met een vriendAfgelopen maand kon ik vieren dat het 10 jaar geleden is dat ik een experiment aan ging: ik ging 3 maanden volledig plantaardig eten!

Ik was al jaren met voeding bezig, ik had allerlei gezondheidsklachten zowel lichamelijk als geestelijk en ik voelde instinctief aan dat er veel winst hierin in voeding viel te behalen. Maar hoe en wat, daar had ik geen idee van. Ik leefde af en aan vegetarisch maar vooral in sociale situaties vond ik dat heel lastig. Ik had een partner die sowieso vlees bleef eten en al onze vrienden en familie zagen veel eten, en met name het eten van vlees als de manier om dingen te vieren en samen te zijn. 

De dag dat wij uit elkaar gingen en hij het huis verliet was de dag waarop ik besloot dat er geen vlees meer het huis in zou komen. Een jaar later besloot ik na een  vakantie met een vriend om nog een stap verder te gaan.

Er was eigenlijk niet eens een echte directe aanleiding, mijn onderzoek begon eigenlijk pas ná dit besluit. Er was iets gebeurd tijdens die vakantie. We wandelden 14 dagen lang door de natuur. Soms praten we, vaak waren we uren stil. En op de een of andere manier gebeurde er toen iets. Ik zag de koeien in de weiden staan, met hun kalveren en het drong tot me door. ALLES drong eigenlijk tot me door.

De verbinding tussen die koeien -moeder in de wei, en mijzelf. De verbinding tussen de wereld, de natuur en mijzelf. Er is geen onderscheid. En als je dieren pijn doet, doe je jezelf pijn. Als je iets doet wat niet goed is voor de wereld doe je dit ook jegens jezelf.

Je kunt die verbinding ontkennen. Je kunt uitgaan van je goede intenties. Je kunt volledig onbewust zijn van dit alles maar dit verandert er niks aan.

En dus besloot ik toen ik weer thuis kwam om 3 maanden lang plantaardig te gaan eten, veganist te worden zoals dat bleek te heten. Ik kende dat woord niet eens. Ik kende niemand dit veganist was en ik had geen idee hoe het moest maar ik ging het proberen.

 

Flash forward. Dat was de zomer van 2011 en nu is het 1 september 2021. Ik schijf dit stuk terwijl ik in een restaurantje zit met een chai latte met havermelk en een vegan chocoalde taart. Dat is iets waar ik 10 jaar geleden slechts van kon dromen! En dat stemt me hoopvol, want ondanks dat de EU miljoenen blijft pompen in de vlees propaganda blijft het vegan aanbod groeien. Er zijn dus wel degelijk mensen die het anders willen en ik blijf geloven dat dit er steeds meer gaan worden en samen gaan we een nieuw verhaal schrijven. Het verhaal van het Dieet van de Liefde zoals ik het noem. 

En vandaag op deze dag voel ik ook weer sterker dan ooit hoe graag ik mijn steentje wil bijdragen aan deze verandering. Ik wil ons helpen deze conditionering los te laten. Ik wil helpen met het verspreiden van de juiste kennis. Ik wil je helpen die stap te maken op elke manier die ik maar kan.

De komende weken wil ik daarom de 10 belangrijkste lessen met je delen die ik leerde in 10 jaar veganisme.

 

 

1. Kies de manier die bij jou past.

2. Vraag hulp en zoek inspiratie.

3. Educate yourself!

4. Houd het simpel, please!

5. Zet gezondheid op nummer 1.

6. Ken je eigen pijn en plezier strategien.

7. Leer een nieuwe strategie.

8. Ontwikkel een groei mindset.

9. Leer de ander begrijpen.

10. Alles wat je tijdelijk doet geeft tijdelijk resultaat.

De komende tijd ga ik deze lessen met je delen, doe er je voordeel mee! En als je dit leest en net bent begonnen op het plantaardige pad hoor ik het graag als je er wat aan hebt, of als er vragen zijn waar je nu mee worsteld. Als ik kan beantwoord ik ze graag.

Tot snel!

 

-xox-

Tessa