Zalige Zoete Aardappel -en nog veel meer- soep 

Zo eens in de zoveel tijd maak ik een recept dat dan vervolgens een tijdje echt DE FAVORIET is. Dat houd in dat we dat dan vevolgens elke week wel een keer eten, zij het in de een of andere variatie. Zo maak ik deze met en zonder bloemkool. En hij kan ook met of zonder pindakaas natuurlijk.

 

Een favoriet is het in ieder geval dus ik hoop dat ik je heel blij kan maken met dit heerlijk, winterse, en natuurlijk makkelijke recept. Ik gebruik Nigella zaadjes maar dat is zeker geen vereiste. Ook zonder is de soep heerlijk, dus laat je niet tegen houden als je ze niet hebt. De pindakaas geeft een lekkere extra romige twist aan de soep, maar als je wilt afvallen, of überhaupt noten vrij eet dan laat je ze gewoon weg. Ook dit is zeker geen vereiste!

 Dit heb je nodig:

3 tenen knoflook, geperst

1 rode ui, gehakt

1 stukje gember, gehakt

3 zoete aardappels (medium formaat), in blokjes

1 blik zwarte bonen (400 gram), afgespoeld en uitgelekt

1 bloemkool in roosjes

1,5 liter bouillon, of meer of minder naar smaak

2 tl gemalen komijn

1 tl gemalen kurkuma

1 tl gerookte paprika poeder

1/2 tl gemalen kaneel

vers gemalen zwarte peper naar smaak

een snuf cayenne peper

 

Optioneel

1 tl nigella zaadjes

1,5 el pindakaas

 Dit ga je doen:

 1. breng een klein laagje water aan de kook. Smoor hierin de ui, knoflook en gember glazig. 

2. voeg de zoete aardappel en specerijen toe. Roer goed door en giet dan de bouillon erbij. 

3. breng aan de kook en voeg de bloemkool toe. Zet het vuur lager, doe deksel op de pan en laat zo’n 10 a 12 minuten koken totdat de groente zacht zijn.

4. voeg de bonen en eventueel de pindakaas toe en wamr goed door.

5. haal de pan vh vuur. Doe een deel vd soep in een blender of gebruik een staafmixer en pureer een deel van de soep.

Ik pureer zelf denk ik ongeveer 1/3 deel. Ik vind het lekker als er nog veel stukken groente in zitten. 

Garneer de soep eventueel nog met avocado en verse koriander. Serveer zo of met een graan.