Langzaam gaat de winter (nou ja winter…) over in de lente. Ik houd van die overgangen. Langzaam wordt het weer lichter in de morgen.

Je hoort de eerste vogeltjes alweer fluiten als je opstaat.

En als het zonnetje dan even de kans krijgt tussen de regenwolken door te piepen dan voelt ze gelijk al zo warm en helend. Ik kan echt voelen hoe ik zelf ook weer langzaam tot leven kom, wakker word en het leven buiten weer meer begint te trekken.

Het zijn ook de momenten waarop je het allerbeste kunt voelen dat verandering bij het leven hoort, het leven IS! Dat je nooit stil kunt blijven staan, zelfs als je dat best graag zou willen. Natuur gaat de verandering gewoon aan, er is toch geen houden aan, de natuur vraagt zich niet af of dit wel het juiste moment is om te veranderen. Ze verzet zich niet, maar forceert het ook niet. De verandering zet in en zet voort.

En hoe meer jij in contact bent met je ware natuur, hoe gemakkelijker je zelf verandering aan kunt gaan. Hoe verder je uit contact bent hoe moeilijk het vaak zal gaan.

Daar hoef je geen oordeel over te hebben lief mooi mens.

Laat het alleen maar een teken zijn

In de Ayurveda is het overgaan van de seizoenen hét moment bij uitstek om een detox of reset te doen. Over die termen hebben ik het wel eerder gehad.

Detoxen duid er meer op dat je je lichaam reinigt. Een reset is als het opnieuw instellen van je eetpatroon. Feitelijk is je lichaam altijd aan het detoxen. Het gaat dus niet nog beter detoxen omdat je alleen nog maar sap drinkt of zo. Maar je kan wel dingen doen die je lichaam ondersteunen haar werk beter te doen.

Zo ondersteunt broccoli de lever en koriander helpt bij het afvoeren van zware metalen. Niet eten tussen 19.00 en 07.00 uur stelt het lichaam in staat echt te rusten en zich te richten op andere processen dan het verteren van voedsel. En tja, wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit, zo simpel is het natuurlijk ook.

Zoals je misschien wel weet ben ik een enorme fan van soep. Vooral in de winter en herfst eet ik bijna elke dag wel soep. Soep is zo veelzijdig en je kan er alles in verwerken wat je maar wilt. Makkelijk te maken voor meerdere dagen zodat je altijd wel een kopje soep klaar hebt staan.

Deze bietensoep past ook weer bij het seizoen, want ze zijn er nog volop die prachtige rode bieten. Bieten zijn goed voor het hart, de lever en voor het zuiveren van je bloed en ze zitten stikvol antioxidanten. Eigenlijk is het gewoon een echt superfood! Maar dan eentje waar je geen fortuin hoeft neer te leggen en dat niet van de andere kant van de wereld hoeft te komen.

Dit recept is super eenvoudig maar ook super smaakvol.

Dit heb je nodig:

500 gram bieten, geschild in stukken

2 wortelen, in plakjes

1 ui, grof gehakt

1 tl gemalen gember

1 tl gemalen koriander

1 tl gemalen komijn

1 blik tomaten in blokjes

800 ml water/bouillon

Voor een feestelijke variant garneer je de soep met vegan feta (violife), wortelchips en gehakte peterselie.

Dit ga je doen:

breng een dun laagje water aan de kook in een grote soeppan.

Smoor hierin de ui glazig, een minuut of 3, 4.

Voeg dan de specerijen toe en meng goed door elkaar.

Voeg dan de bieten, wortel, bouillon en tomaten uit blik toe.

Breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag.

Laat de soep koken tot de bieten zacht zijn, ongeveer 30 minuten.

Haal de pan van het vuur en pureer de soep in een blender of met een staafmixer.

Proef en breng op smaak met zout en peper.

De soep is zo al heerlijk, dat zal je zien!

Maar stel je krijgt visite en je wil het er wel leuk uit laten zien dan kan je wat wortelchips maken. Ik snijd simpelweg wat plakjes wortel en doe die een minuut of 10 in de airfryer.

Dan brokkel je nog wat vegan kaas over de soep, zoals feta van violife en strooi je er nog wat verse peterselie over.

De kleuren zullen van je bord af spatten!