Het ontbijt der ontbijten. De heilige ochtend graal. (Lees dit met een dikke vette knipoog).

Havermout is super veelzijdig, gezond en rijk aan vezels, geschikt als je glutenvrij wilt eten en in elke prijsklasse verkrijgbaar. Mix het met specerijen en fruit of groente naar smaak en er is voor iedereen wel een smaakvolle optie. Daarnaast kan je het zowel koud als warm eten, wat het ook nog eens geschikt maakt om van te voren te bereiden. Toen wij een paar jaa geleden met de auto naar Frankrijk reden en onderweg ergens overnachten hadden we gewoon thuis al een kom voorbereid met havermout, specerijen, rozijnen en noten. Ter plekke voegden we dan water of melk en fruit toe. Klaar! Dát maakt het voor mij toch wel het ideale ontbijt.

In de loop der tijd is de manier waarop ik het eet wel veranderd. Ik begon met rozijnen, kaneel en appel. Wat noten en agave siroop en het was elke ochtend alsof ik warme appeltaart zat te eten. Af en toe een klodder dikke kokosyoghurt erbij, en het was appeltaart met slagroom 🙂

Inmiddels kies ik steeds vaker voor een mix van groente door bloemkool of wortel te gebruiken. Die recepten zal ik ook met jullie delen. Maar nu eerst mijn recept voor de ideale havermout. Ik heb ontdekt dat de structuur van havermout nogal kan verschillen afhankelijk van de bereidingswijze. Voor mij betekent dit dat ik altijd eerst het vocht, water of melk of een combinatie, aan de kook ben en dan pas de havervlokken toevoeg. Meng ik ze eerder dan wordt het een kleffe pap en dat vind ik dus echt niet te hachelen. Ik houd van een pap met een beetje een bite, een niet al te natte structuur. Dus dat is wat je krijgt als je mijn recept volgt. Voel je vooral vrij natuurlijk om het helemaal naar eigen smaak aan te passen.

Havermout met meegekookte bessen uit de diepvries.

Ten slotte heb ik gemerkt dat ik het fijn vind om mijn havermout af te meten. Ik maak anders snel te veel.

Dit heb je nodig voor 1 persoon.

1,5 cup water

3/4 cup havermout (verdubbel het recept eventueel als je groot en/of heel actief bent)

1/2 banaan (of een hele), geprakt of in plakjes

1 tl ceylon kaneel

1 tl chiazaadjes

een scheut plantaardige melk

Dit ga je doen:

Doe het water in een steelpannetje en voeg de banaan en kaneel toe. Breng aan de kook. Als het water kookt zet je het vuur laag en roer je eerst de chiazaad en vervolgens de havermout erdoor.

Havermout dikt tijdens en na het koken heel erg in. Je zal zien dat als je het even laat staan al het vocht wordt opgenomen. Liever zorg je er dus voor dat je pap in eerste instantie klein beetje natter is dan je lekker vind. Ik heb me in het begin nogal eens door een dikke klomp pap heen moeten worstelen omdat ik hem te droog had gemaakt.

Laat de pap even zachtjes koken terwijl je ondertussen de banaan er goed doorheen roert totdat hij als het ware helemaal gesmolten is. Voeg nog een scheut plantaardige melk toe en eventueel nog water als je de pap te dik vindt.

Dit is mijn basis recept. Hieronder volgen een paar van mijn favoriete combinaties om je pap naar niveau goddelijk te tillen:

  1. Top je pap af met blauwe bessen en/of frambozen. Je kan ook diepvries bessen gebruiken en even meekoken. Frambozen mee koken vind ik zelf niet lekker, maar je kan het proberen natuurlijk. Nog wat gehakte walnoten erbij en eventueel een scheutje agave en klaar!
  2. Garneer je pap met plakjes banaan, klodders pindakaas en stukjes chocolade of cacao nibs. Echt super lekker!
  3. Roer 1 of 2 theelepels cacao door je pap en een scheut ahornsiroop. Garneer verder met fruit naar keuze. Lekker met aardbeien in de zomer en bijvoorbeeld wat kokos flakes.
  4. Minder voor de hand liggend, maar echt heel lekker is het ook om cacao, gehakte verse gember en een scheutje appelazijn door je pap te roeren. Vers fruit van het seizoen erop. Heerlijk!
  5. Tja, en dan is er natuurlijk dus de klassieker van appel, rozijnen en kaneel. Je kan ook koekkruiden gebruiken, of wat kardemom.
  6. Strooi noten of zaden over je pap. Mijn favorieten zijn: Walnoten, lijnzaad en geroosterde zaden zoals zonnebloempitten en pompoenpitten.

Natuurlijk zijn er nog veel meer opties. De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos, maar hopelijk heb ik je wat inspiratie gegeven. Eet smakelijk!