Het afgelopen jaar heeft in het teken gestaan van het hervinden van mijn kracht. Een 3e verhuizing inclusief verbouwing. Een 3e zwangerschap en daarna de gebroken nachten. Het had me uitgeput. Ik was moe, moe en nog eens moe. Hormonaal uit balans door de verstoorde nachten. Ik voelde nog maar zelden echt het leven door me stromen. ’s nachts kon ik klaarwakker zijn, gedurende de dag had ik vaak het gevoel dat ik nooit echt wakker werd. Tegelijkertijd kon ik meestal ook niet echt rusten. En dus sleepten de dagen zich voorbij zonder dat ik kon bijkomen, maar ook zonder dat er werkelijk iets uit mijn handen kwam.

De wetenschap dat mijn kinderen me nodig hadden hield me overeind. En een strak ritme van huishoudelijke taakjes en de zorg voor een dreumes.

En toen ging ik de Kundalini teacher training doen.

En ik heb het af en toe vervloekt. Want ik voelde me niet gelijk beter of zo hoor. Sterker nog. Het eerste trainingsweekend was ik ziek, op, mijn stem was volkomen weg en ik sleepte me door de dagen heen. Een dag later gingen we ook nog op vakantie; lees: niks uitrusten, maar inpakken voor mezelf en drie kinderen. Huis schoonmaken voor de oppas en achterlijk vroeg op omdat we gekozen hadden voor een goedkope vlucht.

(Tip: als je het je kan veroorloven, ga dan NIET, ik herhaal NIET, achterlijk vroeg vliegen met kinderen. Beter; ga helemaal niet meer vliegen want laten we wel wezen, het kán eigenlijk echt niet meer).

Laat ik het kort houden, ik hield het vol op pure wilskracht en de adrenaline.

Maar terguijkend is toen wel mijn genezing begonnen. We verbleven in een heerlijk appartement dat we via RBenB geboekt hadden. Het was er rustig, de bedden waren heerlijk en we keken uit op zee.

De eerste dagen heb ik geslapen, geslapen en geslapen…..

En nu is het bijna een jaar later. En ik ben er nog niet. Maar het gaat steeds beter. En het is vooral sinds ik me heb kunnen overgeven aan de yoga, en een dagelijkse practice heb dat mijn herstel vleugels heeft gekregen. Natuurlijk helpt het ook dat ik sinds een jaar ook gewoon slaap. Natuurlijk zijn er nog wel eens rommelige nachten, zoals vannacht toen kindje om 4.45 wakker werd. En bij ons in bed verder sliep. Maar het is niet meer structureel. Hooguit 1 x per week wordt mijn slaap nog verstoord en dat maakt heel veel uit. Heel veel!

Het is echter de kundalini yoga beoefening die me het leven heeft teruggegeven. En gisteren heb ik dat voluit ervaren.

Iemand wilde mijn boodschappentas uit mijn bakfiets stelen. En eerlijk, ik weet niet of ik er een jaar geleden überhaupt op gereageerd had. Ik denk dat ik het liever nog ontkent en verzwegen had. Als je geen energie hebt is ontkennen soms het enige dat je nog kan doen.

Maar nu had ik de kracht om op te staan en te staan voor dat wat van mij is. In dit geval heel letterlijk: mijn eten!

Hij liet de tas vallen en ik kon deze heerlijke soep maken, van enigszins gekneusde biologische prei.

Dit heb je nodig:

2 tenen knoflook, geperst

2 stronken prei, gehakt

2 biologische aardappelen, ongeschild, in blokjes

1 el gemalen mosterdzaad

1 tl gedroogde munt

1 tl gedroogde peterselie

750 ml a 1 liter bouillon

Dit ga je doen:

Doe een dun laagje water in een soeppan en smoor hierin de knoflook een paar minuutjes. Voeg dan de aardappelen, prei en kruiden toe en roer een paar keer om. Giet dan de bouillon erover. De hoeveelheid hangt een beetje af van hoe groot je prei en aardappelen zijn. Ik zorgde ervoor dat de groente net onder water stonden en dat was ongeveer 800 ml. Als je een dunnere soep wilt kan je later nog wat water toevoegen.

Breng de soep aan de kook. Doe dan het vuur laag en het deksel op de pan. Laat ongeveer 15 minuten koken, totdat de groente zacht zijn.

Ik pureerde de soep in mijn blender omdat ik houd van de romige structuur die aardappelen met prei dan geven. Maar je zou ook een staafmixer kunnen gebruiken en meer chunks kunnen behouden.

Giet de soep in kommen en strooi er nog wat vers gemalen peper over.

Garneer eventueel met wat verse kruiden of geroosterde pompoenpitten.