kook en smoor hierin de ui en knoflook, kurkuma en gember. Voeg dan de gedroogde specerijen toe en roer alles goed om. Voeg aardappelenen en bleekselderij toe en roer weer om. Giet nu de bouillon erbij en breng aan de kook. Draai dan het vuur zacht en laat met deksel op de pan ongeveer 25 minuten koken tot alle groente gaar zijn.

Voeg dan de boerenkool toe en kook deze nog 5 minuten mee.

Proef en breng eventueel nog op smaak met extra gember, kurkuma en zwarte peper, zout.

*Ik vind het lekker om naast verse gember en kurkuma ook gedroogde toe te voegen. De gedroogde gember geeft net iets meer warmte en de kurkuma iets meer kleur terwijl de verse specerijen meer kick geven aan de soep. Maar je kan ook prima alleen verse of alleen gedroogde specerijen gebruiken.