Dat ik dit niet eerder heb ontdekt! En dus moet ik mede planteneter High Carb Hannah (HCH) wel even bedanken. Een paar weken terug liet zij in een van haar vlogs zien hoe ze corn showder maakte met haar Instant Pot en sindsdien ben ik Hooked! 

Ik heb ook nog wel wat rond gegoogeld en er zijn tal van variaties op dit recept dus gebruik vooral je fantasie en je smaakpapillen bij het bereiden van jouw perfecte corn chowder.

Wat is corn chowder?

Corn chowder is een soort dikke en romige mais soep of mais schotel, afhankelijk van hoe je hem wilt serveren en hoeveel water of bouillon je toevoegt. Ik vind een dikkere schotel lekkerder en serveer hem dan bij voorkeur met rijst of quinoa. Ik kan het echt de hele dag eten, als ontbijt, lunch en diner.

Oorspronkelijk wordt er vol vette room gebruikt om de chowder echt romig te maken en de plantaardige versie wordt meestal met kokosmelk gemaakt. Aangezien je van een cornchowder met 1 blik kokosmelk een keer of 4 a 6 kunt eten is het niet zo’n probleem om kokosmelk te gebruiken. Maar voor een low-fat versie is amandelmelk heel geschikt.

Het grootste verschil is dat de chowder dan minder romig wordt, qua smaak maakt het niet zo heel veel uit. 

Wat gaat er in? 

Nou mais natuurlijk.

2 blikken of ongeveer 3 cups bevroren mais of je neemt 3 verse maiskolven waar je de korrels afsnijd.

1 cup aardappelen in blokjes, hoe meer hoe dikker de chowder

1 rode paprika

1 ui

3 tenen knoflook of 2 tl knoflookpoeder

1 tl gerookte paprika poeder (of gebruik gewoon paprikapoeder en wat cayennepeper, gerookt paprika poeder is spicey)

1 blik kokosmelk (light) of 1,5 cup amandelmelk

1,5 cup bouillon of meer

1 tl oregano

Eventueel: Wortel, bleekselderij, of varieer met andere groente die je lekker vindt.

Ook lekker: 2 el curry pasta of curry poeder dit geeft de chowder wat meer pit.

Cornchowder

Bosui en citroensap om te garneren.

Hoe maak je corn chowder?

Corn chowder is bij uitstek geschikt om te maken met de Instant Pot (IP) waarbij je voor 2 manieren van bereiden kunt kiezen. Ofwel je gebruikt eerst de sauteer functie om je ui en knoflook te smoren, daarna zet je de IP op manual 10 minuten.  Of je gebruikt knoflook poeder en gooit alles er in en zet hem daarna op manual 10 minuten.

Heb je geen IP, geen probleem. Dan smoor je de ui en knoflook in een dun laagje water. Vervolgens voeg je de overige ingrediënten toe en laat een minuut of 15 a 20 zachtjes koken. Met de hoeveelheid water/bouillon kun je variëren naar gelang je meer een dikke saus wilt of meer een soep. Maar ik adviseer dat je er niet te veel water bij doet in het begin, het is zonde als je chowder de dun word en verdunnen kan altijd nog.

Tenslotte pureer je de corn chowder met de staafmixer, maar niet helemaal. Je wilt stukjes groente erin hebben. Vind je de chowder te dik dan is dit het moment om er nog wat water aan toe te voegen.

Proef en breng eventueel nog op smaak met zout en peper.

Garneer de corn chowder tenslotte nog met wat citroensap en fijngesneden bosui. Je kunt corn chowder op verschillende manieren eten, als soep os als saus over bijvoorbeeld een graan. Mijn favorieten zijn chowder met rijst of quinoa.

Ik hoor graag wat je van dit recept vind en of het ook bij jou favorieten gaat horen!