In de winter kan ik elke dag wel soep eten. Lunch of diner of beiden.

Soep is een ideale manier om meer groente eten en is licht verteerbaar, vullend en verwarmend. Dat je soep heet eet heb je niet snel de neiging er te veel van te eten, in tegenstelling tot smoothies. Die deze eigenschap wel hebben.

Dit is een heerlijk, makkelijk en snel recept dat ook heel goed geschikt is om de resten van een overvloedige kerst weg te spoelen. Vol met ingrediënten die nu volop verkrijgbaar zijn. De knolselderij en pastinaken zijn grondend, en voedend. De groene courgette en prei geven energie, smaak en een beetje lucht.

Kombu is een Japans gedroogd zeewier. Ik gebruik het vaak in soepen en stoven, vooral als ze peulvruchten bevatten omdat ze deze beter te verteren maken en gasvorming verminderd. Het geeft een lekkere, licht ziltige smaak aan je soep die absoluut niet overheersend is. Daarnaast zit kombu bomvol mineralen zoals magnesium, zink en calcium.

Detoxen doet je lichaam eigenlijk altijd en constant. Wanneer je actief je lichaam wilt reinigen doe je er dus goed aan zo weinig mogelijk belastende voedingsmiddelen te eten en zoveel mogelijk maaltijden te bereiden die stikvol anti-oxidannen en nutriënten zitten zoals vitaminen maar ook mineralen. Daarmee ondersteun je je lichaam het beste om haar werk te doen.

Kombu is te koop bij de natuurvoedingswinkel of de Japanse toko. Je kan deze soep echter ook zonder maken. Dus ga vooral niet in allerlei bochten wringen als het bij jou in de buurt niet te krijgen is. De soep is zonder ook lekker.

Dit heb je nodig:

1 ui, gehakt

2 tenen knoflook, geperst

2 pastinaken, in stukken

1/2 knolselderij, geschild, in stukken

1 prei, in ringen

1 courgette, in stukken

1 liter bouillon

2 laurierbladeren

1 stuk combu, optioneel

bieslook of peterselie, hennepzaad, optioneel

Dit ga je doen:

Begin met het smoren van de ui en knoflook in een dun laagje water tot ze glazig zijn. Voeg dan de overige ingrediënten toe, inclusief eventueel de kombu. Breng het geheel aan de kook, doe dan de deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de soep ongeveer 20 minuten koken tot de groente zacht zijn.

Zet het vuur uit en verwijder de laurierblaadjes en de kombu. Giet de soep in een blender of gebruik een staafmixer om de groente te pureren tot een romige soep.

Garneer de soep met fijngehakte kruiden zoals peterselie of bieslook en eventueel wat hennepzaad voor wat crunch en gezonde vetten.

Enjoy!

En als je de soep gemaakt hebt, laat je me dan weten wat je er van vond?

  • Je hoeft de kombu niet van te voren te weken of te snijden. We koken de kombu alleen mee voor de smaak en de nutriënten. Als de soep klaar is haal je de kombu samen met de laurierblaadjes weer uit de soep. Je kan de kombu zelfs laten drogen en nog een keer gebruiken.