Saag Aloo

Een paar dagen geleden plaatste Alexandra van Gewoon-Vegan een recept op haar instagram voor Saag Aloo. Ik kreeg er meteen zin in en gaf er uiteraard mijn eigen draai aan, want ja, smaken verschillen.

Mocht je willen afvallen is dit niet perse het allerbeste recept, ik zeg het er maar meteen bij. Maar…ben je bekend met het principe van  ‘the next best thing’ ? Dit is het principe waarbij je, als je wilt afvallen, kijkt naar welke betere keuze je kunt maken. Dus stel je hebt echt een onbedwingbare trek in chocolade ijs, echt, je staat op het punt om op je fiets te springen en naar de supermarkt te rijden om je chocolade ijs te krijgen. 

Dan ka je dus ook denken: ‘what’s the next best thing?’ Ofwel, wat zou een betere keuze kunnen zijn?

Je zou dan bijvoorbeeld uit kunnen komen bij zelfgemaakt bananen ijs, of chiapudding met cacao, of misschien een avocado mousse.

Allemaal gerechten rijk aan calorieen, maar ook allemaal een stuk beter en gezonder dan het ijs uit de supermarkt vol verzadigd vet en geraffineerde suiker.

Zo moet je dit recept ook een beetje zien. soms heb je gewoon zin! Zin in iets vol en hartigs en deze verzie zonder olie en op basis van haverroom is dan echt ‘the next best thing’!

Ik serveerde het met zilvervliesrijst en volkoren Milanees flatbread.

 

Dit heb je nodig:

-ongeveer 650 gram krieltjes, ik liet ze gewoon in de schil want ja-lui, maar je kan ze ook schillen natuurlijk

– 2 tomaten in blokjes

– ongeveer 300 gram spinazie

– 2 tenen knoflook, geperst

– 1 rode ui, gesneden

– ongeveer 2 cm gember, geschil en gehakt/geraspt

1 tl garam masala

1 tl gemalen komijn

2 tl bouillonpoeder

1 tl nigella zaadjes (optioneel, als je ze niet hebt kan je ze achterwege laten)

1/4 tl cayennepeper

zout en peper naar smaak

 

En dit ga je doen

Begin met de aardappeltjes. Ik stoomde ze even voor in mijn electrische stomer, maar je kan eventueel ook even kort voorkoken of gewoon zo in de oven doen. Je gaat de krieltjes namelijk roosteren in de oven. spreid ze uit op een vel bakpapier en bak ze zon 20 a 30 minuten in een voorverwamrde oven op 200 graden tot ze goudbruin en knapperig zijn. (voorgekookt of gestoomd zijn ze waarschijnlijk wat eerder klaar).

Neem ondertussen een flinke pan en breng een laagje water aan de kook. Smoor hierin de ui, knoflook en gember, een paar minuutjes tot ze glazig zijn. Voeg dan de specerijen toe en roer nog even door. Voeg nu de spinazie toe en blijf omroeren tot deze geslonken is. Voeg nu de haverroom toe en roer goed door.

Neem de pan vh vuur en pureer tot een romige saus met een staafmixer.

Zet de pan weer op het vuur en roer de stukjes tomaat er door. Kook ze nog eventjes mee en breng dan op smaak met zout en peper. Enjoy!