Ik hou van de zomer en de Lente. Mijn roots liggen in Spanje en net als menig ander Nederlander kan ik dromen van een leven met alleen maar slippers, korte broeken en zomerjurkjes. Vroeger kon ik echt tegen de herfst opkijken. De kilte, de nattigheid, de gure wind…. Maar om de een of andere reden ben ik de afgelopen jaren de herfst meer en meer gaan waarderen. Deels misschien omdat we 4 jaar geleden in oktober naar ons nieuwe huis verhuisden, dit huis is aan de achterzijde nogal saai, enkel parkeerplaatsen en een niet zo fraai plantsoentje. Maar…. er staan wel bomen en die kleuren in de herfst in alle mogelijke kleuren rood en oranje die je maar kan bedenken.

Die verhuizing was pittig. We hadden een zoontje van 8 maanden die totaal niet doorsliep. De verbouwing was nog niet klaar en daarmee het huis dus echt een rommel. De eerste maanden was het letterlijk een bij elkaar geraapt zooitje. We graaiden kleding nog uit dozen. Het hoofdbord van ons bed was ergens achter een lading andere spullen beland dus sliepen we zonder. De baby in een camping bedje en nou, het was gewoon best een hoop gedoe.

Maar….ik herinner me vooral ook de intense felle kleuren van de bladeren aan die bomen… Elke keer dat ik naar buiten keek en me afvroeg waar ik nu toch weer aan begonnen was.

Sindsdien kijk ik er elk jaar weer naar uit. Het verkleuren is nog maar net begonnen. Hier en daar zie je een rood blaadje. Dus foto’s moet je nog van me tegoed houden. De verwachting is er echter al!

Er is nog een aspect van de herfst waar ik dol op ben, en dat is het koken! Tijdens de herfst ben ik pas echt in mijn element in de keuken. Natuurlijk houd ik ook van zomerse salades en zo, maar ik ga pas echt aan van pompoenen, pastinaken, peulvruchten en specerijen. Kaneel, gember, kurkuma….. mmmm. Echt ik lééf daarvoor.

Gisteren maakte ik de eerste pompoenstoof van het jaar en wat hebben we genoten. Terwijl buiten de regen tegen de ramen sloeg in een eindeloos gestaag ritme, warmden wij ons binnenste met deze voedende schotel.

Het recept is eigenlijk ontzettend eenvoudig, zoals alles wat ik maak. Dus maak het vooral, en vertel me wat je er van vind.

Dit heb je nodig:

1/2 grote groene pompoen

2 uiten

3 tenen knoflook

een stuk verse gember van ongeveer 2 cm

een stuk verse kurkuma van ongeveer 2 cm

1/2 tl kaneel

2 tl curry madras

2 tl gemalen komijn

1 tl nigella zaad (kan ook zonder als je dit niet hebt)

1/2 tl gerookte paprika pikant

1 el ongezoet bouillonpoeder + 2 tl zout

zwarte peper

1 cup gele linzen

6 koppen water

Dit ga je doen:

Ik gebruikte zelf de Instant pot (IP) en de slowcook functie op 1,5 uur. Zo stond er een heerlijke maaltijd voor me klaar na het geven van mijn yogales. ALs je een IP hebt dan breng je eerst een dun laagje water aan de kook met de Saute functie. Rasp de gember en kurkuma en hak of pers de knoflook. Voeg toe aan het water en smoor even. Hak de uien fijn en voeg deze ook toe. Roer door en smoor een minuut of 5 in het water.

TIP: Als je gember en kurkuma invriest op de dag van aankoop kan je super makkelijk raspen!

Hak ondertussen de pompoen in blokjes.

Voeg dan de specerijen toe aan het ui/knoflook/gember/kurkuma mengsel. Roer even door en geniet van de heerlijke geuren!

Doe dan de pompoen, de linzen en het water erbij. Roer even door. Doe de deksel op de pan en stel in op slowcook 1,5 uur.

Wanneer je een gewone pan gebruikt zijn alle stappen hetzelfde behalve dat je nu het water aan de kook brengt op hoog vuur. Wanneer het water kookt zet je het vuur lager en doe je de deksel op de pan. Laat ongeveer 20 a 30 minuten sudderen, afhankelijk van hoe zacht je de pompoen en de linzen wilt hebben.

Ik serveerde het met gekookte ronde bruine en gehakte verse koriander.

Ga lekker zitten. Sla een deken om je heen. Adem diep in en uit. Geniet.